Rovira reivindica parlar de “mesa de negociació del conflicte polític”, no de “taula de diàleg”

  • Diu que les converses amb l'executiu espanyol, tot i l'escepticisme sobre on poden menar, serveixen per a guanyar l'opinió a favor de la comunitat internacional

VilaWeb
Redacció
27.08.2021 - 09:58
Actualització: 27.08.2021 - 11:53

La secretaria general d’ERC, Marta Rovira, ha reivindicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que calia parlar de “mesa de negociació del conflicte polític” i no de “taula de diàleg”: “Crec que cada vegada que fem servir aquesta terminologia abaratim la posició del govern de Catalunya. No volem que el govern vagi només a dialogar i passar el temps, defensem que hi presenti el conflicte polític.” Rovira ha dit que era un conflicte polític amb arrels molt profundes, que abastava qüestions com els pactes amb l’estat espanyol incomplerts, el dèficit fiscal, les dificultats per a aconseguir un benestar social a causa de l’acció de l’estat espanyol, la persecució a la llengua i la cultura catalanes o la repressió política. “Per nosaltres, l’estat espanyol representa l’immobilisme”, ha dit.

Per tot plegat, ha insistit que l’objectiu del seu partit era que el govern català presentés aquest conflicte polític i hi proposés solucions: el referèndum i l’amnistia. “Per què els independentistes fem la feina a l’estat espanyol i en compte de parlar d’una mesa de negociació d’un conflicte polític parlem d’una taula de diàleg? L’estat espanyol vol això”, s’ha demanat. Ha dit que l’estat espanyol negava el conflicte polític i que, de cara a la comunitat internacional, feia servir la taula de diàleg per a netejar la seva imatge; però que el fet que el govern espanyol s’hagués assegut a una taula de negociació reconeixia per primera vegada el govern català com una part legítima: “S’han mogut moltes coses. Passen més coses que no hauríem pogut imaginar.”

Rovira s’ha reconegut “escèptica” que la negociació amb el govern espanyol pugui donar els fruits que el govern de Catalunya reclama, però ha dit que calia asseure’s a la mesa amb “absoluta fortalesa “i sense renunciar al projecte polític: “Escòcia se’n va sortir i el Quebec se’n va sortir, per què no ens en podem sortir, nosaltres?”

Ha reivindicat la negociació amb el govern espanyol per la posició de la comunitat internacional, que, segons que diu, no entendria que el govern català no aprofités la predisposició de l’espanyol per a dialogar: “Tothom em diu, i no paro de fer reunions, que la via negociada és la millor via. Tota aquesta gent encara no són escèptics com nosaltres, i la negociació del conflicte polític farà caure la bena als ulls de molta gent si el govern espanyol no es posa al costat dels grans consensos que hi ha al nostre país. Si no dóna suport a fer una votació, a l’exercici de la democràcia. Estic convençuda que hem de passar per aquesta etapa.”

També ha negat que el procés de negociació adormi el conflicte polític: “És absolutament fals. Mai s’havia acostat tanta gent a donar-nos suport en les nostres posicions polítiques com en aquest moment, després d’haver fet seure el govern espanyol. Ho hem d’aprofitar.”

Rovira ha dit que li agradaria formar part de la delegació catalana en la negociació, però que no era el seu paper: “M’encantaria ser-hi, m’encantaria mirar als ulls del president espanyol i explicar-li d’on ve el conflicte, les seves arrels profundes, i que l’agenda republicana que representem és de progrés social, suma i il·lusió, però no puc. A no ser que se’n faci una a Ginebra. A més, la mesa ha d’estar representada pel govern de Catalunya.”

Bassa: “Seria una mica estúpid, en aquest moment i situació, parlar de la unilateralitat”

En una altra entrevista, en aquest cas a SER Catalunya, Dolors Bassa ha dit: “Seria una mica estúpid, en aquest moment i situació, parlar de la unilateralitat.” Tot i no descartar-la del tot, diu que en l’etapa actual l’independentisme ha escollit una altra eina. “Fins que no esgotem aquesta via, no hem de parlar d’unilateralitat”, ha afegit.

Ha recordat que les condicions d’ara no són gaire millors que les del 2017 i que cal guanyar el reconeixement internacional. S’ha mostrat molt escèptica amb el resultat de la taula, però alhora esperançada perquè considera que la comunitat internacional només valorarà el moviment si hi ha diàleg. “Quina és l’alternativa?”, ha demanat. Finalment, ha descrit la mesa de negociació amb el govern espanyol com la solució parcial per anar avançant i trobar “solucions imaginatives”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any