L’espectacle mediàtic de Ferreras i Griso criminalitzant l’independentisme

  • Programes com 'Al rojo vivo' i 'Espejo público' donen per certes les informacions de la investigació policíaca, barrejant terrorisme i independentisme

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
23.09.2019 - 13:47
Actualització: 23.09.2019 - 19:58

Pocs dies abans no es faci pública la sentència del judici contra el procés, hi ha hagut una ràtzia de la Guàrdia Civil contra l’independentisme, amb un fort desplegament d’agents per diversos indrets del Principat. Així mateix, els principals mitjans informatius espanyols han avançat els detalls del dispositiu, filtrats convenientment perquè tinguin un fort impacte en l’hora de més audiència del matí. S’ha pogut veure en els dos principals programes del matí de les televisions privades espanyoles, ‘Espejo público‘, presentat per Susanna Griso a Antena 3, i ‘Al rojo vivo‘, conduït per Antonio García Ferreras, a La Sexta. Aquests programes han reblat el propòsit del dispositiu: presentar l’independentisme com un moviment radical, criminalitzar encara més els CDR, ja molt atacats, i atemorir la societat civil amb l’amenaça d’una forta repressió, equiparant el moviment amb el terrorisme, introduint en l’imaginari conceptes associats als anys conflictius al País Basc: la Goma-2, els agents amb passamuntanyes, l’Audiència espanyola, l’acusació de terrorisme… I tot plegat, pocs dies abans de les mobilitzacions de l’octubre, de l’aniversari de l’1-O i de la resposta contra la sentència del Suprem.

‘Operació antiradicals’, titulava sobreimprès ‘Espejo público’, permanentment, la informació. Han fet connexions en directe des de primera hora amb alguns dels llocs on hi ha hagut detencions i escorcolls. ‘Tot això relacionat amb els CDR’, deia el presentador, ‘però, aquí ve la cosa preocupant, cerquen… [fa una pausa dramàtica d’un parell de segons] explosius!’ I dóna pas a una reportera que és a Sabadell i que explica com si fos cosa segura que els independentistes detinguts ‘preparaven accions violentes’. I afegeix, encara: ‘Atenció, perquè els imputen pertinença a banda armada i fabricació d’explosius, com bombes casolanes. I molta alerta, perquè fins i tot sembla que els han provat en alguna casa aïllada.’

El to de la periodista és de tensió, d’urgència, carregat d’interjeccions com ara ‘alerta!’, ‘atenció!’, i destacant ‘el caràcter radical dels CDR’. Vegeu-ho:

Hi ha una fascinació per l’explosiu. Perquè troben que per primera vegada poden dir que l’independentisme radical i violent vol matar com ho feia ETA. El dirigent del PP a Catalunya s’hi ha llançat, fent un piulet que després ha hagut d’esborrar, en què deia: ‘Tenien preparades bombes. Quan vaig advertir de la “batasunització” del moviment separatista a través dels CDR, em van dir de tot. O es talla això de soca-rel, o tindrem un greu problema. Repeteixo: tenien bombes.’ Ha esborrat el piulet, però hi ha un munt de captures de pantalla.

Per què l’ha esborrat, no se sap. Després ha piulat que s’havia d’acabar de confirmar, però que la cosa era greu igualment. També hi ha hagut un batibull d’informacions greus, contundents, espectaculars i fins i tot contradictòries en l’arrencada del programa ‘Al rojo vivo’, presentat per Ferreras a La Sexta. Novament, criminialització dels CDR amb la presentació del tema: ‘Cop policíac contra els CDR violents’, donant per fet que eren violents. ‘Detenen nou violents’, afegeixien després. I Ferreras descrivia el desplegament de la Guàrdia Civil: ‘600 agents, helicòpters, drons…’ I després d’haver fet les connexions en directe amb Sabadell i la plaça de Sant Jaume de Barcelona, ha donat pas a la taula de tertulians, tots ells periodistes, que tenien un enfocament similar del tema.
Gema Robles, directora adjunta d’El Periódico, ha dit sense dubtar que ‘tenien molt provat que preparaven accions des de l’1-O fins a la sentència’, que es parlava ‘de l’ala més radical dels CDR’… I després ha pres la paraula la sots-directora de La Razón, Pilar Gómez, que deia que ‘ja tenien preparades accions violentes, tallant carreteres i ferrocarrils, per a crear el caos a Catalunya’. Ferreras ha fet una connexió amb la redacció, on una periodista ha donat les últimes dades de què disposava filtrades per la investigació. Ha dit que no creien pas que fos una acció coordinada pels CDR, sinó per un grup que volia cometre accions de ‘terrorisme de baixa intensitat’.
I tot seguit, Ferreras ha connectat amb un company de la Cadena Ser, Miguel Ángel Campos, molt assabentat de la investigació, que ha donat tot de detalls que acabaven d’amanir el còctel d’ingredients. ‘No només de baixa intensitat’, deia el de la Ser. ‘Perquè preparaven atemptats contra institucions de l’estat a Catalunya, i concretament a Barcelona, i el material que tenien era per a preparar Goma-2, coincidint amb l’1-O i amb la sentència, segons fonts de la investigació.’ El presentador ha insistit amb la Goma-2, i el de la Ser repetia que sí, que volien preparar Goma-2, ‘que s’ha utilitzat tantes vegades per cometre atemptats’. Pilar Gómez, de La Razón, ho ha aprofitat per dir que la Goma-2 els recordava ‘el pitjor’, i encara ha dit: ‘Els polítics no independentistes fa anys que han de portar escorta a Catalunya.’


Que la periodista de la redacció de ‘Al rojo vivo’ digués que la investigació no parlava de CDR tampoc no ha impedit d’emetre l’especial que tenien preparat sobre ‘qui hi ha darrere dels CDR?’, ni que suprimissin el títol de la informació: ‘Cop policíac contra els CDR violents’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any