Un Sant Jordi que ha de permetre continuar creixent el sector del llibre

  • Segons dades del Gremi de Llibreters, aquest primer trimestre de l’any la facturació ha augmentat un 4,11% més que en el mateix període de l’any passat

VilaWeb
Montserrat Serra
07.04.2017 - 16:20
Actualització: 08.04.2017 - 12:46

Optimisme contingut era el que desprenien aquest matí el president de Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, i el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, durant la presentació de les expectatives del sector en relació amb aquest Sant Jordi 2017, que enguany cau en diumenge. Daura ha dit, d’entrada, que el sector va recuperant una part del terreny reculat els últims anys. I Tixis hi ha posat els adjectius: ‘Es tracta d’una recuperació lenta però sostinguda i això ens fa pensar que pot ser un creixement robust a mitjà termini.’

El Gremi de llibreters ha donat dades del Sant Jordi passat, a partir de la informació que ofereix la plataforma Libridata, que aplega 170 punts de venda a Catalunya. L’any passat es va tancar la diada amb una facturació de 20,97 milions d’euros. Tenint en compte que el primer trimestre del 2017 la facturació ha crescut un 4,11% més que en el mateix període de l’any passat, el president del Gremi de Llibreters espera que, si el temps acompanya, el Sant Jordi d’enguany incrementi en un 5% les vendes en relació amb l’any passat.

Fets que poden ajudar a incrementar les vendes: el sector pensa que els dos dies anteriors a Sant Jordi seran dies que s’hauran d’incorporar a la facturació final de la diada. I també ajudarà el fet que serà un diumenge d’obertura de comerços en general. A més, el descompte del 10% que es fa el Dia del Llibre, enguany també es farà el dia abans, el dissabte 22 d’abril.

L’any passat per Sant Jordi es van vendre al voltant de 45.000 títols diferents. És per això que els responsables del sector fan èmfasi a treure ferro als deu llibres més venuts, que només representen el 4,33% del total.

A Barcelona hi haurà dues-centes parades repartides per tota la ciutat (i a tot el Principat unes 600). Sobretot, concentrades al centre (Eixample i Ciutat Vella), però també amb circuits propis al barri de Gràcia, al Poblenou i a les Corts. La multitud que en els darrers anys mou la festivitat de Sant Jordi (l’any passat, la guàrdia urbana, en un moment donat de la diada, va comptabilitzar més d’un milió i mig de persones al carrer) ha fet que, per raons de seguretat, les parades a Barcelona s’esponjaran, tot i que en cap cas han reduït espai. Això farà que s’ocupin més metres de carrer que l’any passat: per la Diagonal, el carrer Còrsega entre el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya, el passeig de Sant Joan (on es concentraran parades de còmic i llibre infantil), etc. El fet que Sant Jordi caigui en diumenge, que hi ha menys trànsit rodat a la ciutat, també facilitarà l’organització. Segons que s’ha explicat, el desenvolupament de la diada es valorarà amb l’ajuntament per crear, de cara a l’any vinent, uns nous protocols per a la festa. Cada vegada els criteris de seguretat són més estrictes i el gremi ho entén en positiu.
Les ciutats de la Literatura de la UNESCO a Barcelona
Coincidint amb Sant Jordi, la comissària de Barcelona Ciutat de la Literatura de la UNESCO, Marina Espasa, ha explicat que les vint ciutats que ostenten aquesta etiqueta arreu del món es reuneixen una vegada l’any. L’any passat Barcelona va oferir-se a organitzar aquesta reunió anual, que han fet coincidir amb Sant Jordi. Setze representant de les Ciutats de la Literatura de la UNESCO seran, doncs, a Barcelona i viuran el Sant Jordi, una festivitat única, on durant tot un dia la gent surt al carrer a comprar llibres.

També s’ha informat que una delegació del govern xinès visitarà Barcelona la setmana de Sant Jordi, per temes de drets i traduccions però també perquè volen conèixer la festa del llibre per implantar-la a la Xina. Això és el que van fer l’any passat a Palerm (Sicília), amb la voluntat de dinamitzar el centre històric de la ciutat. És per això que enguany el Gremi de Llibreters s’ha agermanat amb la ciutat.

Més novetats: es posa en marxa una app gratuïta que permetrà de tenir a l’abast totes les llibreries de Catalunya, amb serveis de geolocalització. A més, el dia de Sant Jordi es podran localitzar fins i tot les parades. La mateixa app oferirà un concurs de selfies amb el llibre adquirit, per mostrar la diversitat de lectors i títols escollits. És una eina que també aposta per captar l’atenció dels lectors més joves.

I finalment també s’ha donat a conèixer la plataforma digital Liberista, que és hereva de Liberdrac: la nova plataforma permet de comprar llibres digitals i també llibres en paper, vinculant la venda a alguna llibreria del territori. Segons que ha explicat Bernat Puigtobella, del digital de cultura Núvol, que n’és associat: ‘El món canvia molt ràpidament i els hàbits de compra dels lectors, també. Cada vegada més gent compra des de casa per mitjà de les plataformes digitals i moltes ho fan a través de grans plataformes. Amb el Liberista oferim una eina digital compartida per 125 llibreries de tot l’estat espanyol, que connecten el lector internauta amb la seva llibreria de capçalera. De manera que la seva compra en digital retribueix un percentatge a la llibreria. A més, la plataforma té la voluntat de ser dinàmica, amb notícies del sector, recomanacions dels prescriptors llibreters, un aparador de novetats, etc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any