Turquia sol·licita als EUA l’extradició de Gulen per la seua suposada implicació en el cop d’Estat fallit

  • El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, que ha aclarit que per a extradir al líder opositor caldran 'proves' de la seva participació en el motí militar.

VilaWeb
Redacció
19.07.2016 - 14:01

El primer ministre de Turquia, Binali Yildirim, ha anunciat aquest dimarts que el govern ja ha sol·licitat formalment als Estats Units l’extradició de l’influent clergue Fetulà Gulen per la seva presumpta implicació en l’intent colpista de divendres passat.

Yildirim ha insistit que els Estats Units ha de lliurar a Gulen sense majors requisits, en resposta al secretari d’Estat, John Kerry, que ha aclarit que per a extradir al líder opositor caldran ‘proves’ de la seva participació en el motí militar.

El cap de Govern ha esgrimit que amb les nombroses detencions que es van produir a tot el món després dels atemptats perpetrats l’11 de setembre de 2001 els Estats Units no va exigir cap prova, pel que ha instat a Washington a fer ara el mateix.

‘No protegiu més aquest traïdor. No suposa cap benefici per a vosaltres, la humanitat o l’islam’, ha dit Yildirim en una intervenció davant del grup parlamentari del governant Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), segons informa el ‘Daily Sabah’.

Tot i això, ha subratllat que Turquia té ‘una pila de proves’ contra Gulen que ja han estat lliurades a les autoritats nord-americanes en un dossier elaborat pel Ministeri de Justícia. ‘Ja està tot clar’, ha afirmat.

Yildirim ha indicat que el Govern prendrà ‘decisions importants’ per a garantir ‘un cent per cent la seguretat’ davant de les ‘extraordinàries circumstàncies’ que viu la nació eurasiàtica. Així, ha ratificat que arrancarà ‘d’arrel’ el moviment de Gulen.

A més, ha aprofitat per a enviar un missatge a la comunitat internacional, preocupada per la purga que ha succeït a l’intent colpista, assegurant que tots els detinguts –que es compten per milers– seran tractats conforme a l’Estat de Dret.

Cop fallit
A última hora de divendres un grup de militars va posar en marxa un cop d’Estat per a ‘restaurar la democràcia secular’. El president, Recep Tayyip Erdogan, ha acusat directament a Gulen, exiliat als Estats Units.

D’acord amb el balanç oficial, 208 persones han mort a mans dels colpistes –145 civils, 60 policials i tres soldats–, mentre que 1.491 persones han quedat ferides. A més, en la resposta de les forces de seguretat al motí han mort 24 dels participants en el cop, mentre que altres 50 han quedat ferits.

D’altra banda, 7.543 persones han estat detingudes en relació amb el cop fallit, de les quals 100 eren oficials de Policia, 6.038 eren militars de diferent rang, 755 eren jutges i fiscals i 650 eren civils. Del total, s’ha dictat ja presó provisional contra 316 d’ells.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any