Crítiques al TSJC per haver anul·lat el projecte lingüístic d’una escola perquè no inclou el castellà

  • Aquest projecte de Llagostera és el sisè projecte lingüístic escolar que tomba el tribunal

VilaWeb
Imatge de l'escola Puig de les Cadiretes de Llagostera.
EFE
03.11.2021 - 10:56
Actualització: 03.11.2021 - 18:37

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat un altre projecte lingüístic, aquesta vegada de l’escola Puig de les Cadiretes de Llagostera (Gironès), perquè no inclou el castellà també com a llengua vehicular de l’ensenyament. La decisió ha despertat una forta oposició. És el sisè projecte lingüístic escolar que tomba el tribunal. En una sentència redactada en català per la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa, a la qual ha tingut accés l’agència EFE, el tribunal reconeix el dret d’uns pares “al fet que el seu fill rebi l’ensenyament obligatori, conjuntament amb els seus condeixebles, al col·legi i curs en el qual fa els estudis, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular en proporció raonable”.

El tribunal considera el català “centre de gravetat del sistema educatiu”, però fixa, “a falta de la seva concreció per l’administració demandada [la Generalitat], la presència mínima del castellà com a llengua vehicular en el curs i classe en el qual el fill dels recurrents segueix els seus estudis en un 25% de les hores efectivament lectives, de manera que s’ha d’impartir en aquesta llengua oficial, a més de la matèria o assignatura lingüística, almenys una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga”.

La sentència anul·la explícitament –”perquè no és conforme a dret”– el projecte lingüístic del col·legi Puig de les Cadiretes de Llagostera perquè no inclou el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial, conjuntament amb el català. El projecte lingüístic d’aquesta escola recull que la llengua materna de les famílies del centre en un 60,2% és el català, en un 28,7%, el castellà, i l’11,1% són estrangers, i estableix de tractar la llengua catalana d’eix vertebrador d’un projecte educatiu plurilingüe i explicita l’ús del català com a llengua vehicular i d’aprenentatge habitual en les activitats internes i externes de la comunitat educativa.

L’escola havia aprovat aquest projecte amb aquest argument: “La complexitat i la diversitat lingüística i cultural més grans de la societat catalana fan necessari de potenciar des de l’escola la llengua pròpia, que ha de convertir-se en llengua comuna i factor de cohesió social de tota la població.”

Amb aquesta sentència, ja hi ha sis col·legis catalans que han perdut el projecte lingüístic perquè el TSJC els l’ha anul·lat: escola Puig de les Cadiretes de Llagostera (pública); escola Frangoal de Castelldefels (concertada); escola Aura de Reus (concertada); institut Els Pallaressos dels Pallaressos (públic); escola Bogatell de Barcelona (pública); i escola Josefina Ibáñez d’Abrera (pública).

Crides a blindar el català a les escoles

Òmnium Cultural ha denunciat el que consideren que és una nova ofensiva judicial de l’estat espanyol contra el català, i demanen de blindar i defensar-lo a les escoles. El president de l’entitat, Jordi Cuixart, hi ha afegit: “Els atacs de l’estat a l’escola catalana no s’aturen: no demanarem perdó per voler educar en català als Països Catalans!”

La sectorial d’Educació de la Intersindical ha anunciat que s’han posat en contacte amb el centre per mostrar-los el suport i oferir-los ajuda. “Una vegada i una altra hem d’aguantar ingerències judicials espanyoles al sistema educatiu català? N’estem farts. Departament d’Educació, què penseu fer?, demanen.

La plataforma “No t’excusis!” també ha criticat la decisió:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any