[VÍDEO] Un nou telescopi mostra les imatges més detallades mai fetes del Sol

  • La superfície de l'astre està formada per cèl·lules sorgides del moviment de la calor des de l'interior

VilaWeb
Europa Press / Redacció
31.01.2020 - 18:22
Actualització: 31.01.2020 - 19:28

Les primeres imatges del Telescopi Solar Daniel K. Inouye revelen detalls sense precedents de la superfície del Sol, fet que permetrà d’obrir una nova era dins de la ciència solar i fa un salt endavant molt important en la comprensió del sol i els seus impactes en el nostre planeta.

L’activitat del Sol, amb successos com les erupcions magnètiques, pot afectar el transport aeri, interrompre les comunicacions per satèl·lit i tombar les xarxes elèctriques. Les imatges que aporta el nou telescopi, permetrà comprendre-ho millor i avançar-se amb més facilitat als diferents reptes que puguin succeir.

Entre les noves imatges hi ha un primer mapa de la superfície, la qual mostra un patró de plasma turbulent ‘bullint’ que cobreix tot l’astre. Les estructures en forma de cèl·lules – de la grandària d’Alemanya i Itàlia juntes -, és produeixen a causa dels moviments violents que porten la calor des de l’interior del Sol fins a la superfície. El plasma solar s’escalfa fins als centres brillants de les ‘cèl·lules’, es refreda i torna a enfonsar-se en un procés conegut com a convecció.

Vegeu a continuació l’observació de màxima resolució de la superfície del Sol:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any