Sònar 2018: vint-i-cinc anys de sorpreses, entre el vertigen i la satisfacció

  • El festival de música electrònica i experimental arrenca avui amb les actuacions de Gorillaz, Thom Yorke i LCD Soundsystem com a plats forts

VilaWeb
Ester Estela
13.06.2018 - 22:00
Actualització: 14.06.2018 - 16:36

Entre el 2 i el 4 de juny de 1994, es va fer a Barcelona el Festival Internacional de Música Avançada i Art Multimèdia, l’embrió de l’actual Sònar. Les activitats de dia es van fer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i les de nit, a la sala Apolo. Hi van assistir unes sis mil persones i en el cartell destacaven les actuacions de Laurent Garnier i de Sven Väth. Però el certamen, que aquest cap de setmana arriba als vint-i-cinc anys, ha canviat molt des d’aleshores: actualment té més de 25 espais, hi assisteixen 123.000 persones i programa 150 actuacions. A més és considerat un dels millors festivals d’Europa en l’àmbit de la música electrònica i experimental.

A més, enguany, per celebrar aquest aniversari tan especial, el festival presenta un cartell de primera categoria encapçalat per Gorillaz, que avançaran el nou àlbum; el projecte electrònic de Thom Yorke, al capdavant de Radiohead; i el retorn d’uns clàssics del festival, LCD Soundsystem. Del Sònar de Nit, que es farà a la Fira Gran Via de l’Hospitalet, també destaquen el multipremiat xou de Richie Hawtin, ‘Close’; Diplo, una de les estrelles més influents de la música de l’última dècada; i l’actuació de Laurent Garnier, que va ser al primer Sònar i que dissabte a la nit oferirà una sessió especial de quatre hores.

Pel que fa al Sònar de Dia, que es fa al recinte de la Fira de Montjuïc, són un reclam especial l’estrena mundial del nou espectacle de Rosalía, que és a punt de llançar nou disc, i l’experiència de clubbing immersiu de ‘Despacio’ amb James Murphy i 2manydjs punxant vinils. També hi ha diversos espectacles creats en exclusiva per al Sònar per artistes que comparteixen amb el festival la vocació de risc. És el cas d’El Niño de Elche amb el ballarí Israel Galván i les exploracions electròniques de Refree amb el realitzador Isaki Lacuesta. Destaquen també els concerts de Cornelius, Olafur Arnalds, Lorenzo Senni i les rimes de figures emergents com ara Rels B i Maikel del Carrer.

L’artista visual Enric Palau és un dels tres fundadors del festival, juntament amb Sergi Caballero, també artista, i Ricard Robles, periodista musical. Diu Palau que ‘el repte és continuar sorprenent i aportant continguts nous després d’un quart de segle’. També valora els vint-i-cinc anys des de la veterania: ‘Veure un públic i uns artistes que amb prou feines arriben a la vintena i que significa que ni tan sols havien nascut quan el Sònar va arrencar, em causa vertigen i satisfacció alhora’.

El festival comença aquest vespre a l’Auditori de Barcelona amb un concert inaugural a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Interpretarà ‘In C’, del compositor californià Terry Riley i una de les peces més rellevants del minimalisme. I diumenge es farà el concert de cloenda del festival al Teatre Grec amb el nou espectacle d’Alva Noto & Ryuichi Sakamoto, anomenat ‘Two’, que serà sorpresa. Se’n saben ben poques coses, doncs, però ha transcendit que es podrà escoltar material sonor creat especialment per a l’ocasió, a més de deixar espai per a la improvisació. El concert del Sònar serà una de les poquíssimes ocasions per a veure tots dos artistes en directe aquesta temporada.

Però el Sònar no és un festival de música i prou, sinó que s’hi faran tot d’activitats paral·leles. Una de les més destacades és el Sònar + D, dedicat a les tecnologies creatives i que serveix de preàmbul al festival. El saló s’afegeix a l’aniversari convidant els espectadors a imaginar com serà la cultura digital d’aquí a vint-i-cinc anys. També ha estrenat una cúpula de dinou metres de diàmetre on es projectaran films audiovisuals i immersius en 360 graus. Una altra instal·lació especial és la que es pot veure al pati de l’Ajuntament de Barcelona i que hi ha estat col·locada expressament per a la celebració de l’aniversari. És obra d’Edwin van der Heide, s’anomena ‘Chiasm’ i parla sobre les interrelacions íntimes entre dos cossos.

Una altra activitat destacada és l’exposició ‘Ni flyers, ni pòsters. 25 anys d’imatge Sònar’ que es pot veure al Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat fins al 23 de juny. És un recorregut en format multiinstal·lació per les imatges, els personatges i més de setanta peces icòniques que han conformat les campanyes publicitàries del Sònar durant tots aquests anys.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any