Sánchez fa un tomb autoritari, perd més temps encara, es nega a adoptar les mesures clau però recentralitza competències

  • Continua sense contenir Madrid ni les arribades de fora de l'estat espanyol però s'hi autoproclama 'autoritat competent única'

Vicent Partal
14.03.2020 - 21:41
Actualització: 15.03.2020 - 10:29
VilaWeb

El govern espanyol ha aprovat el decret d’alarma per a fer front al coronavirus. L’executiu de Pedro Sánchez s’ha negat a escoltar les demandes de confinar Catalunya i Illes adreçades pels governs de tots dos territoris amb l’objectiu d’evitar el col·lapse del sistema sanitari i no ha deixat entreveure en cap moment la possibilitat de confinar Madrid, com es demana de manera urgent. No solament això, sinó que, responent a preguntes dels periodistes, ha arribat a dir que ‘és igual’ que la gent es desplace fora de la seua comunitat autònoma, perquè vaja on vaja haurà de respectar les normes generals!

Sorprenentment, doncs, el decret tampoc no inclou cap mesura per a frenar els viatges que ixen de Madrid cap a la resta de l’estat espanyol i no inclou cap mesura per a controlar els viatges provinents de l’estranger, ni el control de les fronteres. Als aeroports dependents d’Aena, VilaWeb ha comprovat avui al matí que no es pren la temperatura als qui arriben de l’estranger ni els demanen de quins països arriben.

En compte d’adoptar les mesures lògiques que tots els experts demanen, Sánchez ha optat per una opció autoritària clàssica centrada en el control absolut de totes les forces de seguretat, el desplegament de l’exèrcit i la repressió directa dels moviments dels ciutadans. I l’ha embolicat amb una retòrica sorprenent. El dirigent socialista s’ha autoproclamat la ‘autoritat competent en tot l’estat’, fent servir una terminologia militar de record amarg i ha exigit a les comunitats autònomes de ‘posar-se darrere el govern d’Espanya’, afirmant que ‘no hi ha color polític, ni ideologia, ni territoris’. També ha dit que creu que no s’han de fer les eleccions basques i gallegues.

El dirigent socialista aprofita així la crisi per recentralitzar l’ordre públic i la sanitat i ha ordenat que totes les forces de seguretat, incloent-hi els Mossos, l’Ertzaina i policies locals, es posen a les ordres directes del govern espanyol. També anuncia que l’exèrcit serà desplegat, si calgués, per controlar l’ordre públic. Tant el govern català com el basc s’hi han oposat.

El decret aprovat pel govern espanyol se centra sobretot, en l’estil més clàssic de les excepcionalitats autoritàries, en la restricció dels moviments dels ciutadans. Decisió que serveix de poc si no va acompanyada del confinament dels focus principals, sobretot de Madrid i de la restricció d’entrades i sortides pels aeroports i ports. Ara mateix només el govern català, amb el confinament d’Igualada, ha pres la principal mesura adoptada en alguns altres països europeus. A Europa, Itàlia, Dinamarca, Xipre, Eslovàquia, Polònia i la República Txeca ja han tancat les fronteres, Portugal ho ha fet parcialment, mentre que Emmanuel Macron ha reclamat el tancament de les fronteres exteriors dels països Schengen.

Les mesures inclouen, com han fet la majoria dels països europeus, una gran llista de prohibicions per als ciutadans, que a la pràctica no podran eixir de casa si no és per a fer activitats molt concretes i regulades. El mateix decret especifica que les forces de seguretat podran aturar qualsevol persona pel carrer per identificar-la i comprovar si fa cap d’aquestes activitats. Però es fa molt difícil d’entendre com, per exemple, la policia podrà qüestionar cap persona que circule pel carrer si resta autoritzada no solament d’anar a comprar aliments, sinó també d’anar al banc o a la feina. Per una altra banda, s’autoritza l’obertura de negocis com ara perruqueries o tintoreries i, per tant, hom ha de suposar que s’hi podrà acudir. A Itàlia, per comparació, tot i que es desaconsella d’eixir al carrer, és permès de passejar mentre no siga en grup i es deixe un metre de distància amb els altres vianants.

Respecte del transport, l’única decisió que s’adopta és reduir el nombre de trens i dels altres serveis de transport a la meitat de capacitat. Significativament, el decret no inclou ni una sola referència als aeroports.

 

PS. A mesura que passen els minuts més difícil és entendre què fa Pedro Sánchez. Els defensors de l’estúpida tesi segons la qual el virus ‘no entén de territoris’ haurien de respondre a una pregunta elemental: la Xina no hauria hagut de contenir Wuhan? Perquè l’aplicació del model Sánchez hauria estat aquesta: no aïllar Wuhan sinó deixar lliure circulació i prohibir la mobilitat de tots els ciutadans xinesos mentre el virus s’escampa geogràficament.

PS2. Vox ha aplaudit Pedro Sánchez, felicitant-lo per haver apartat ‘els comunistes i els separatistes’ de la gestió de la crisi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any