Sturgeon: ‘El referèndum escocès és un model de com resoldre assumptes constitucionals democràticament’

  • La primera ministra escocesa assegura que l'experiència escocesa 'pot ensenyar molt' sempre i quan 'es vulgui escoltar'

VilaWeb
ACN
25.05.2016 - 08:29

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, assegura que el referèndum d’independència que Escòcia va celebrar l’any 2014 ‘és un model de com resoldre assumptes d’una gran importància constitucional’ de forma ‘molt democràtica i consensuada’. En declaracions a l’ACN, Sturgeon defensa que l’experiència escocesa “pot ensenyar molt a la resta del món’ sempre i quan ‘la resta del món vulgui escoltar’. Tot i això, la líder de l’SNP, el partit independentista escocès, es manifesta en la mateixa línia que l’exprimer ministre escocès, Alex Salmond, i reitera que no té cap intenció ‘d’interferir’ en les qüestions d’altres països, com Catalunya.

“No em correspon interferir en la situació de ningú més, però el que diria és que l’experiència del referèndum escocès és un model de com decidir de manera molt democràtica i consensuada assumptes de gran importància constitucional. Penso que pot ensenyar molt a la resta del món, sempre i quan la resta del món vulgui escoltar’, defensa la primera ministra escocesa, preguntada per Catalunya.

Sturgeon, successora de Salmond al capdavant de l’SNP i primera ministra d’Escòcia des del 2014, just després que els partidaris de seguir dins del Regne Unit guanyessin el referèndum independentista amb un 55% dels vots, va revalidar el seu càrrec al capdavant del govern escocès a les eleccions del 5 de maig. Els independentistes escocesos van obtenir aleshores 63 escons al parlament de Holyrood, sis menys que en l’anterior legislatura, però el doble que la segona força, el partit conservador.La posició d’Sturgeon pel que fa el procés polític que es viu a Catalunya és la mateixa que la del seu predecessor i opta per ‘no interferir’ en ‘assumptes d’altres països’.

En una entrevista a l’ACN, el passat mes d’abril, Alex Salmond es va expressar en termes semblants reiterant que ‘Escòcia no és Catalunya i Catalunya no és Escòcia’, però que, si bé els països no s’havien de comparar, ‘el principi’ i ‘el dret a l’autodeterminació de les nacions’ era transversal. ‘Li correspon a la gent de Catalunya decidir el seu propi futur’, assegurava Salmond i apostava per ‘aconseguir un procés consensuat’ davant de ‘qualsevol altra opció’. Per l’exprimer ministre escocès, ara diputat a Westminster, ‘la manera correcta de declarar la independència en el món modern no és a través d’una DUI, sinó d’un procés de consens’.

‘El que diria als meus amics catalans és, mireu, heu de voler aconseguir el procés. Heu d’evitar el desànim, ser persistents. En un moment, sorgeix la circumstància política que permet fer progressos’, reiterava Salmond. ‘És el que va passar a Escòcia i és el que estic segur que passarà a Catalunya’, afegia. ‘Si una cosa és real, com crec que ho són les aspiracions de Catalunya, supera l’examen del pas del temps’, va destacar.

Pocs dies després d’aquesta entrevista, Salmond va participar en un ‘cara a cara’ radiofònic amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la seva visita oficial a Londres, de l’11 al 13 de maig. També en aquella ocasió, Salmond va evitar ‘dir a Catalunya què ha de fer’, però sí que va assegurar tenir ‘simpaties’ amb el procés català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any