Un estudi demostra més eficàcia de la immunoteràpia que la quimioteràpia en un càncer avançat de bufeta

  • El comitè avaluador ha recomanat traslladar-ne els resultats al tractament clínic tan aviat com sigui possible

VilaWeb
ACN
20.02.2017 - 19:35
Actualització: 20.02.2017 - 23:32

Un estudi internacional liderat per l’oncòleg Joaquim Bellmunt, director de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), demostra l’eficàcia de la immunoteràpia en el tractament del càncer de bufeta avançat quan la quimioteràpia ja no funciona. És la primera vegada que s’aconsegueix perllongar d‘una manera significativa la supervivència dels malalts en aquest tipus de situació, segons indiquen els responsables del treball. El tractament millora, a més, la qualitat de vida del pacients respecte al tractament amb quimioteràpia. L’estudi, publicat al ‘New England Journal of Medicine’ esdevé treball de referència, atès que feia més de vint anys que no hi havia avenços significatius en els tractaments per al càncer de bufeta quan la primera opció havia deixat de funcionar.

Els autors de l’informe indiquen que els resultats proporcionen una evidència per a l’ús de Pembrolizumab, un fàrmac immunoteràpic, com a nou estàndard de tractament per al càncer de bufeta avançat, com ha estat demostrat per a altres tipus de tumor com el melanoma i el càncer de pulmó.

L’estudi, dirigit des del Dana Farber Cancer Institute (DFCI) de Boston, ha inclòs 542 pacients de 29 països dividits en dos grups. Al primer es va administrar el fàrmac immunoteràpic Pembrolizumab i al segon un dels tres quimioteràpics que s’usen habitualment. Els resultats demostren que els del primer grup “tenien una major supervivència global, amb menys efectes secundaris i millor qualitat de vida”, segons ha explicat Bellmunt. La mitjana de supervivència global va ser de 10,3 mesos amb Pembrolizumab, i de 7,4 mesos amb la quimioteràpia.

A més d’augmentar-ne la supervivència, van respondre al tractament un nombre més gran de pacients tractats amb l’agent immunoteràpic i durant més temps. El percentatge de pacients en què el tumor es redueix o desapareix va ser gairebé dues vegades més gran entre els tractats amb immunoteràpia, el 21% contra l’11%. “A més, en els pacients tractats amb immunoteràpia i que han respost al tractament, s’observa que aquest benefici es manté”, ha afegit Bellmunt.

Els mateixos responsables indiquen que els resultats de l’estudi “han estat tan notoris i la immunoteràpia ha demostrat tant la superioritat davant la quimioteràpia”, que el comitè independent que ha avaluat els resultats intermedis de l’assaig ha recomanat finalitzar-lo anticipadament per traslladar-ne els resultats al tractament clínic tan aviat com sigui possible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any