Tres maneres de descobrir la llegenda de santa Eulàlia

  • Durant la festa major d’hivern, tres entitats de cultura popular expliquen la història de la jove patrona de Barcelona

VilaWeb
Redacció
11.02.2016 - 22:00
Actualització: 11.02.2016 - 22:50

Tot i que el nombre que més es relaciona amb la llegenda de santa Eulàlia és el 13 –tenia 13 anys quan es va morir, li van aplicar 13 martiris, a la catedral hi ha 13 oques en honor seu–, a Barcelona la vida i miracles de santa Eulàlia s’expliquen de tres maneres diferents. Durant la festa major d’hivern, tres entitats de cultura popular expliquen la història de la jove patrona de la ciutat, que va ser torturada brutalment al segle IV després d’haver plantat cara a les autoritats romanes que perseguien els cristians. Dos esbarts, el de Santa Eulàlia i el Ciutat Comtal, expliquen la llegenda a través de la dansa i l’Associació Cultural Joan Amades ofereix una ruta pels indrets de Barcelona relacionats amb la vida de la santa.

Ruta Eulalienca. Un dels elements destacats de la llegenda de santa Eulàlia és que ocorre en indrets de la ciutat encara avui ben recognoscibles: el desert de Sarrià, la plaça del Padró, el pla de la Boqueria, la plaça de l’Àngel, la baixada de Santa Eulàlia… I com que Joan Amades va ser un dels primers folkoristes a recollir la llegenda popular, l’Associació Cultural Joan Amades ja fa molts anys que organitza una ruta nocturna guiada. Amb acompanyament musical en directe, un guia descobrirà els racons de Barcelona relacionats amb la història de la santa, com ara l’indret on va ser torturada, la presó on la van tancar, etc.

Quan? Divendres 12, a les 21.00, sortida de la plaça del Pedró. Activitat gratuïta. Cal inscriure’s prèviament ací.

El Ball de Santa Eulàlia amb l’Esbart Santa Eulàlia. L’Esbart Santa Eulàlia ofereix a la plaça de Sant Jaume una moderna representació del Ball de Santa Eulàlia. Des de principi de la dècada del 1990, aquest esbart del barri del Raval ha fet un intens treball de recuperació de danses i costums tradicionals. L’exemple més destacat n’és aquest ball, una coreografia creada a partir d’una partitura recollida pel folklorista Joan Amades al ‘Costumari català’. Representa alguns dels martiris de què fou víctima la santa mitjançant figures plàstiques, a semblança de les moixigangues que figuren la passió de Crist.

Quan? Divendres 12, a les 10.00, plaça de Sant Jaume.

Eulàlia, un espectacle de dansa a la catedral. L’Esbart Ciutat Comtal tornar a oferir enguany ‘Eulàlia’, un espectacle de música i dansa que es representa dins la catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia. Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, ‘Eulàlia’ recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics.

Quan? Dissabte 13 a les 21.00 i diumenge 14 a les 16.45. Catedral de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any