Santamaría, Zoido, Dastis, Margallo i Millo planten la comissió d’investigació dels atemptats de l’agost del 2017

  • Trapero sí que compareix en sessió secreta davant la comissió

VilaWeb
ACN
11.06.2019 - 15:43
Actualització: 11.06.2019 - 15:59

L’ex-vice-presidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, l’ex-ministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido; els ex-ministres d’Exteriors Alfonso Dastis i José Manuel García-Margallo; i l’ex-delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo han declinat comparèixer a la comissió d’investigació del Parlament sobre els atemptats de l’agost del 2017. L’ex-delegat del govern espanyol a Catalunya i l’ex-ministre d’Interior tampoc van comparèixer davant la comissió d’investigació del 155. En canvi, sí que compareixen avui a la comissió sobre els atemptats en sessió secreta i, per tant, a porta tancada l’ex-cap dels Mossos Josep Lluís Trapero; el cap de l’Àrea Central d’Anàlisi de la Comissaria General d’Informació dels Mossos, Lluís Paradell; l’ex-comissari en cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona Joan Portals i l’ex-cap de l’Àrea de Comunicació del Cos de Mossos Patrícia Plaja.

Es torna a repetir al parlament la imatge d’exmembres del govern espanyol plantant una comissió d’investigació. Ja ha passat en les darreres setmanes a la comissió sobre el 155 en què han declinat anar-hi, tot i haver estat citats, l’ex-president del govern espanyol Mariano Rajoy, la seva vice-presidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, així com l’ex-ministra de Defensa María Dolores de Cospedal. En aquests tres casos, la mesa del parlament ja ha acordat informar-ne la fiscalia.

De fet, el parlament defensa que no assistir en una comissió d’investigació està tipificada al Codi Penal, però els incompareixents s’emparen en un informe del Consell d’Estat per no assistir-hi. Concretament, l’article 502 del Codi Penal estableix que no comparèixer davant una comissió d’investigació de les corts generals o ‘d’una assemblea legislativa de comunitat autònoma serà castigat amb un delicte de desobediència i preveu, en cas d’autoritat o funcionari públic, una pena de suspensió de feina o de càrrec públic de sis mesos a dos anys.

El president de la comissió d’investigació sobre els atemptats, Jordi Munell, ha informat aquest dimarts a la comissió que totes les persones citades que no han comparegut han enviat una resposta per escrit di té competències per citar-los. Els escrits, segons ha concretat Munell, fan referència a diferents normatives i dictàmens en els quals al·leguen que els parlaments autonòmics només poden citar persones vinculades al govern de l’autonomia o de l’acció parlamentària de l’autonomia però no a instàncies superiors. I tots ells fan referència a la doctrina del consell d’estat sobre aquesta qüestió. La comissió ha acordat tornar-los a citar divendres que ve al migdia.

Precisament, aquest dijous estan citats per segona vegada a la comissió d’investigació del 155 l’ex-ministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido; l’ex-delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i el cap de gabinet de l’e-xpresident Mariano Rajoy, Jorge Moragas. Tot apunta que tornaran a declinar la seva assistència i, per tant, la mesa també els portarà a la fiscalia. El procediment que segueix el parlament és citar dues vegades els compareixents i en cas que no es presentin es trasllada la qüestió a la mesa de la cambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any