La segona onada de la covid s’accelera a Alemanya i l’est d’Europa

  • Angela Merkel opta per tornar a confinar, mentre que Emmanuel Macron té previst de començar la reobertura, tot i no haver aturat el virus

VilaWeb
ACN
15.12.2020 - 08:35
Actualització: 15.12.2020 - 16:44

Unes setmanes abans de Nadal i pendents de l’aprovació del vaccí per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès), alguns països europeus preparen nous plans de restriccions per a mirar de frenar la corba de la covid-19, mentre que uns altres les comencen a relaxar. Pràcticament tot Europa es troba en zona de risc i supera la xifra de 150 casos diaris per cada 100.000 habitants. Si bé entre l’octubre i el novembre l’estat espanyol, l’estat francès, Bèlgica i República Txeca encapçalaven els rebrots, ara el repunt de casos s’ha desplaçat a l’est i Alemanya s’ha tornat a confinar parcialment. Mentre a l’estat espanyol continua relaxant mesures per la millora de la situació, l’estat francès té prevista una reobertura aquest dimarts, tot i que no ha aconseguit els objectius.

La segona onada de la covid-19 va arribant al continent europeu en moments diferents. A l’octubre i al novembre va impactar amb força a Bèlgica, la República Txeca, l’estat espanyol i l’estat francès, que van imposar fortes restriccions, mentre Alemanya, Itàlia i els països nòrdics i de l’est aguantaven l’embat del virus amb mesures més moderades.

Quan falta una setmana per a les vacances de Nadal, la situació s’ha capgirat. En general, a l’oest d’Europa fa un parell de setmanes que cauen les infeccions i comença de manera desigual una reobertura, mentre que a l’est augmenten els casos i es reforcen les restriccions.

Alemanya

Alemanya va imposar diumenge un confinament dràstic arran del repunt del coronavirus aquestes darreres setmanes. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha decretat el tancament estricte de gairebé tota la vida pública a partir de demà, dimecres 16, i fins el 10 de gener, com a mínim. Les noves mesures que entraran en vigor demà han estat consensuades amb els governs federals del país després de l’augment de contagis en la segona onada. Durant aquest període, només podran obrir comerços essencials que inclouen botigues d’alimentació, supermercats, farmàcies i bancs; i quedarà suspesa l’activitat presencial de les escoles i les llars d’infants.

La cancellera Angela Merkel va defensar diumenge que les mesures aplicades el 2 de novembre no havien funcionat i, per tant, que calia “actuar amb urgència” per frenar la corba. Alemanya va travessar amb poques dificultats la primera onada, però la incidència de la segona ocasiona més dificultats aquest desembre.

Per Nadal i Cap d’Any també hi haurà restriccions. Les reunions podran ser de cinc persones de dos domicilis, a tot estirar, sense comptar els menors de catorze anys. I han afegit la prohibició de la venda de petards i el consum d’alcohol en públic.

Estat francès

L’estat francès està confinat del 30 d’octubre ençà per frenar la corba dels casos per covid-19, que va registrar un repunt molt enfilat a començament de novembre. El govern francès preveia el desconfinament avui si s’arribava als 5.000 positius diaris, però les xifres registrades aquests darrers dies són molt més dolentes de les esperades: hi ha entre 13.000 i 15.000 nous casos diaris al país; molt per sobre de l’objectiu. Però, de moment, el govern francès no s’ha pronunciat i no hi ha indicacions sobre un possible retard en el desconfinament.

A més, aquesta setmana l’estat francès ha començat una estratègia de proves multitudinàries en algunes àrees urbanes per a controlar la pandèmia abans de les celebracions de Nadal.

El govern francès ha avançat el toc de queda una hora a partir d’avui, que estarà vigent de les vuit del vespre a les sis del matí i que només s’aixecarà la nit de Nadal, on no hi haurà límit i es podran reunir fins a sis adults. La nit de Cap d’Any no tindrà excepcions i caldrà seguir l’horari del toc de queda.

