Romeva recorda que el full de ruta estableix la proclamació de la independència en divuit mesos

  • Destaca que la república catalana requerirà l'aprovació en referèndum de la constitució

VilaWeb
ACN
29.01.2016 - 12:06

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha recordat aquest divendres que el full de ruta sobiranista preveu la proclamació de la independència d’aquí a divuit mesos. En una entrevista a l’Ara TV, Romeva ha explicat que aquesta proclamació i la ‘declaració d’intencions’ que posava sobre la taula fa uns dies la portaveu del govern, Neus Munté, són paraules ‘sinònimes’ i que totes dues apunten que Catalunya començaria a regular-se per les seves pròpies lleis a partir d’aquell moment. Tot i això, Romeva ha reconegut que el procés no culminarà fins que els catalans acceptin en referèndum la nova constitució. En canvi, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, va explicar aquest passat dijous que la declaració i la proclamació de la independència són dos moments diferents. Per ella el nou estat serà proclamat després del referèndum constitucional.

‘En aquests divuit mesos hem de tenir a punt bàsicament quatre coses: llei de transitorietat, hisenda pública, seguretat social i procés constituent. Quan ho tinguem a punt, hi haurà la proclamació. Aquesta proclamació és la que ens permetrà adoptar la llei de transitorietat i establir la nova legalitat per convocar unes eleccions constituents’, ha aclarit Romeva. En tot cas, creu que el que estan dient els diferents líders independentistes els darrers dies són conceptes ‘sinònims’ d’un mateix full de ruta que no culminarà fins a la votació del referèndum constitucional.

Durant el proper any i mig, Romeva ha admès que el full de ruta podria patir canvis. Per exemple, en funció de la reacció del govern espanyol. ‘El més desitjable i comprensible internacionalment seria un model a l’escocesa. Ho hem intentat i ho seguirem intentant, però a l’altra banda hi ha d’haver algú’, ha destacat en relació al referèndum pactat amb l’estat. Si l’executiu espanyol es continua negant a negociar, Romeva ha subratllat que en el dret internacional ja existeix el concepte ‘manca d’alternatives’ que, segons ell, legitima la independència unilateral d’un país que ja ho ha provat tot sense èxit.

Romeva és conscient que el govern espanyol continuarà impugnant totes les passes que faci la Generalitat cap a la independència. El recurs al Tribunal Constitucional contra la conselleria d’Afers Exteriors n’és una mostra. El conseller està convençut que la Generalitat té reconegudes les competències en afers exteriors a l’estatut i la constitució i, ‘jurídicament’, no es poden anul·lar. De fet, continua treballant per crear el departament d’Exteriors i ja prepara el seu primer viatge oficial, encara sense destinació, tot i que ‘seria lògic’ que fos a Brussel·les. La Unió Europea serà precisament el focus principal de la mirada exterior catalana.

El desplegament de l’acció exterior del govern és un dels principals reptes de Romeva, que en les darreres setmanes ja ha començat a reunir-se amb els cònsols presents a Barcelona. Segons ell, la posició unànime del cos consular és assumir que l’estat espanyol no es mourà ‘perquè no és com el britànic’.

La Generalitat obrirà noves delegacions ‘en funció dels recursos disponibles’ i avançarà cap a una diplomàcia ‘necessària’ per a la ‘futura’ República Catalana. Romeva no vol, però, que la seva tasca sigui jutjada en funció del nombre de primers ministres amb qui ha aconseguit reunir-se: ‘La discreció és important i som conscients que no som un Estat i, en tant que no ho som, se’ns farà més difícil’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any