Torra parla amb el doble de Pedro Sánchez

  • El president en funcions espanyol ha admès durant la conversa amb Torra la duresa de la sentència del Suprem contra els dirigents independentistes *** Compromís ja veu viable la investidura de Sánchez *** Nova manifestació multitudinària a Perpinyà contra la reforma de les pensions

VilaWeb
Pere Martí
17.12.2019 - 20:30
Actualització: 18.12.2019 - 09:36

TEMA DEL DIA
Després de sis intents frustrats, el president de la Generalitat de Catalunya ha pogut parlar amb el seu homòleg espanyol. L’esperada trucada de la Moncloa ha arribat a les 9.19, quan el president Torra tenia una reunió per a preparar el consell de govern de cada dimarts. S’ha traslladat al seu despatx oficial i, un cop assegut, li han passat Pedro Sánchez, amb qui ha parlat durant quinze minuts. Una conversa que la presidència de la Generalitat considera que ha estat cordial i fructífera. No són paraules per a quedar bé, és la sensació que ha tingut Torra fins que a les 13.47 el president espanyol ha anunciat a les xarxes la convocatòria d’una conferència anual de presidents autonòmics al senat i reunions bilaterals amb tots. En una piulada a Twitter, remarca: ‘Així ho comunico a tots els presidents autonòmics.’ La sorpresa a Palau ha estat majúscula, perquè això no havia sortit a la telefonada.

El president de la Generalitat ha optat per respondre amb un altre piulet on recordava al Sánchez amb qui havia conversat per telèfon que d’això no n’havien parlat i ho ha atribuït, irònicament, al fet que potser ja no el considerava un president autonòmic. Cosa que a Torra l’ha encantat, evidentment. La conversa amb el Pedro Sánchez del telèfon ha estat amb una persona que no ha esmentat la resta de presidents autonòmics, que ha parlat de conflicte polític, que ha fet servir el vocabulari de l’acord de Pedralbes, parlant de seguretat jurídica i no pas de constitució i que ha dit que era partidari de parlar llargament, com més aviat millor, immediatament després de la seva investidura, que té coll avall.

Les negociacions amb ERC no han sortit a la conversa ni Torra ha demanat res a Sánchez en nom de Junts per Catalunya. Al contrari, ha diferenciat les posicions dels partits que negocien la investidura del diàleg entre governs. En aquest punt, li ha llegit part de l’acord del consell executiu després de la sentència, concretament la que reclama un referèndum d’autodeterminació i l’amnistia dels presos polítics. Sánchez troba legítimes les reivindicacions, però també ha deixat clar que no les compartia. Una discrepància que no ha d’impedir el diàleg, segons el president espanyol, que ha admès que la sentència del Tribunal Suprem espanyol ha estat ‘un cop dur’ per als líders independentistes, tot i que de seguida ha afegit que cal respectar la separació de poders, com si n’hi hagués. Unes paraules que es podrien interpretar com una lleugera crítica i que no ha pronunciat mai en públic, perquè seria lapidat, començant pels barons del PSOE. Tampoc ningú no sap si són sinceres o interessades, per a regalar les orelles del seu interlocutor.

Torra li ha retret el discurs del Sánchez de la campanya electoral, molt lluny del Sánchez de Pedralbes, a la qual cosa ha respost que han estat uns mesos durs per a tothom i que no ha estat fàcil, però que ara calia tornar a la política per trobar un punt de trobada. En cap moment no hi ha hagut tensió durant la conversa i tots dos presidents han acordat de trobar-se després de la investidura per parlar de tot. Però no pas amb tots, en una conferència de presidents que no ha sortit a la conversa. S’han desitjat mútuament bon Nadal i s’han acomiadat fins l’any que ve, sense data al calendari, però amb molts bons desigs, com és propi d’aquestes dates. Ni l’un ni l’altre no pot pas fer gaires plans. D’entrada, Sánchez ha de superar una investidura i Torra serà inhabilitat aviat, per bé que continuarà essent president mentre el Suprem no resolgui el recurs que presentarà.

