[DADES] Coronavirus: com estàvem fa mig any i com estem ara?

  • L'evolució de diversos indicadors ens permet de tenir una visió general de la situació actual

VilaWeb
Redacció
10.09.2020 - 19:20
Actualització: 10.09.2020 - 19:24

Fa mig any que Europa es troba afectada per la pandèmia de la covid-19, amb mesures inimaginables abans de començar el 2020, com ara el confinament domiciliari, l’ús generalitzat de la màscara i la distància de seguretat.

Aquestes darreres setmanes hem vist un augment de casos, però hi ha factors diversos que no permeten de comparar la situació d’ara amb la de l’abril. Tot seguit veurem una fotografia ampliada de diversos moments de l’epidèmia, que ens servirà per contrastar-ho amb la situació actual.

Catalunya

Casos acumulats a Catalunya per mes. Gràfic d’Infogram.
Proves de PCR fetes a Catalunya per mes. Gràfic d’Infogram.
Màxim de pacients en un dia a Catalunya per mes. Gràfic d’Infogram.
Morts a Catalunya per mes. Gràfic d’Infogram.

El nombre de casos a l’agost és semblant a les dades de l’abril a Catalunya. Tot i això, trobem diferències notables en la resta de dades. El màxim d’ingressats a les UCI va ser de 1.529 el 6 d’abril; durant el mes d’agost el màxim va ser de 129. De la mateixa manera, de vora 250 morts cada dia a l’abril, s’ha passat a una mitjana de 9.

Un factor que explica que hi hagi aquestes diferències és que ara es fan moltes més proves i, per tant, es troben més casos asimptomàtics. Al març, un 45% de les proves que es feien eren positives, car es reservaven a pacients amb símptomes o amb moltes possibilitats de tenir la malaltia; i els dos primers mesos de pandèmia el màxim de proves que es van fer fou de 11.710 en una setmana. Ara, el percentatge de positius ha disminuït a prop del 7% i es fan més de 100.000 proves cada setmana.

Un altre factor que explica que el nombre de casos greus i morts sigui molt més baix és el control de les residències. Si entre els dies 14 i 20 d’abril va arribar a haver-hi 3.902 residents malalts sobre un total de 7.181 casos (54%), la setmana passada van haver-hi 155 casos en residents d’un total de 7.706 (2%).

País Valencià

 

Casos acumulats al País Valencià per mes. Gràfic d’Infogram.
Màxim de pacients en un dia al País Valencià per mes. Gràfic d’Infogram.
Morts al País Valencià per mes. Gràfic d’Infogram.

Al País Valencià, al mes d’agost hi ha hagut un augment molt important de casos: gairebé el doble que durant el mes d’abril. Tanmateix, igual com al Principat, s’hi han fet moltes més proves. Si els primers cinc mesos de la crisi de la covid-19, fins al 3 d’agost, s’havien fet 468.000 proves PCR, el 2 de setembre havia augmentat fins a 842.000. És a dir, 374.000 proves només durant el mes d’agost.

Quant als casos greus a les UCI, observem un clar descens a l’agost en comparació amb el març i l’abril. Si en aquells mesos va arribar a haver-hi 386 pacients simultàniament, a l’agost el màxim fou de 47, tot i un repunt en comparació amb el juny i el juliol. Això mateix passa amb les morts: les xifres disten de les dels dos primers mesos d’epidèmia, però amb un clar augment respecte al juliol, perquè s’ha passat de 8 morts a 31.

Illes

Casos acumulats a les Illes per mes. Gràfic d’Infogram.
Màxim de pacients en un dia a les Illes per mes. Gràfic d’Infogram.
Morts a les Illes per mes. Gràfic d’Infogram.

Les Illes van superar la primera fase de l’epidèmia de la covid amb unes xifres epidemiològiques especialment positives en algunes illes, com ara a Formentera, que es va avançar una setmana en el pla de desconfinament; o Menorca, que va arribar estar lliure de coronavirus durant uns quants dies.

Entre el juny i el juliol va haver-hi 4 morts i el 20 de juliol hi havia 3 ingressats a les UCI. Tanmateix, el repunt del mes d’agost fou més fort que en les altres contrades. Els casos greus hi van augmentar fins a 54 –i han arribat fins a 61 durant el setembre–, i les morts han passat de 4 en dos mesos a 16 durant l’agost. La tendència s’ha mantingut aquest mes i ja n’hi ha 6.

Les xifres encara no són comparables, però mostren un creixement important en tots els indicadors. Menorca va tenir un màxim de 68 casos actius durant el mes de març i abril i actualment en té 161, dels quals 3 són a l’UCI, amb capacitat per a 7 pacients. Formentera, gairebé sense casos de covid-19 durant el març i l’abril, amb un pic de 6 casos actius, ara en té 43.

Catalunya Nord

Hospitalitzats a Catalunya Nord per mes. Gràfic d’Infogram.
Morts en hospitals a Catalunya Nord per mes. Gràfic d’Infogram.

Catalunya Nord només facilita les dades d’ingressats i morts en hospitals. La diferència entre els dos primers mesos de pandèmia i a partir del mes de maig són evidents, amb una única hospitalització durant el mes de juny i cap mort per la covid-19 durant els mesos de juny i juliol.

Tanmateix, a final d’agost hi ha un repunt, amb 6 hospitalitzacions (actualment, 8) i 2 morts. En el nombre de casos, s’ha passat a la zona vermella i, per tant, la prefectura hi pot aplicar noves restriccions. 7 escoles han tancat d’ençà del començament de curs.

Andorra

Casos acumulats a Andorra per mes. Gràfic d’Infogram
Morts a Andorra per mes. Gràfic d’Infogram.

Andorra és, per nombre de casos, l’àrea més afectada per la covid-19, però això cal explicar-ho. Amb una alta incidència durant el mes de març i abril, Andorra va poder controlar el virus amb dues rondes de proves a gran escala a tota la població, fet que ha permès de comptabilitzar tots els casos.

S’hi ha mantingut la política de proves en massa, i això ha servit per a trobar-hi molts casos asimptomàtics, per exemple, en escoles, on hauria pogut haver-hi un brot de la covid-19. Malgrat l’augment de casos, que cal controlar i no abaixar la guàrdia, actualment no hi ha cap pacient a les UCI i hi ha hagut 2 morts d’ençà del mes de juny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any