El trasllat dels presos, la primera petició factible de les defenses després del judici

  • Les defenses confien que seran traslladats a Catalunya tan bon punt ho sol·licitin a Institucions Penitenciàries

VilaWeb
Primer pla de l'autocar de la Guàrdia Civil sortint de Brians 2, amb els presos independentistes a dins, en direcció a Madrid
Josep Rexach Fumanya
06.06.2019 - 21:50
Actualització: 06.06.2019 - 22:01

‘Vist per a sentència. Desallotgeu la sala.’ Dimecres el Tribunal Suprem clourà la sessió número cinquanta-dos, i última, del judici contra el procés. Els presos baixaran a la sala on s’esperen quan fan els recessos i, tot seguit, seran traslladats amb furgonetes a Soto del Real. Hi són reclosos del febrer ençà, i hi van ser traslladats dels Lledoners, el Puig de les Basses i el Mas d’Enric per assistir al judici. Quatre mesos més tard, passen els darrers dies a la presó madrilenya, perquè les defenses confien que seran traslladats a Catalunya tan bon punt ho sol·licitin al servei d’Institucions Penitenciàries espanyol.

Tanmateix, no serà pas la primera petició. És previst que quan es clogui la sessió de dimecres, les parts demanaran la llibertat dels presos, adduint que el judici s’ha acabat. Manuel Marchena haurà de resoldre la petició, previsiblement en contra, perquè ja els va denegar la llibertat abans del judici emparant-se en el risc que implicava ‘l’existència fora del territori espanyol d’estructures de poder organitzades’. Una vegada resolta, les defenses sí que podran demanar el trasllat a presons catalanes.

La sol·licitud s’ha d’adreçar al servei d’Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri d’Interior espanyol, dirigit per Fernando Grande-Marlaska. El ministre ho ha de notificar al jutge afectat, que ha de donar-hi el vist-i-plau, tot i que també pot oposar-s’hi. El mes de juliol, quan els presos van ser traslladats a Catalunya, ja es va seguir aquest procés. Llavors Institucions Penitenciàries va demanar al jutge instructor, Pablo Llarena, si una vegada acabada la instrucció havia previst noves diligències sobre els dirigents independentistes per poder-los traslladar.

La decisió del Ministeri d’Interior de començar els tràmits del trasllat té un vessant polític, però és el jutge qui hi diu l’última paraula. En el trasllat del juliol, Marlaska i el PSOE van ser criticats durament per l’espanyolisme, que va interpretar-ho com un favor als partits independentistes que un mes abans havien fet costat a la moció de censura de Pedro Sánchez. ‘Igual que llavors no hi va haver cap problema, ara tampoc creiem que n’hi hagi cap’, explica una font de les defenses. Certament, amb el judici oral tancat, el tribunal no pot requerir els presos per a cap tràmit.

Segons que ha publicat el diari Regió7, el centre dels Lledoners ja es prepara per a un eventual retorn dels presoners, així que s’acabi el judici. Segons aquest mitjà, ‘ja hi ha alguns moviments previstos al centre penitenciari’ perquè tinguin les mateixes set cel·les al mòdul 2 que van ocupar mentre esperaven el judici.

Quant a la sentència, és molt probable que els presos no hagin de tornar a Madrid a escoltar la resolució final. La decisió recau sobre cada tribunal i no se sap què voldrà fer el Suprem, perquè és un tribunal de cassació i no oficia mai judici.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any