Un grup de grans electors revoltats intentarà impedir la presidència de Trump votant Kasich

  • El Col·legi Electoral, que es reuneix el 19 de desembre, té el dret de triar el candidat que cregui convenient i no ha de proclamar Trump president obligatòriament

VilaWeb
Redacció
06.12.2016 - 19:40
Actualització: 06.12.2016 - 20:57

Tot i que Hillary Clinton ha reconegut la derrota electoral i a la Casa Blanca ha començat la transició entre l’administració actual i la nova, Donald Trump encara no és, oficialment, el nou president dels Estats Units.

En les eleccions del mes passat, Trump va aconseguir 306 vots al Col·legi Electoral, que és el que nomena oficialment el president. El 19 de desembre, el col·legi s’ha de reunir i votar, per proclamar oficialment Trump nou president. Però hi ha un grup de membres del col·legi que han començat una operació sorprenent i sense precedents que podria arribar a impedir la presidència de Trump i crear un caos constitucional als Estats Units.

Un grup de deu representants, pel cap baix, ja ha anunciat que no votaria ni Hillary Clinton ni Donald Trump, sinó el governador d’Ohio, el republicà John Kasich. Fins ara tots els grans electors que ho havien anunciat eren demòcrates, amb la qual cosa la campanya no era cap problema per a Trump. Però avui, sorprenentment, se’ls ha unit un primer gran elector republicà, de Texas. En un article a The New York Times, el republicà Christopher Suprun ha anunciat que no votaria Trump. Suprun té un dels 306 vots que en teoria haurien de donar la victòria a Trump al Col·legi Electoral, que té 538 membres. Amb aquesta decisió Trump en té un menys.

A l’estat de Texas és legal, cosa que no passa en tots els estats, que un membre del Col·legi Electoral canviï el vot després d’haver estat escollit. Suprun va ser escollit en nom de Trump, però ara pot no votar Trump. La qüestió és que si 35 grans electors republicans més canviessin d’opinió d’ací al 19 de desembre Trump perdria la presidència o l’hauria de guanyar al congrés, d’una manera molt més complicada.

Efectivament, si cap dels candidats al Col·legi Electoral no arriba a tenir 270 vots, l’elecció del nou president ha de ser feta pel congrés, sense tenir en compte obligatòriament què han votat els ciutadans. Per això el grup de rebels proposa de votar John Kasich: perquè ni Trump ni Clinton ni Kasich no puguin arribar als 270 vots.

Si fos el cas, el congrés podria decidir que el president fos Donald Trump, perquè és controlat pel Partit Republicà, però els rebels del Col·legi Electoral esperen que al parlament hi aflorin les tensions entre el partit i el candidat i que molts congressistes republicans acabin votant Kasich, una alternativa moderada, en comptes de Trump. Durant la campanya, molts membres del Partit Republicà van prendre partit contra Donald Trump i fins i tot personatges destacats com l’ex-president Bush van deixar clar que no l’havien votat.

Que això acabi passant és una possibilitat remota, però el fet que un primer gran elector republicà hagi dit que s’oposava a Trump ha disparat totes les alarmes en l’entorn del magnat de Nova York.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any