Més de dos-cents expositors mostraran les seves novetats a la Setmana del Llibre

  • La fira es farà al Moll de la Fusta del 9 al 13 de setembre

VilaWeb
Joan Carles Girbès i Montse Ayats
Redacció
29.07.2020 - 21:50

La Setmana del Llibre en Català es farà del 9 al 13 de setembre al Moll de la Fusta de Barcelona i hi participaran 224 expositors repartits en 66 mòduls diferents. La majoria d’expositors corresponen a editorials, que després de la no-celebració del Sant Jordi i de les restriccions per al Sant Jordi d’estiu esperen que, malgrat totes les restriccions sanitàries i les reduccions de dies del certamen i el canvi d’ubicació, sigui una cita important de trobada amb els lectors.

Al maig, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana ja va decidir que no suspendria aquesta trobada, fonamental per al sector, i van haver de repensar ubicacions i formats per a garantir-hi les mesures sanitàries. El Moll de la Fusta garanteix la circulació i la distància entre els assistents. En aquest sentit, el president de la setmana, Joan Carles Girbés, va explicar que s’havia optat per un model mixt d’activitats presencials i virtuals, tot i que les presencials seran majoritàries. En total, n’hi haurà més de tres-centes. Els tres escenaris que hi havia habitualment es convertiran en un de sol, gran, al centre, que s’haurà de desinfectar abans i després de cada ús, i ‘hi haurà un control d’accés i un aforament màxim de 800 persones’.

La resta de mesures de seguretat inclouen presa de temperatura, màscara obligatòria i gel hidroalcohòlic. La presència molt pròxima de la mar garanteix la circulació de l’aire i evita les restriccions dels espais tancats. També cal tenir en compte que els compradors no podran entrar a les casetes. Tot i això, la intenció i la voluntat és tornar al pla de la Catedral l’any que ve, tret que el nou model sigui un èxit, cosa que no sembla probable, però mai se sap, perquè la resposta ciutadana en aquests casos és sorprenent, com es va fer palès el 23 de juliol, que va anar molt més bé que no es pensava. Sí que es mantindrà la tradicional visita de les biblioteques al recinte de la Setmana per a conèixer i comprar llibres directament i que enguany presentarà unes característiques una mica diferents.

La Setmana solia ser un aparador tradicional per a presentar novetats de tota mena que apareixen en l’anomenada represa, però enguany hauran de conviure tres models de llibres: els de la represa (en aquest sentit, per exemple, al Grup 62 s’ha optat per alguns llibres que potser haurien sortit abans però que s’han deixat fins a final d’estiu); els llibres que havien de ser novetats de Sant Jordi però que varen quedar confinats i que ara esperen una segona oportunitat; i tot de llibres que han aparegut entre final de maig i el Sant Jordi d’estiu i que encara són de plena vigència. Es calcula que a la fira es presentaran 220 novetats.

Premi Trajectòria

Com és tradicional, i per vint-i-quatrè any, la Setmana lliurarà el premi Trajectòria. Aquesta vegada es reconeixerà la figura de l’escriptora, il·lustradora, pedagoga, comissària i crítica literària Teresa Duran. ‘És una gran defensora del llibre en català i una apassionada pel foment de la lectura’, va destacar Girbés. Duran ha publicat més d’un centenar de llibres per a infants i joves.
Sí que és segur que s’haurà de fer virtualment la trobada de la Missió d’Editors que l’Institut Ramon Llull organitzava al voltant de la Setmana i que volia posar en contacte editors de fora, agents literaris i editors del país. Hi participaran dinou editors i agents internacionals, que es reuniran amb escriptors, editors, il·lustradors i traductors dels Països Catalans, per mirar d’aconseguir tantes traduccions com sigui possible arreu del món de la literatura en català.
La presidenta de l’Associació d’Editors, Montse Ayats, va destacar: ‘Hem organitzat una Setmana adaptada al que ens toca viure, però amb la voluntat de sempre. Som un sector acostumat a remar i a no deixar-se vèncer.’ I va afegir: ‘És una fita imprescindible per a donar sortides al sector en una època difícil.’
Cal recordar que la Setmana del Llibre comptarà amb representació de bona part del país, gràcies a la participació d’editorials andorranes, de Catalunya Nord, del País Valencià i de les Illes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any