Un mapa cada dia: la línia Durand, la clau oblidada del conflicte afganès

  • La frontera entre l'Índia colonial i l'Afganistan va ser creada per a dividir els paixtus, però avui, precisament per això, és un gran problema

VilaWeb
Redacció
31.07.2019 - 21:50
Actualització: 10.08.2019 - 13:07

Aquest mapa de l’Afganistan i el Paquistan presenta l’àrea poblada pels paixtus, tant a l’Afganistan com al Paquistan. La zona, de color carabassa clar, és partida per la meitat per la frontera entre els dos estats actuals.

Els paixtus són una ètnia que s’estén des del Caixmir en disputa per l’Índia, el Paquistan i la Xina fins a l’Iran, més enllà de l’actual frontera de l’Afganistan. La zona més densament poblada pels paixtus és, a banda i banda de la frontera, la més inestable.

Les anomenades zones tribals del Paquistan, amb les grans ciutats situades a Peshawar i Quetta són una zona porosa de contacte amb l’altra banda de la frontera, on hi ha poblacions paixtus entre Jalalabad i els voltants d’Herat. Els paixtus són la base a partir de la qual ha pres forma el moviment dels talibans.

El gran problema és que ni el Paquistan ni l’Afganistan no han aconseguit mai de controlar aquesta frontera, geogràficament molt complicada i difícil en termes nacionals i ètnics. Al Paquistan, hi ha les grans bases de rereguarda dels talibans, a les zones poblades pels paixtus, marcades al mapa en un color carabassa més fort.

Quina és la raó, doncs, d’aquesta estranya frontera que causa tants problemes? El colonialisme, com gairebé a tot arreu, tret d’Europa.

La frontera segueix la línia Durand, anomenada així en honor de Mortimer Durand, un jove oficial britànic que es va encarregar de negociar la frontera entre el territori que aleshores era domini britànic de l’Índia, que incloïa el Paquistan, i l’Afganistan. Durand podia haver optat fàcilment per portar la frontera una mica a l’est, deixant tots els paixtus dins l’Afganistan (i per aquesta raó l’Afganistan no la reconeix oficialment com a frontera), però en canvi va pensar que si els dividia i els deixava en minoria tant a l’Afganistan com a l’Índia, seria fàcil de fer-los servir per a l’estratègia colonial.

Evidentment, es va equivocar.

 

Més informació:
—Paixtus a la Viquipèdia (en català i en anglès)
—Línia Durand a la Viquipèdia (en català i en anglès)
Mapa de l’Índia colonial britànica amb la frontera amb l’Afganistan

 

 

-Si voleu veure tots els mapes d’aquesta sèrie els trobareu ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any