Tot el que amaga un plat de la cuina tradicional

VilaWeb
Redacció
01.06.2018 - 06:00

Una sola conferència no pot traçar un pont entre dos elements tant pròxims com allunyats, com són la cuina o les pràctiques culinàries i la cultura popular, però pot aportar un granet de sorra per a la construcció d’aquest pont simbòlic. I així es pot considerar la conferència de l’arqueòleg i expert en Patrimoni Cultural Immaterial, Lluís Garcia Petit, qui fa uns anys es va colar a les cases dels catalans, com el concursant que es va endur el pot més gran de la història del programa El gran dictat. A la seu de la confederació de cultura popular Ens de l’Associacionisme Cultural Català, entitat editora de Tornaveu, i dins el cicle La Conferència de l’Ens, l’expert ha ofert una variada ponència plena d’exemples de plats i tradicions i pràctiques associades a la cultura popular.

Potser com a colofó d’una sessió entretinguda -en què ha parlat de plats tan tradicionals com el conill amb cargols, del qual hi ha vestigis que el situen al paleolític, o el tortell de reis- i que a més d’un haurà fet salivar, l’expert en patrimoni cultural immaterial, ha defensat la consideració del patrimoni culinari com a cultura popular: “Mantenir la cuina tradicional i les seves pràctiques associades contribueix a mantenir la nostra identitat”. És cert que en un món que aposta per la globalització, un dels majors reclams a l’hora de viatjar és tastar la cuina del lloc on es viatja; potser algun dia tocarà un àpat a base de menjar ràpid o la universal pizza, però sempre deixarem un racó (a l’estómac i a la butxaca) per tastar la cuina local.

Llegeix la crònica sencera a Tornaveu, fent clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any