Tusk anuncia que la Unió Europea signa el Brexit

  • Els 27, com s'esperava, han ratificat el text de l'acord de retirada i el de la declaració política de la relació futura

VilaWeb
Redacció
25.11.2018 - 10:54
Actualització: 25.11.2018 - 14:57

Els 27 caps d’estat i de govern de la Unió Europea han aprovat per consens l’acord del Brexit pactat amb el govern de Theresa May. Mitja hora després que hagi començat la cimera extraordinària del Brexit, el president del Consell Europeu Donald Tusk, ha anunciat el suport unànim dels líders europeus al pacte de divorci amb els britànics. Els 27, com s’esperava, han ratificat el text de l’acord de retirada i el de la declaració política de la relació futura.

Els 27 han adoptat aquesta decisió per consens, però no tanca completament la carpeta del divorci perquè el text haurà de passar pels respectius parlaments. Primer, pel britànic, on s’espera una votació a principis de desembre, i després per l’Eurocambra, on la votació està prevista per principis de març, segons fonts parlamentàries.

May ha assegurat que defensarà ‘amb cor i ànima’ l’acord del Brexit per a evitar que Westminster el tombi. En una carta dirigida als britànics, la líder britànica ha explicat que el parlament britànic es decidirà ‘en poques setmanes’ sobre l’acord de sortida de la Unió Europea i que farà tot el possible per ‘guanyar la votació’. A més, en la missiva, May promet als ciutadans que el divorci del club europeu permetrà ‘un nou capítol’ en la història del Regne Unit que serveixi per a ‘una renovació i reconciliació’ a tot el país.

‘Ha de marcar el punt en el qual deixem de banda les etiquetes de “leave” (marxar) i “remain” (quedar-se) i unir-nos de nou com a un sol poble’, ha defensat. D’altra banda, May també confia que la nova etapa fora de la UE permeti a Londres ‘firmar nous acords comercials amb altres països’ i ‘centrar energies en altres qüestions importants’ com la sanitat pública o l’economia.

Amb la vista posada a Westminster
Els líders europeus també han fet una crida als diputats britànics perquè aprovin l’acord de divorci amistós. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, creu que el parlament britànic ‘és savi’i donarà el seu vistiplau. El primer ministre holandés, Mark Rutte, també ha enviat un missatge a l’altra banda del canal de la Mànega: ‘Si fos un polític del Regne Unit, votaria a favor de l’acord’.

En aquest sentit, la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaité, ha reconegut que ‘tot podria passar’ en funció del que decideixi Westminister i ha pronosticat tres possibles escenaris en cas que la votació no se superi: un nou referèndum, eleccions o una petició per renegociar l’acord.

Polèmica amb Espanya
Dels 27 socis europeus, Espanya és el que ha posat més traves d’última hora al text de sortida i, fins i tot, va amenaçar de blocar el pacte. No obstant això, l’aprovació de l’acord no requereix unanimitat al Consell Europeu, sinó una majoria qualificada d’estats que hi votin a favor. Sánchez exigia una garantia ‘per escrit’ de la seva capacitat de vetar que un futur acord sobre les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit s’apliqui a Gibraltar.

Un dret de vet que ja li confereixen els tractats europeus en tant que hi ha d’haver unanimitat entre els 27 estats membre de la UE per aprovar qualsevol pacte. De fet, el seu mateix equip ho havia reconegut divendres. Finalment, però, ahir al migdia Sánchez va anunciar que tant Brussel·les com Londres acceptarien per escrit les seves demandes.

Tanmateix, el bloc europeu va més enllà que els britànics i garanteix a l’estat espanyol que podrà vetar un pacte de la UE amb Gibraltar. Per la seva banda, May va defensar ahir a la nit que la seva posició ‘sobre la sobirania de Gibraltar res no ha canviat’ i que negociarà la nova relació amb la UE ‘en nom de tots els territoris’.

El president espanyol Pedro Sánchez ha assegurat que amb el Brexit tothom perd però ‘en relació a Gibraltar, Espanya guanya’. Sánchez considera que l’estat espanyol està ara en una ‘posició de fortalesa’ per ‘resoldre d’una vegada per totes un conflicte que fa més de 300 anys que existeix’, en referència a la situació al penyal.

Sorpreses?
A banda de Gibraltar, hi pot haver més pedres en el camí. Per exemple, demà, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea decidirà sobre la demanda de 13 ciutadans britànics que volen que s’anul·li la decisió del Consell de la UE amb la qual es van iniciar les negociacions del Brexit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any