Si Escòcia hagués votat sí al referèndum del 2014, avui hauria nascut un nou estat

  • El full de ruta establert pel govern escocès preveia de declarar la independència el 24 de març de 2016

VilaWeb
Redacció
23.03.2016 - 22:00
Actualització: 23.03.2016 - 22:35

Al llibre blanc sobre la independència que el govern escocès va presentar al final de novembre del 2013 a Glasgow, deu mesos abans del referèndum, entre els nombrosos detalls inclosos en la completa guia cap a una Escòcia independent hi havia la data precisa de la independència del país, en cas d’una victòria del sí a la consulta: el 24 de març de 2016.

Anteriorment, els dirigents del Partit Nacional Escocès (SNP) ja havien insinuat que el mes de la possible separació seria el març del 2016, després de divuit mesos de negociacions amb la Gran Bretanya. Però fins al llibre blanc no es va concretar la previsió del dia exacte.

La derrota dels independentistes al referèndum del 18 de setembre de 2014, per gairebé deu punts de diferència respecte dels unionistes, va obligar a aparcar el full de ruta traçat pel govern del primer ministre Alex Salmond, que va dimitir.

Però no pas a enterrar la idea de la independència. De fet l’SNP, ara encapçalat per Nicola Sturgeon, ha decidit d’impulsar una campanya a partir de l’estiu amb l’objectiu de proposar i guanyar un segon referèndum a curt termini. A banda el suport creixent de l’independentisme a les enquestes, un dels motius de la represa del procés de secessió és el referèndum sobre el manteniment de la Gran Bretanya a la UE que es farà el 23 de juny, en què l’europeisme majoritari dels escocesos topa amb l’euroscepticisme d’una part important de la societat anglesa.

Un ex-dirigent de l’SNP, Gordon Wilson, ha engegat fins i tot una campanya per a demanar al govern escocès que proclami directament la independència si el no a Europa s’imposa al referèndum i a Escòcia guanya el sí. ‘Declarar la independència seria l’única manera possible d’aconseguir que es respectés la voluntat dels escocesos de continuar formant part de la Unió’, diu Wilson, a qui l’SNP va dir que n’estudiaria la proposta. Tot amb tot, de moment, la posició oficial del partit és que en una situació com aquesta caldria convocar immediatament un nou referèndum d’independència a Escòcia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any