Un documentari explica l’èxit de l’obra ‘Acorar’

  • ‘Acorats, el fenomen’ convida a reflexionar sobre les claus de l’èxit de l’obra de Toni Gomila

VilaWeb
Redacció
04.03.2016 - 02:00

D’ençà que es va estrenar l’any 2011 a Sant Llorenç des Cardassar, l’obra ‘Acorar‘ ha estat sempre en cartellera i no ha deixar de recórrer els teatres de tot el país. Quatre anys més tard, s’hi dedica un documentari que s’estrenarà avui a Palma. Es diu ‘Acorats, el fenomen‘ i convida l’espectador a fer un viatge per l’origen, les motivacions, les influències i les claus de l’èxit d’una obra destinada a esdevenir un clàssic.

Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, el terme ‘acorar‘ significa ‘matar una bèstia, traspassar-li el cor’. Això ha fet durant tot aquest temps l’actor Toni Gomila: traspassar el cor dels espectadors. Però reacciona de la mateixa manera un espectador de Sineu que un de Barcelona? I una persona de vint anys i una de setanta? Tot això, ho vol analitzar el documentari, que és dirigit per Joan Martí. Ha estat finançat gràcies a un projecte de micromecenatge i s’estrenarà avui al vespre al teatre Mar i Terra de Palma.

A ‘Acorar’, Toni Gomila, autor i actor, proposa l’escenificació d’un dia de matances, que recrea amb detall. Dirigit per Rafel Duran, Gomila en té prou amb la interpretació i les paraules perquè l’espectador imagini una veritable jornada de matances. Però ‘Acorar’ no és tan sols la recreació d’una festa popular i ancestral. La matança del porc és el fil argumental, l’excusa perfecta per a reflexionar sobre la identitat del poble mallorquí i la seva relació amb el món.

‘Acorats, el fenomen’ vol entendre per què una obra que tracta d’un tema tan local ha esdevingut un èxit global que interessa a gent de tot arreu. Per a això es val de testimonis del públic, de l’entorn familiar de Toni Gomila i d’una trentena d’entrevistats, entre els quals hi ha directors teatrals, com ara Oriol Broggi, Joan Lluís Bozzo, Herman Bonnin i Rafel Duran, el periodista Javier Matesanz, l’escriptor Joan Pons i el lingüista Màrius Serra..

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any