Setembre, mes de festes de la verema

  • Us oferim un recull d’algunes de les festes de la verema que podrem viure al llarg d’aquestes setmanes vinents, així com d’altres festes vinícoles

VilaWeb
Montserrat Serra
05.09.2015 - 06:00
Actualització: 05.09.2015 - 09:16

Les festes vinculades a la verema i al món del vi se succeeixen aquestes setmanes de collita, de cellers plens de most que comença a bullir, d’aromes dolcenques, que fan pessigolles al nas, aromes propis, intransferibles, perquè cada verema és una anyada única. I les festes de la verema ajuden a celebrar i a divulgar el paisatge fet de vinya, els cellers i els seus vins. Així, a les històriques zones vínicoles d’Alella, Priorat, Sant Sadurní d’Anoia, l’Empordà, a la mítica Banyuls i a uns quants territoris vinícoles més hi trobem aquestes celebracions, cadascuna amb el seus trets propis. Les recollim en l’article que segueix.

Festa de la Verema d’Alella
Dies 4, 5 i 6 de setembre
És una de les festes amb més trajectòria, perquè enguany arriba a la 41a edició. Generalment, aquesta festa de la verema se celebra el segon cap de setmana de setembre, però enguany, excepcionalment, i per no coincidir amb l’11 de Setembre, s’ha avançat una setmana. Els amants del vi tenen una bona oportunitat per tastar el vi dels vuit cellers de la Denominació d’Origen Alella i acompanyar-los de plats de restaurants de les comarques del Maresme i el Vallès, perquè es pot gaudir d’una mostra gastronòmica. Aquest espai central de la festa es complementa amb visites als cellers, itineraris per cases històriques del poble i per les vinyes, una fira d’artesans, exposicions, correfocs, sardanes i fins i tot una exhibició dels castellers de Mataró. La trobada de colles de gegants es farà el cap de setmana següent, el diumenge 13 de setembre. A destacar la conferència magistral de Paco Solé Parellada, propietari del mític restaurant 7 Portes de Barcelona, home de ciència i de paelles. (Programa).

Festa de la Verema d'Alella.
Festa de la Verema d’Alella.

Mostra del Vi de l’Empordà a Figueres
Del 3 al 6 de setembre.
La Rambla de Figueres, artèria central d’aquesta ciutat de l’Alt Empordà, s’omple de casetes per promocionar el vi dels cellers de la Denominació d’Origen Empordà. I es fa amb tasts que es combinen amb degustacions de productes agroalimentaris de la mateixa comarca. La proposta es complementa amb una oferta d’activitats relacionades amb el món vitivinícola: música, exposicions, visites guiades i tasts guiats, aixafada de raïm, taller d’aromes, cursos d’iniciació al tast de vins… (Programa).

Festa de la Verema de Cubelles
Dies 4 i 5 de setembre.
La Festa de la Verema representa en aquesta vila la cloenda de la temporada estival i vol ser un homenatge al món de la pagesia del municipi. Porta vint-i-cinc edicions: atorga els premis Pàmpols de Plata i entre les activitats que proposa hi ha la trepitjada del raïm, tast del primer most i l’elecció de la pubilla i l’hereu de la Vila. (Programa).

Festa del Vi i de la Verema a l’antiga de Poboleda
Dia 5 i 12 de setembre
Una festa que es va recuperar l’any 1999 per recordar com es feia la verema antigament i que aquest fos un bon motiu per a donar a conèixer aquest poble del Priorat. La festa comença amb el repic de campanes i anant a veremar com abans, és a dir amb els carros, les mules i estris. En acabar la verema, es fa un esmorzar popular. Tot seguit, a la carretera es fa la trepitjada del raïm. Tot seguit, s’ofereix la degustació de vins DOQ Priorat a les entrades de les cases pairals del carrer Major. I a la plaça del mercat i a la carretera hi ha una fira de productes artesans. A partir de les 17.30 es durà a terme un tast a cegues de vins negres de l’anyada 2008. Però la festa té una activitat prèvia: aquest dissabte 5 de setembre, se celebra una jornada de portes obertes als següents cellers: Burgos – Porta, Gènium Celler, Hidalgo Alber, Mas Doix, Tane Vins, Terres de Vidalba. (Programa).

Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia
Dies 5, 7 i 8 de setembre.
Aquesta festa, que fa trenta-quatre anys que se celebra, recorda com al final del segle XIX es va produir la plaga de la fil·loxera, que va destruir tots els ceps de la comarca i del país i fa un homenatge a tots aquells que van entomar el desastre i se’n van sortir. És una festa feta de foc, música i cava. Les dades: es cremen 4000 petards, hi participen 240 nens i 230 adults, es llencen durant el triomf final de la batalla el cava de 150 ampolles i entre l’orquestrina i els timbalers, hi participen un centenar de músics. La festa se celebra els dies 7 i 8, però hi ha una festa prèvia, la infantil, que es fa el dissabte dia 5. (Programa).

Mostra de Vins i Caves de Catalunya a Barcelona
Del 19 al 24 de setembre.
Aquesta Mostra de Vins i Caves de Catalunya, ubicada al Passeig Lluís Companys de Barcelona, pretén ser un aparador dels nous productes de totes les Denominacions d’Origen catalanes i, alhora, una forma interessant d’introduir nous amants en la cultura del vi. Organitza l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). 

verema
Les festes de la verema combinen activitats tradicionals amb tasts i mostres gastronòmiques.

Festa de la Verema del Bages a Artés
Dia 4 d’octubre.
Aquesta festa, que se celebra cada primer diumenge d’octubre, ret homenatge a la vinya, el vi i els homes d’aquesta comarca que ho fan possible. Actualment la DO Pla de Bages abasta unes 500 hectàrees de vinya, distribuïdes per 27 municipis. Onze cellers elaboren vi de qualitat, i dos produeixen cava, sota l’empara de la DO Cava. La cultura de la vinya s’apropa els infants portant-los en tractor fins a la vinya, on veremaran uns raïms que després trepitjaran, recollint un most que s’enduran amb ells. La història del vi és motiu d’espectacles al carrer. Es poden tastar els vins de qualitat. Es fan degustacions de productes de la terra. Artesans donen a conèixer les seves habilitats… (Programa).

Festa de les Veremes de Banyuls de la Marenda
Del 7 a l’11 d’octubre.
El vi famós vi dolcenc propi de Banyuls celebra la seva festa grossa, la Festa de les Veremes, que cada any aplega entre 5 i 7.000 persones a la platja de la vila, per degustar el vi de l’anyada anterior i rememorar la història dels vinyaters locals, que fins al segle XIX transportaven el vi per mar cap a Perpinyà. El dia central de la celebració és diumenge, dia que comença amb la benedicció del raïm collit durant l’any i moment en què es degusta per primer cop el vi de l’any anterior de la Denominació d’Origen Controlada Banyuls (AOC Banyuls, Apellation d’Origine Contrôlée Banyuls, en francès). Al migdia, tothom es dirigeix cap a la badia banyulenca per realitzar-hi un gran tiberi. És la vintena edició. (Programa).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any