Sant Joan de Déu estudiarà a la Masia del Barça la transmissió de la covid en adolescents

  • El treball de recerca es fa amb la participació de 185 jugadors de les categories base i 45 adults que conviuen amb ells

VilaWeb
ACN
12.10.2020 - 11:17
Actualització: 12.10.2020 - 12:04

L’Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) i el FC Barcelona han posat en marxa un nou estudi per analitzar la capacitat de transmissió de la covid-19 en adolescents. L’estudi es fa a la Masia del Barça i hi participen 185 jugadors de les categories base del club i 45 adults que conviuen amb ells. Se’ls fan proves PCR periòdiques per conèixer si s’han infectat i, avaluant els seus contactes, s’analitza la transmissió de joves a joves i de joves a adults. El treball de recerca complementa el que la plataforma Kids Corona de l’HSJD va fer durant l’estiu als casals. L’estudi va mostrar que els participants en aquestes activitats no van ser grans transmissors de la malaltia.

L’estudi de la Kids Corona, la plataforma d’investigació sobre la covid-19 de l’Hospital Sant Joan de Déu, es fa a la Masia del Barça fins al desembre. L’objectiu és detectar ‘com més aviat millor’ els casos positius i evitar-ne la transmissió. Si aquesta es produeix, el treball de recerca també analitza com transmeten el coronavirus els adolescents.

Els jugadors que hi participen formen part de les categories bases del club de futbol, bàsquet i handbol. També participen en l’estudi 45 adults que conviuen amb ells diàriament, com són entrenadors, professors o fisioterapeutes, entre d’altres. Cada participant es fa un PCR en saliva a la setmana, una prova PCR nasofaríngia cada quinze dies i test serològics de forma periòdica. Des que es va iniciar la recerca, fa unes setmanes, només s’ha detectat un cas positiu en un jugador.

L’estudi a la Masia del Barça complementa i amplia la recerca a adolescents i joves feta durant l’estiu a 22 casals de l’àrea de Barcelona per conèixer la capacitat de transmissió d’infants, principalment menors de 12 anys. L’estudi als casals va mostrar que els participants d’aquestes activitats d’estiu no van ser grans transmissors de la malaltia i que el cribratge proactiu en àrees d’alta incidència pot ser molt efectiu. L’equip va recollir mostres de 1.905 infants i monitors i va estudiar diferents grups de convivència de casals on un dels nens o el monitor havien estat diagnosticats de covid-19.

Durant les cinc setmanes que va durar la recerca, es van identificar trenta-nou casos índex o de nova aparició. Trenta eren infants que havien tingut contacte amb 253 nens i nenes durant el casal. Només dotze van resultar contagiats. Dels casos índex pediàtrics detectats, vint-i-dos no van transmetre cap infecció als casals, cinc ho van transmetre a un contacte, dos ho van transmetre a dos contactes i un, a tres contactes.

Finançament

Els estudis de la Kids Corona han estat possibles gràcies al finançament de la societat civil. També s’han rebut 200.000 euros del Banc de Santander i 500.000 euros de la Fundació Stavros Niarchos. El projecte també ha tingut l’ajut de Fundació Privada Nou Mil·lenni, Villa Reyes, Fundació Carmen i Maria José Godó, i Immobiliaria Colonial, entre d’altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any