Erdogan restaurarà la pena de mort a Turquia si el parlament ho aprova

  • L'AKP, el seu partit, té la majoria absoluta a la cambra · Turquia va abolir la pena de mort per poder-se adherir a la UE

VilaWeb
Europa Press
07.08.2016 - 20:04
Actualització: 08.08.2016 - 01:52

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha proclamat que restauraria la pena de mort si la iniciativa aconseguia l’aprovació del parlament, on el seu partit (AKP) té la majoria absoluta. Turquia va abolir la pena de mort el 2002, perquè era una condició obligatòria de la UE per a negociar-ne l’adhesió.

‘Heu proposat de tornar a introduir la pena de mort [referint-se a la multitud]. És un assumpte que queda en mans del parlament. Cal tenir en compte que la pena de mort existeix als Estats Units, la Xina i més llocs’, ha afirmat davant de més d’un milió de persones a l’anomenat ‘Míting dels Màrtirs i de la Democràcia’, a Istambul.

‘Si el parlament aprova la pena de mort, ho acceptaré. Acceptaré qualsevol decisió que prengui sobre aquesta qüestió. Si la gent ho vol, els partits hauran de respectar la seva opinió’, ha afegit.

Manifestació en contra del cop d’estat fallit
Més d’un milió de persones s’han reunit a Istambul per assistir en una manifestació convocada pel president turc, Recep Tayyip Erdogan, per condemnar l’intent fallit de cop d’estat del 15 de juliol. La manifestació també ha servit per a fer una demostració de força arran de les crítiques d’Occident per les purgues del govern al sistema.

La mobilització, anomenada ‘Míting dels Màrtirs i de la Democràcia’, s’ha fet al districte de Yenikapi, al costat europeu de la ciutat. Ha marcat el punt culminant de les tres setmanes de manifestacions nocturnes dels seguidors d’Erdogan per tot el país.

L’organització ha preparat més de dos milions de banderes, cinc milions d’ampolles d’aigua i mesures de seguretat ben imponents amb més de 13.000 voluntaris, sense comptar agents de policia.

El clergue Fethullah Gülen ha estat un tema recurrent entre els oradors. Gülen, que és exiliat als Estats Units, és considerat el màxim responsable del cop d’estat fallit. El clergue, aliat d’Erdogan durant els primers anys de govern de l’AKP, ha negat les acusacions i ha denunciat el cop.

Hi han assistit l’ex-president, Abdullah Gül, el cap de l’estat major de les forces armades, el general Hulusi Akar –segrestat momentàniament pels colpistes–, i el director de l’Oficina d’Assumptes Religiosos de Turquia, Mehmet Görmez.

El primer ministre del país, Binali Yildirim, ha estat un dels oradors i ha recordat la seva promesa de portar Gülen a la justícia: ‘No serà un acte de venjança, serà un acte legal’.

Per primera vegada en molt de temps, els principals partits de l’oposició s’han afegit a la mobilització en suport del govern. S’ha destacat el discurs del cap del partit kemalista CHP, Kemal Kiliçdaroglu. Ha dit: ‘Després de l’intent de cop d’estat s’ha obert la porta d’un nou compromís a Turquia, un país nou’. A la manifestació també hi ha assistit l’ultranacionalista MHP.

El gran absent ha estat el Partit Democràtic dels Pobles (HDP) i l’oposició pro-kurda no hi ha estat convidada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any