‘SheScience’, un monogràfic sobre ciència amb perspectiva de gènere

  • El número 91 de ‘Mètode’ se centra en la relació entre dones i ciència

VilaWeb
Mètode
20.12.2016 - 05:00

«Hi ha igualtat de gènere en la ciència? Tenen les mateixes oportunitats homes i dones per a seguir una carrera acadèmica o científica?». Tal com s’explica a l’editorial del nou número de Mètode, aquestes són dues de les preguntes plantejades a l’hora de preparar el monogràfic SheScience. Dedicat a la ciència amb perspectiva de gènere, al número 91 de la revista s’analitza la situació de les dones en la ciència, els efectes dels biaixos androcèntrics en la recerca i els potencials canvis que representarien per a la ciència, i per a la societat en general, unes pràctiques inclusives.

La coordinadora del monogràfic és Capitolina Díaz, professora titular de Sociologia de la Universitat de València i presidenta de l’AMIT del 2013 al 2016. Destaca la seua investigació en temes sobre gènere i ciència, gènere i ocupació i gènere i metodologia de les ciències socials. A més, Capitolina Díaz ha tingut responsabilitats polítiques com a directora de la Unitat de Dones i Ciència (Ministeri d’Educació i Ciència) i directora general per a la Igualtat en l’Ocupació (Ministeri d’Igualtat). En el monogràfic també han participat Ana Sánchez, Teresa Samper-Gras, Marcela Jabbaz, Carmen Magallón, Nazareth Gallego-Morón, Carme Valls-Llobet i Marine Buet. Els seus articles es complementen amb una tribuna de Marta Macho, responsable del blog Mujeres con ciencia i recentment guardonada amb el Premi Emakunde a la Igualtat, i una entrevista a Londa Schiebinger, directora del projecte Gendered Innovations. Sis obres de l’artista Paula Bonet il·lustren les pàgines de SheScience.

En aquest número també celebrem l’Any Llull amb un article de la filòloga i medievalista Lola Badia. A més, recorrem l’Horta de València a través dels seus noms, gràcies a Joan Carles Membrado Tena. Laura L. David trenca el silenci mediàtic sobre salut mental i Daniel Climent i Carles Martín Cantarino ens parlen del segle d’or de la botànica. El número es completa amb les entrevistes al poeta i músic Celdoni Fonoll i a Antonio Marquina, catedràtic d’Anàlisi Matemàtica de la Universitat de València, i les seccions habituals dels nostres col·laboradors i col·laboradores.

Presentació del número i conferència «Quan el sexe importa»

SheScience es presenta demà dimecres 21 de desembre, a partir de les 19 hores, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. En l’acte hi participaran el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, la secretària d’Estat en Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, i la coordinadora del número, la sociòloga Capitolina Díaz.

A més, Eulalia Pérez Sedeño, filòsofa especialista en ciència, tecnologia i gènere i professora d’investigació del CSIC, donarà la conferència «Quan el sexe importa», que complementarà els articles publicats a la revista.

Què és Mètode?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any