Suècia reintroduirà el servei militar obligatori per l’amenaça russa

  • L'exèrcit necessita 4000 reclutes nou anualment i ara només n'aconseguia 2500 · El ministre de Defensa afirma que la seguretat europea s'ha deteriorat d'ençà de l'invesió de Crimea el 2014

VilaWeb
Redacció
02.03.2017 - 14:38

El govern suec reintroduirà el servei militar obligatori, per la manca d’efectius d’ençà que l’ingrés és voluntari (2010) i per les noves amenaces a la seguretat del país. L’anunci l’ha fet el ministre de Defensa, Peter Hultqvist, que ha assegurat que la decisió s’ha pres perquè el nivell de seguretat a Europa s’ha deteriorat. La tensió a la regió del Bàltic no ha parat de créixer després de l’annexió de Crimea per part de Rússia el 2014.

El servei militar serà obligatori per tots els suecs, sense distinció de sexe, nascuts a partir del 1999. De totes maneres, només una minoria seran escollits per exercir com a militars i la motivació es considerarà un element clau per fer la tria. Concretament s’espera l’ingrés d’unes 4000 persones el 2019.

Un estudi realitzat l’any passat pel govern va demostrar que amb una economia que voreja la plena ocupació, l’exèrcit només era capaç de reclutar 2500 soldats anualment, una xifra molt inferior als 4000 necessaris. Els sous baixos, molt per sota de la mitjana del país, tenen gran part de la culpa.

El servei militar era obligatori pels homes durant la Guerra Freda, però després de la caiguda de l’URSS la mesura es va anar atenuant, perquè també ho feia l’amenaça d’un conflicte a la regió. El 1991, el govern gastava el 2,5% del PIB en defensa, el 2015 el percentatge era només de l’1,1%.

La manca de preparació i efectius de l’exèrcit suec va quedar patent el 2013, quan avions de guerra russos van fer un exercici de fals bombardament sobre el país i va agafar totalment desprevinguda la seva defensa aèria. Suècia no forma part de l’OTAN i ara es planteja incrementar la despesa militar i així com el desplegament d’efectius a l’illa de Gotland, al mar Bàltic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any