Un estudi del Vall d’Hebron optimitza el tractament per a pacients amb els pulmons danyats per la Covid-19

  • Evitarà sotmetre persones sanes a tractaments amb alt risc de causar efectes secundaris

VilaWeb
EFE
18.11.2021 - 09:54

Un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron ha aconseguit mitjançant biòpsies diferenciar entre aquelles persones que han patit un dany pulmonar greu després de patir la Covid-19 i aquelles que no. Això permetrà evitar sotmetre a aquests últims a tractaments que no necessiten i que poden tenir efectes secundaris.

L’estudi, publicat a la revista Chest, ha estat fet per investigadors del grup de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) que han analitzat un grup de 757 pacients almenys tres mesos després d’haver estat hospitalitzat i d’haver superat la malaltia.

La pneumònia organitzada, la malaltia analitzada per l’estudi, és un tipus d’afectació pulmonar que es caracteritza per una inflamació molt important i que pot ser derivada de la infecció per SARS-CoV-2. El tractament recomanat és l’administració de corticoesteroides, que poden evitar que es desenvolupi fibrosi pulmonar, però que comporten un risc elevat d’efectes secundaris.

Els investigadors van fer una TAC toràcica i proves funcionals als participants en l’estudi per avaluar l’estat dels seus pulmons. A aquells que van mostrar senyals de tenir danys els van practicar biòpsies mitjançant una broncoscòpia per arribar, amb un tub a través de la tràquea, a l’interior dels pulmons. Les biòpsies es van fer a un total de 50 pacients.

Gràcies a aquestes proves els investigadors van poder constatar que 30 persones (un 60%) tenien danys greus als pulmons i que necessitaven tractaments amb corticoesteroides, però que 17 d’elles no les necessitaven. “Gràcies a l’estudi evitem l’administració de corticoesteroides a 17 persones que, inicialment, segons el resultat al TAC i en les proves funcionals respiratòries, estava recomanada”, destaca el doctor Mario Culebras, metge especialista del Servei de Pneumologia de Vall d’Hebron.

El treball s’ha dut a terme en col·laboració amb els serveis d’anatomia patològica i radiodiagnòstic de Vall d’Hebron i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any