#ThisIsACoup: l’etiqueta global que va néixer a Barcelona

  • L'etiqueta, per protesta contra les mesures imposades a Grècia, ha estat tendència a Twitter a tot el món

VilaWeb
Redacció
13.07.2015 - 16:21
Actualització: 18.07.2015 - 13:10

Diumenge a la tarda, una activista anomenada Francesca va enviar un missatge de text a una quarantena de persones, entre les quals membres del moviment dels indignats i de Barcelona en Comú. ‘Aquest és un missatge important sobre Grècia […] Aquests nois reunits ara a l’Eurogrup, tots fan anar Twitter i es mereixen que algú els digui que han d’arribar a un tracte amb Tsipras i deixar de voler-lo enderrocar’. Poca estona després, naixia a Barcelona l’etiqueta #ThisIsACoup (‘Això és un cop d’estat’), que de seguida va esdevenir tendència a la xarxa social, on continua essent una de les etiquetes més utilitzades.

La primera persona que apareix a Twitter fent anar l’etiqueta és@smaccarone, un professor de matemàtiques i física de Barcelona. Tot i que ell mateix ha volgut aclarir que es tractava d’una campanya col·lectiva.

 

Fa unes hores, el mateix Sandro Maccarrone ha difós un comunicat on s’explica com es va gestar i difondre l’etiqueta #ThisIsACoup: El grup d’activistes havia estat fent servir Telegram per a organitzar una conferència a Barcelona, la #GlobalRevExp, i van decidir donar suport a la proposta de Francesca, que proposava de fer servir l’etiqueta #SaveGreece. ‘Som activistes en línia i investigadors dels moviments socials en xarxa de tot el món, activistes del moviment dels indignats espanyols i membres de la plataforma ciutadana Barcelona en Comú’, expliquen.

Una hora després d’haver rebut el missatge de Francesca un altre usuari va respondre proposant una etiqueta ‘més agressiva’, com ara #ThisIsACoup. Una etiqueta que també vol ser un gest de complicitat amb l’egípcia #NotACoup, que va ser tendència el 2011 durant la primavera àrab.

Diumenge a les vuit del vespre, aquest mateix grup d’activistes van fer córrer informació bàsica sobre la campanya a través de grups de telegram, WhatsApp i Facebook. Una hora més tard, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, feia un piulet amb l’etiqueta, cosa que la disparava al primer lloc de la llista de ‘trending topics’.

 

A partir d’aleshores, l’etiqueta es començava a fer servir arreu del món i l’economista Paul Krugman publicava, a quarts d’onze de la nit, un article al New York Times on afirmava ‘The trending hashtag #ThisIsACoup is exactly right’. Una etiquea que va néixer ahir a Barcelona i que en poques hores ha esdevingut mundial. ‘El mèrit del seu èxit és col·lectiu’, diuen en aquest comunicat els activistes de #GlobalRevExp: ‘Expressa un sentit comú de la importència dels ciutadans davant els poders financers globalitzats.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any