MÉS QÜESTIONS
Compromís ja veu viable la investidura de Sánchez.
Compromís ja s’ha començat a moure en la direcció favorable a la investidura de Pedro Sánchez, tal com era previsible. El diputat del partit al congrés espanyol, Joan Baldoví, ha sortit moderadament optimista de la seva reunió amb la portaveu del grup socialista, Adriana Lastra, per a acostar posicions que permetin de donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. La frase concreta de Badoví ha estat: ‘Crec sincerament que la cosa pot eixir.’ Baldoví ha anat a la reunió amb el seu soci electoral, Íñigo Errejón, de Més País. Lastra els ha explicat que hi ha avenços en la negociació amb ERC, però no ha volgut donar-ne detalls, apel·lant a la discreció. Segons Baldoví, no han parlat de quan podria fer-se el debat d’investidura. Del seu punt de vista, val més un acord d’aquí a quinze dies que no pas convocar el ple la setmana entrant i trobar-se amb un desacord. Un bon símptoma, segons ell, és l’accelerada de les negociacions amb la resta de formacions, tant les que poden acabar votant sí com les que poden facilitar la investidura amb l’abstenció.

PSIB, Podem i Vox voten a favor de mantenir el plus dels càrrecs de fora les Illes. Les formacions de Més per Menorca i Més per Mallorca no han aconseguit de fer retirar el plus de residència que tenen els alts càrrecs del govern que provenen de la península. Més per Menorca havia presentat una esmena al pressupost del 2020, que també tenia el suport de Més per Mallorca, perquè només la percebessin els alts càrrecs amb residència oficial a les Illes, però els vots del PSIB, Vox i Unides Podem, en una estranya aliança, ho han impedit. El PP s’ha abstingut. Després de la votació, per tant, els alts càrrecs del govern que treballin a Mallorca i siguin empadronats fora de l’illa –sense distingir si són de Menorca, Eivissa, Formentera o de la resta de l’estat espanyol– continuaran cobrant el complement en concepte de residència de 22.000 euros, a més del sou corresponent. Tampoc no ha reeixit la proposta d’Unides Podem de rebaixar aquest plus de 22.000 euros a 12.000; Més per Menorca s’ha oposat que fos votada al ple perquè entén que els alts càrrecs de la península no han de cobrar-lo en cap cas. Unides Podem té sis alts càrrecs en aquesta situació.

Nova manifestació multitudinària a Perpinyà contra la reforma de les pensions. Unes 17.500 persones, segons els sindicats convocants, s’han manifestat avui a Perpinyà contra la reforma de les pensions, en la 13a jornada de vaga a la Catalunya Nord. Segons la prefectura n’hi han assistit 6.500. La vaga ha tingut un ampli seguiment al sector de l’ensenyament, amb més d’un 70% de professors i mestres; a primària vora el 50% d’escoles han tancat. Pel que fa a les reivindicacions, no hi ha hagut unanimitat. La CGT, FO, Solidàries, la FSU i la CGC, que obrien la manifestació, reclamaven la retirada pura i simple de la reforma. Els sindicats reformistes discrepen: la CFDT, la CFTC i l’Unsa, que s’han situat al final de la manifestació, són partidaris d’una reforma més social. Aquestes organitzacions s’oposen sobretot a la decisió del govern francès de fixar la pensió de jubilació completa a seixanta-quatre anys.

LA XIFRA
18,2 milions d’euros és el dèficit de la seguretat social andorrana fins el mes de setembre d’enguany. El dèficit és degut a l’augment de les despeses de la branca general fins a 117,9 milions, en contrast amb uns ingressos de 99,7 milions, segons la liquidació de comptes del consell d’administració.

TAL DIA COM AVUI
El 17 de desembre de 1954 nasqué a Benicarló Àngel Alonso Herrera, conegut per ‘Pitxi’ Alonso, un futbolista dels anys setanta i vuitanta, brillant davanter centre. La gran capacitat golejadora va fer que de ben jove rebés el sobrenom de ‘Pitxi’, diminutiu de ‘Pichichi’, denominació que rep el màxim golejador de la lliga. Ha jugat al Castelló, al Saragossa, al Barça i a l’Espanyol. Actualment és comentarista esportiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any