Alertes per tot el Pacífic arran del tsunami de Tonga

  • El tsunami, causat per l'erupció d'un volcà submarí a la costa de Tonga, s'ha desplaçat fins a Samoa i Fiji, a centenars de quilòmetres

VilaWeb
Redacció
15.01.2022 - 18:40
Actualització: 15.01.2022 - 20:00

Un tsunami ha impactat a Tonga després de la forta erupció, ahir, del Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, un volcà submarí a prop d’aquest arxipèlag del Pacífic. Les onades s’han desplaçat fins a arribar, poc després, a diverses illes de Fiji i Samoa. Alguns vídeos publicats a les xarxes socials mostren l’aigua envaint uns quants edificis, una església i, fins i tot, el palau reial de Tonga. S’han emès alertes per tsunami en diversos indrets a la riba de l’Oceà Pacífic, com ara les la Samoa Americana, Nova Zelanda, Austràlia i els Estats Units.

Nuku’alofa, la capital del país, ha estat colgada per la cendra volcànica, que hi ha blocat per complet la llum solar. La policia i el govern de l’illa han instat tots els residents a desplaçar-se cap a terrenys elevats.

Segons el diari local Island Business, el rei Tupou VI de Tonga ha estat evacuat del palau reial arran del tsunami.

L’erupció s’ha sentit a les illes Fiji, a uns 800 quilòmetres del volcà, i a Samoa, a uns 880 quilòmetres de distància. El Servei Geològic de Tonga ha informat que, tot i ser submarina, el núvol de gas, fum i cendra causat per l’explosió s’ha elevat 20 quilòmetres a l’atmosfera.

VilaWeb
VilaWeb
Imatges de satèl·lit de l’erupció. Al mig del núvol de cendra es veu l’arxipèlag de Tonga.
Imatges de satèl·lit de l’erupció. Al mig del núvol de cendra es veu l’arxipèlag de Tonga.

El volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai és a uns trenta quilòmetres de l’illa de Fonuafo’ou, i a uns seixanta-cinc quilòmetres de la capital de Tonga. Estigué actiu d’ençà del 20 de desembre, però la setmana passada fou declarat inactiu.

Alertes per tot el Pacífic

Cap al migdia, el tsunami ha arribat a l’illa de Vanua Levu, a les illes Fiji. Les autoritats d’aquest país han advertit als ciutadans que evitin la costa i es desplacin cap a terrenys elevats. Diversos centres d’evacuació han estat habilitats arreu de l’arxipèlag.

A Samoa, més de cent famílies han estat evacuades del sud l’illa de Savaii, després de l’impacte de les ones contra uns quants edificis. El servei meteorològic del país, tanmateix, manté que no cal evacuar, si bé recomana de no acostar-se a les àrees costaneres. Al nord de l’illa de Savaii també han començat els preparatius per a una possible evacuació.

També s’ha emès una alerta per alerta per tsunami a Nova Zelanda, a més de dos mil tres-cents quilòmetres de distància, i a les illes Lord Howe i Norfolk, a la costa est d’Austràlia.

A mesura que les onades s’han anat desplaçant pel Pacífic, més indrets costaners han emès alertes per tsunami. Aquesta tarda (hora catalana) ha estat el torn dels Estats Units, que ha decretat l’alarma a Hawaii, l’oest d’Alaska i la costa de la frontera entre Mèxic i Califòrnia. A Califòrnia, de fet, les autoritats locals han tancat algunes platges per risc d’inundació. Segons ha informat el Servei Nacional Climatològic (NWS), els impactes del tsunami “poden incloure la inundació d’àrees costaneres i forts corrents marins.” És per això que l’agència insta als ciutadans de les zones afectades a “mantenir-se lluny de l’aigua i de la costa.” Les recomanacions afecten ciutats com ara Los Angeles.

L’erupció ha estat tan forta, de fet, que es pot apreciar en les imatges per satèl·lit, tal com podeu veure més avall. És una de les erupcions volcàniques més violentes que s’han captat mai per satèl·lit.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any