Un atemptat calcat: furgonetes contra vianants als principals punts turístics d’Europa

  • Niça, Berlín, Estocolm i Londres ja han viscut atemptats duts a terme amb el mateix modus operandi

VilaWeb
Redacció
17.08.2017 - 22:29
Actualització: 18.08.2017 - 18:52

Les autoritats ja han confirmat que l’acció d’aquesta tarda a la Rambla de Barcelona és un atemptat. Un atac que s’ha atribuït, com tants altres a Europa, l’autoanomenat Estat Islàmic. Ha seguit el mateix procediment que els darrers que hi ha hagut a Europa: un vehicle envesteix a gran velocitat els vianants que es troba davant.

Niça
14 de juliol de 2016. A les 22.30, un gran camió de color blanc es va llançar contra milers de persones que hi havia al passeig dels Anglesos de Niça, a la vora de la platja, preparats per a veure els focs artificials de celebració del 14 de juliol. Al mapa es veu el passeig dels Anglesos, l’hotel Negresco –on la policia va provar d’aturar el camió per primera vegada– i el punt on l’aturà definitivament, després d’un tiroteig. En total, el vehicle va recórrer dos quilòmetres envestint persones. Estat Islàmic va reivindicar l’atemptat.

Berlín
19 de desembre del 2016. Al vespre, un camió amb matrícula polonesa va envestir el popular mercat de Nadal de la Breitscheidplatz. Va causar onze morts i més d’una cinquantena de ferits. El camió va recórrer més de cinquanta metres entre Budapester Strasse i l’església Memorial Kaiser Wilhelm. Al camió hi anaven dues persones. Una va morir al lloc dels fets i l’altra va ser abatuda a Milà al cap de quatre dies. Estat Islàmic va reivindicar l’atemptat.

Estocolm
7 d’abril del 2017. Un camió de gran tonatge va envestir a tota velocitat un grup de gent en un dels carrers de Drottninggatan, una àrea comercial del centre d’Estocolm, fins que es va encastar en una botiga que feia cantonada. Va causar cinc morts i catorze ferits. La policia sueca va explicar que l’autor era un simpatitzant d’Estat Islàmic.

Londres
La capital britànica és la que més vegades ha estat colpejada per atacs d’aquesta mena.

22 de març del 2017. Poc abans de les quatre de la tarda al Regne Unit, mentre es feia la sessió de control a la primera ministra britànica, Theresa May, un home armat amb un ganivet va envestir indiscriminadament amb un vehicle els vianants que caminaven pel pont de Westminster mentre la policia provava d’aturar-lo. Després, va entrar dins el recinte del parlament i hi va apunyalar un agent, que va morir. Tot seguit, les forces de seguretat el van abatre. En total, va causar cinc morts i quaranta ferits.

3 de juny del 2017. Una furgoneta va pujar a la vorera del Pont de Londres, al districte de Southwark. Després d’estavellar la furgoneta, tres persones van baixar del vehicle i van apunyalar massivament les persones que en aquells moments que es trobaven al Mercat de Borough. Van morir set persones i una cinquantena van resultar ferides. Els tres atacants van ser abatuts abans que poguessin activar els cinturons d’explosius que duien posats. Al cap d’uns dies Estat Islàmic va reivindicar l’atemptat.

19 de juny del 2017. Una furgoneta va atropellar els vianants que es trobaven a prop de la Muslim Welfare House, un centre vinculat a la comunitat musulmana de la ciutat molt proper a la mesquita de Finsbury Park. Va morir-se una persona i hi va haver vuit ferits. Aquest és l’únic cas que no està vinculat al terrorisme islamista. Ans al contrari, el presumpte autor de l’atemptat, el gal·lès Darren Osborne, va voler atacar el cor de la comunitat musulmana de Londres.

  • Niça: 86 morts i 434 ferits
  • Berlín: 11 morts i 56 ferits
  • Estocolm: 5 morts i 14 ferits
  • Londres (a prop de Westminster): 5 morts i 40 ferits
  • Londres (Mercat Borough): 7 morts i 48 ferits
  • Londres (Mesquita Finsbury Park): 1 morts i 8 ferits

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any