Itàlia

Després del repunt de contagis a mitjan novembre, Itàlia ha vist una reducció dels contagis força progressiva. Malgrat això, les xifres acumulatives d’aquests darrers catorze dies són de 430 casos de covid-19 diaris per cada 100.000 habitants i dupliquen les xifres de l’estat espanyol o francès, que superen per poc els 200 casos per cada 100.000 habitants aquests darrers dies.

Itàlia és l’estat europeu amb més morts per coronavirus i continua amb el mecanisme de zones, que classifica les regions segons el risc de contagi que hi hagi. Les mesures s’imposen segons la zona de risc on es trobi la regió. Les zones vermelles (més infeccions) han tancat bars, restaurants i la majoria de comerços, com perruqueries i d’estètica; només els comerços essencials, les farmàcies i els supermercats són oberts. A les zones taronja, els bars i restaurants són tancats, però les perruqueries i els salons de bellesa són oberts. I a les zones grogues, els restaurants i bars poden obrir fins a les sis del vespre, però els museus, teatres, cinemes i gimnasos estan tancats.

Es preveu que del 21 de desembre al 6 de gener no es permetin els viatges entre regions, només per excepcions laborals, mèdiques o urgents. A més, també hi ha toc de queda des de les deu del vespre fins a les cinc del matí.

Països Baixos

També als Països Baixos el govern ha començat un segon confinament que comportarà tancar totes les escoles i les botigues durant cinc setmanes, pel cap baix, segons que va anunciar ahir el primer ministre, Mark Rutte. El màxim mandatari neerlandès no ha passat per alt la “gravetat” d’aquesta decisió just abans de Nadal en un missatge adreçat a la ciutadania en compareixença televisiva. Les mesures inclouen prohibir les reunions de més de dues persones fins i tot dins les cases. Amb tot, l’executiu farà una excepció durant tres dies al voltant de les festes nadalenques, quan es permetran les visites de tres adults.

Nòrdics

Suècia ha registrat una incidència important, i multiplica gairebé per sis els contagis en comparació amb els altres països nòrdics. Noruega i Finlàndia registren dades de vora 100 casos diaris per cada 100.000 habitants aquests darrers dies, Suècia en detecta gairebé 740 i Dinamarca també enfila als 520. A més, la taxa de morts és molt més alta a Suècia que a la resta de països nòrdics.

Per ara, els països amb més casos acumulats per cada 100.000 habitants durant aquests darrers catorze dies són Croàcia, Lituània, Luxemburg i Eslovènia.

Regne Unit

El Regne Unit ha estat el primer estat del món a començar la vaccinació per la covid-19. L’agència reguladora britànica va donar l’aprovació del vaccí de Pfizer la setmana passada i els ciutadans britànics de més edat i més vulnerables ja reben la dosi contra el coronavirus.

El Regne Unit continua en zona d’alt risc, com la majoria de països europeus. Totes les àrees s’han col·locat en un dels tres nivells –mitjà, alt o molt alt– i aproximadament el 99% dels territoris estan entre els nivells alt i molt alt. La ubicació de cada àrea es revisa cada catorze dies i la primera revisió es preveu abans de demà. Però atès el fort augment de casos, el secretari de Salut, Matt Hancock, ha dit que no es podien esperar a la pròxima revisió del sistema de tres nivells prevista. Ahir, en una compareixença, va informar que Londres passarà a la categoria de restriccions més alta d’Anglaterra a partir de demà. I algunes parts d’Essex i Hertfordshire també entraran al tercer nivell, és a dir, la categoria més alta i de més risc.

Les restriccions varien segons el nivell on es troba el territori. El nivell tres o molt alt permet les reunions de fins a sis persones en espais a l’aire lliure i l’obertura de les botigues, gimnasos i perruqueries; en canvi, bars, pubs i cafeteries han d’estar tancats. En el nivell dos o alt es permeten viatges a l’estranger no essencials. I en el nivell u o mitjà les restriccions són més flexibles i la regla de les sis persones s’aplica a l’exterior, però també a l’interior; a més, es permet l’esport per espectadors amb una capacitat del 50% o 4.000 espectadors com a màxim.

Per Nadal, el govern britànic va pactar grups bombolla i restriccions de moviment, tot i que les normes seran més relaxades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any