El TSJ del País Valencià obliga a incloure religió a segon de Batxillerat

  • L'alt tribunal valencià rebutja ampliar l'oferta d'aquesta matèria en l'etapa d'ESO

VilaWeb
Europa Press
29.05.2019 - 17:37
Actualització: 30.05.2019 - 11:06

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha estimat parcialment un recurs interposat per l’Arquebisbat de València contra l’exclusió de l’assignatura de religió en segon curs de Batxillerat i obliga, per tant, al fet que formi part del bloc de matèries optatives específiques. En la mateixa resolució, l’alt tribunal valencià rebutja ampliar l’oferta d’aquesta matèria en l’etapa d’ESO. La Generalitat recorrerà davant del Tribunal Suprem espanyol la sentència i recorda que a hores d’ara ja s’ofereix la matèria per una resolució de mesures cautelars que va dictar en TSJ.

En una sentència datada el 22 de maig i facilitada aqvui pel TSJ, la Secció Quarta de la Sala del Contenciós-Administratiu estima un recurs de l’Arquebisbat de València contra l’exclusió de l’assignatura de religió de les matèries específiques que s’han d’oferir al segon curs de Batxillerat.

La decisió judicial estima parcialment el recurs, ja que denega altres pretensions plantejades pels recurrents com ampliar l’oferta per augmentar les hores de classe a primer i segon d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO).

La sala s’aplica a aquest contenciós la jurisprudència recent del Tribunal Suprem. Concretament, una sentència l’11 de juliol de 2018 a la qual alt tribunal es va pronunciar sobre un decret de la Junta d’Extremadura similar al Decret 51/2018 del Consell recorregut, pel qual s’estableix el currículum i es desenvolupa l’ordenació general de l’ESO i del Batxillerat al País Valencià.

Després d’estudiar la norma, la Secció Quarta declara així nul, per considerar-ho contrari a dret, l’annex V del Decret 51/2018 per no incloure religió a l’oferta educativa de segon de Batxillerat, contràriament al que estableix la Llei Orgànica 2/006 .

‘Argumentacions desautoritzades pel Suprem’

En aquest sentit, els magistrats argumenten que ‘la defensa de l’administració aquí demandada pràcticament desplega les mateixes argumentacions desautoritzades pel Tribunal Suprem’.

‘Enlloc del decret, per descomptat no en el preàmbul com hauria estat pertinent, incideixen – apareix complert el mandat contundent i inequívoc recollit en l’article 34 ter.4 de la Llei Orgànica 2/2006′.

L’esmentada norma inclou la religió dins el conjunt d’assignatures específiques que s’han d’oferir als alumnes de segon curs de Batxillerat, perquè aquests triïn un mínim de dos i un màxim de tres.

Tant la Llei 2/2006 com el Reial Decret 1105/2014 estipulen que l’elecció dels alumnes estarà en funció de la regulació i de la programació de l’oferta educativa de cada administració i dels centres docents. ‘No obstant això, si es vol entendre aquesta funcionalitat en el sentit que permet prescindir de la religió entre les assignatures que són objecte d’elecció, haurà d’explicar-se per què’, adverteix el TSJ.

En canvi, la Sala no troba objecció al fet que la religió concorri en l’oferta del mateix curs, segon de Batxillerat, amb altres deu matèries específiques de caràcter optatiu tot i que cap d’elles sigui una assignatura de valors, de manera que desestima el recurs a aquest punt.

La sentència, que pot ser recorreguda, tampoc considera provat que la reducció de les classes de Religió de dues a una hora setmanal a primer i segon de l’ESO, tal com determina el decret qüestionat, ‘impedeixi un tractament suficient de la matèria’.

Sobre aquest punt, la sala sosté que aquesta reducció per si sola no implica ‘una càrrega lectiva irrellevant’ que faci impossible desenvolupar ‘el programa didàctic coherent i complet d’ensenyament de la Religió Catòlica’, precisen els magistrats.

La Generalitat recorrerà la sentència al Suprem i recorda que ja l’oferta

La Generalitat recorrerà davant del Tribunal Suprem espanyol la sentència i recorda que la resolució ‘no afecta en cap mesura al funcionament dels centres educatius’, ja que a hores d’ara ja s’ofereix la matèria en aquest curs en compliment d’una resolució de mesures cautelars que va dictar en TSJ el juliol de 2018. Fonts de la Generalitat han insistit que aquesta sentència ‘no afecta en cap sentit al funcionament dels centres educatius’ i recorden que la mateixa Secció Quarta ja es va pronunciar establint una mesura cautelar exactament sobre la mateixa normativa el juliol de 2018 per un recurs interposat per l’Associació Professional de Professors de Religió en Centres Estatals.

En aquell moment, apunten, l’Advocacia de la Generalitat va presentar un recurs de cassació al Suprem i està ‘a l’espera del pronunciament’. A més, fan notar que ‘mai abans en cap normativa s’assenyalava que s’oferira religió en segon de Batxillerat i la Secció Quarta del TSJ va fixar que per primera vegada s’oferira en aquesta etapa educativa’. ‘Ara —prossegueixen— el recurs que presenta l’Arquebisbat de València va exactament en la mateixa línia. Per ser una sentència no ferma i per estar en desacord, la Generalitat presentarà un recurs de cassació al Tribunal Suprem’, conclouen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any