Set municipis catalans constitueixen l’Associació per a la Gestió Pública de l’Aigua

  • Es comprometen a fer costat als ajuntaments que apostin per a la gestió pública

VilaWeb
Redacció
22.03.2017 - 13:57
Actualització: 22.03.2017 - 14:05

Els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat del Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassahan anunciat la creació de l’Associació de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua, amb l’objectiu de garantir el seu accés universal i assequible, així com evitar la falta de subministrament per motius econòmics i socials.

En l’acte de presentació celebrat a l’Ajuntament de Barcelona han participat la batllessa de la capital catalana, Ada Colau; la batllessa de Badalona, Dolors Sabater; el batlle de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà; el batlle del Prat del Llobregat, Lluís Teixidor; el de Sabadell, Julià Fernàndez;la batllessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el batlle de Terrassa, Jordi Ballart.

Colau ha explicat que l’associació es compromet a difondre, vetllar, promoure i impulsar la gestió pública de l’aigua, articulant tots els actors interessats en aquest model de gestió, per la qual cosa es compromet a fer costat a aquells municipis que vulguin apostar per aquest model, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament.

També ha assegurat que l’aigua és un element indispensable per a la vida, per a la societat i per als ecosistemes, per la qual cosa s’ha de gestionar sota criteris d’interès general i de bé comú, ja que el proveïment d’aigua i el sanejament són serveis bàsics i essencials i s’ha de garantir el seu accés universal i assequible.

‘A escala mundial, la gestió pública és la més habitual. I el model privatitzat d’aigua a Catalunya no és la norma, sinó l’excepció’, ha recordat la batllessa, mentre que Escolà ha reclamat que el nou model de gestió pública va unit a la promoció de noves formes de control social que garanteixin la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana.

A més, ha observat que s’ha de recuperar el control sobre la gestió de l’aigua i ha criticat que s’ha perdut tot control polític sobre la seva gestió, i Teixidor ha expressat que al Prat es fa un balanç molt positiu dels 30 anys de gestió municipal de l’aigua: ‘Decidim defensar l’aigua com un bé comú’.

Unitat d’acció
Parlon ha assegurat que l’associació permetrà impulsar un espai de debat que ha d’ajudar a recuperar la sobirania d’aquest bé comú: ‘És important que la resta d’ajuntaments treballem amb aquesta finalitat, per generar debat polític, que necessita de consensos i unitat d’acció’, ha expressat.

Fernández ha defensat que és difícil per als ajuntaments no comptar amb totes les eines per incidir en l’accés a l’aigua, i Ballart ha subratllat que la suma dels municipis ‘farà imparable’ el canvi de model de gestió, ja que permetrà fer front a les dificultats que es trobin i als grups que aspiren a controlar el mercat.

‘Aplaudim aquest exercici de cooperació municipal per demostrar que es poden fer polítiques al servei de les persones’, ha afirmat Sabater, i ha dit que ja són moltes les ciutats que opten per recuperar la gestió pública de l’aigua exercint la seva competència municipal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any