Sergi Miquel: ‘Fins a l’últim minut val la pena de qüestionar-se si votarem a favor de la moció o no’

  • El diputat del PDECat al congrés espanyol explica el dilema de la formació: donar suport a la moció de censura de Pedro Sánchez o no

VilaWeb
Redacció
29.05.2018 - 22:00

El PDECat té una decisió difícil a l’hora de prendre partit en la moció de censura del PSOE contra Mariano Rajoy. Un dels compromisos del partit a les eleccions del juny del 2016 era expulsar el PP del govern, i ara poden fer-ho. Per contra, això vol dir avalar un Pedro Sánchez que aquestes darreres setmanes ha estat molt bel·ligerant amb els dirigents independentistes, especialment contra el president Quim Torra, que ha qualificat de ‘xenòfob i supremacista’.

El PDECat està disposat a votar a favor de la moció?
—El PDECat està obert a escoltar qualsevol proposta. Primer de tot, perquè la política consisteix en això. I en segon lloc, perquè nosaltres ens vàrem presentar a les eleccions del juny del 2016 amb un decàleg, en el qual ens comprometíem a fer fora Mariano Rajoy del govern de l’estat. Per tant, aquest és un argument prou vàlid perquè, si més no, puguem parar l’orella i començar a escoltar. Tan cert com això és que aquests PSOE té poc a veure amb el que m’agradaria. Si haguéssim de triar entre Mariano Rajoy i un partit compromès amb tot això que ha passat a Catalunya aquests darrers mesos, seria una cosa. Però el PSOE ha estat una més sensible, amb algun matís, però no pas gaire. El dubte és si seran capaços de convèncer-nos.

Però diuen que no hi haurà cap contrapartida. Per tant, d’entrada no us voldran convèncer de res.
—Bé, haurem de veure què proposen en el discurs, com exposen els motius de la moció. Pedro Sánchez ahir va parlar amb la coordinadora del partit, Marta Pascal, i li va parlar de la possibilitat de demanar-li el vot. Va ser una trucada cordial per a explicar-li que havia fet els tràmits per a tirar endavant la moció i per a demanar-li suport. Però no van acordar res. Aquest va ser el primer contacte, telefònic. El fet és que has de triar entre dues coses: en tens una que és molt dolenta i una altra que potser ho és una mica menys, però que no és bona del tot. I et troca triar entre totes dues.

Voleu dir que el PSOE és el mal menor?
—No sé si és un mal menor, però és evident que no és tan dolent com el PP en la seva trajectòria històrica. Segurament, aquests darrers mesos han estat molt més contundents sobre Catalunya que no ho havien estat mai, i per això tinc ara aquesta contradicció. Crec que a qualsevol ciutadà de Catalunya compromès amb el procés, si el fas triar entre deixar Mariano Rajoy sense govern i Pedro Sánchez, no et sabria respondre tan fàcilment. Perquè segurament fa un any era molt fàcil i evident fer passar el PSOE davant del PP, però ara la pregunta no és tan fàcil. Això ens obliga a reflexionar, a pensar-ho bé i a esgotar fins a l’últim minut perquè cada minut pot ser valuós.

Molts ciutadans es qüestionen com un partit independentista pot estudiar de donar suport a algú que sosté que el president de la Generalitat és un xenòfob, un supremacista i un racista.
—Doncs perquè l’alternativa és pitjor. No sé si l’hem d’acabar votant o no, però sí que sé que, almenys, val la pena de pensar-hi. Perquè tenim un govern absolutament dur amb això que ha passat a Catalunya, amb un govern intransigent i humanament miserable. I, si més no, hem de sospesar si paga la pena de provar-ho. I potser la resposta és no.

I encara no ho sabeu, vint-i-quatre hores abans de començar el debat de la moció de censura?
—No. Per això us deia que potser fins a l’últim minut val la pena de qüestionar-se si hi votem a favor o no. No hi ha cap opció bona, claríssimament.

Des del punt de vista del PDECat, de què ha de servir aquesta moció?
—La moció és per a fer fora el president Rajoy i el PP del govern, que era un compromís nostre en les eleccions i que no vàrem poder complir perquè Pedro Sánchez no es va presentar a la investidura. Per tant, aquest ja és un motiu de pes. En segon lloc, perquè ja sabem com actua el PP i esperem que si això prospera, sigui perquè hi hagi un canvi d’actitud brutal respecte de la situació de Catalunya i la relació entre tots dos governs. Hem de pensar que tenim davant un govern que bloca Catalunya, que vulnera la llei sistemàticament, per exemple, per a no publicar els noms dels consellers o per a no aixecar el 155. Creiem que tot això és un element a tenir en compte.

El PSOE va donar suport a l’aplicació de 155 i no ha intercedit perquè s’aixequi.
—Sí, absolutament d’acord, per això fem el procés de reflexió. La qüestió clau que ningú no pot respondre és si el PSOE serà molt més tou o igual de dur que el PP. Per tant, la pregunta és si val la pena de sortir d’aquí i veure si les coses a fora són una mica millors, o ens quedem on som? Per això la resposta és complexa i tothom fa els seus processos interns, des d’un punt de vista personal i de partit, per a prendre una decisió.

Amb ERC, hi heu parlat?
—Suposo que abans no arribi el moment parlarem. Pel que fa al grup parlamentari encara no ho hem fet i no sé si les direccions dels partits ho han fet.

I creieu que us coordinareu?
—Bé, tothom ha de fer allò que cregui oportú. Si ells consideren una cosa i nosaltres una altra, estarà bé i si coincidim, millor, perquè sempre m’estimo més anar de bracet amb ERC, que no pas anar separats. Però, vaja, si hem d’anar junts, que sigui perquè coincidim en el relat, no pas per anar junts com sigui, perquè això no treu cap a res.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any