Preocupació perquè Salut administra només un 13% dels vaccins rebuts a Catalunya

  • Salut vaccinarà cada dia de la setmana, també festius, d'ara endavant

VilaWeb
Redacció
03.01.2021 - 10:16
Actualització: 03.01.2021 - 16:19

La conselleria de Salut ha administrat només 7.774 dosis del vaccí contra la covid-19 de les 60.000 rebudes a Catalunya; és a dir, un 13%. Fins aquest matí les dades publicades parlaven d’unes 6.000 vaccinacions, però s’han sumat les xifres de les últimes vint-i-quatre hores. Els experts sanitaris demanen a la Generalitat d’accelerar la campanya de vaccinació per arribar a les dades previstes: vaccinar en dues setmanes les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències de Catalunya.

El Departament atribueix aquest ritme de vaccinació a un retard en l’arribada de les neveres que la farmacèutica Pfizer recomana per a transportar els vaccins fins als centres –atrapades al túnel de Calais durant el tancament fronterer amb el Regne Unit– i a la lentitud en rebre les autoritzacions per a ser vaccinat. En el cas de les residències de gent gran, cal el consentiment de familiars, un fet que alenteix encara més el procediment. Segons han indicat fonts de Salut a l’ACN, les neveres ja han arribat i a partir de la setmana que ve s’incrementarà el ritme.

A tot això, s’hi afegeix el fet que Pfizer va lliurar un dia més tard del previst una de les remeses. En un comunicat, Pfizer Espanya va explicar que va ser informada diumenge passat per la seva fàbrica de Puurs (Bèlgica) del retard en l’enviament a vuit països europeus, entre ells l’estat espanyol.

També se sumen altres qüestions, com el fet que els equips de vaccinació no han estat plenament operatius aquests dies, en part per coincidir amb dates nadalenques. El dia 1 de gener, per exemple, a Catalunya només es va vaccinar dues persones.

Salut vaccinarà cada dia de la setmana, també festius

És per tot això que el Departament de Salut ha decidit que vaccinarà d’ara endavant tots els dies de la setmana, també festius, per augmentar així el ritme de vaccinació contra el coronavirus, que és molt més lent del que preveia, han confirmat a Efe fonts de la conselleria. El departament, segons les mateixes fonts, ha reforçat ara els equips de vaccinació.

Cinta Pascual, presidenta de la patronal Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), ha explicat a Efe que Salut ja ha enviat a diverses residències de diferents regions sanitàries de Catalunya un nou calendari de vaccinació. Pascual ha indicat que la seva entitat es va reunir el passat dia 30 de desembre amb els responsables de Salut al constatar l'”aturada” en les vaccinacions, sessió en la qual van demanar un nou calendari perquè els centres poguessin organitzar-se. La presidenta ha indicat que “al principi, després del primer vaccí del 2 de desembre, que va ser el tret de sortida, tot va ser molt ràpid, però després es va parar de cop, entre altres coses pels problemes de logística de Pfizer”.

L’alerta dels experts

Experts en estadística com Gerard Giménez i Adsuar fa dies que alertaven sobre aquest retard en la vaccinació. Giménez considera que “no es pot tolerar” que Catalunya avanci a un ritme tan lent i que es noti l’efecte dels dies festius: “Hem de vacunar com si ens anés la vida, perquè ens hi va”, ha dit a Twitter.

Àlex Arenas, professor de física computacional de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, assegura que “és urgent accelerar el procés de vaccinació”, ja que l’actual estratègia “és molt lenta”. “A 60.000 vacunes setmanals, trigaríem 3 anys per a les dues dosis a 5 milions de persones a Catalunya. Podríem adquirir moltes vacunes d’Oxford-AstraZeneca i prémer l’accelerador?”, diu el científic.

Retards al País Valencià i les Illes

Al País Valencià i les Illes també han experimentat retards similars, però Menorca, per exemple, ha administrat mig miler de vaccins de la covid i té 94.000 habitants, el que suposa que ha posat set vegades més vaccins per càpita que Catalunya, segons que assenyala Gerard Giménez.

Pel que fa al conjunt de les Illes, en la primera setmana de vaccinació han rebut la primera dosi 2.195 dels usuaris i treballadors de les residències, el que suposa el 20% del total. A Mallorca han rebut la primera dosi 1.058 usuaris, gairebé el 90% del total previst, i 656 treballadors, el 64%. A Menorca han començat la vaccinació 298 usuaris de residències, el 79%, i 183 professionals, el 39%. A Eivissa, però, el procés s’ha retardat perquè es van detectar casos positius en el primer centre on s’havia de vaccinar.

Al País Valencià s’han vaccinat unes 5.000 persones fins al dia 31, com era previst, i demà es tornarà a vaccinar. El País Valencià va rebre 31.000 dosis del vaccí. La previsió inicial era que totes les residències sense casos actius estiguessin vaccinades el 15 de gener.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any