Els repartidors a domicili, condemnats a treballar i sense protecció enmig de l’epidèmia

  • L'estat espanyol permet que les empreses que reparteixen a domicili puguin continuar treballant durant l'estat d'alarma · Aquesta situació ha posat en evidència la precarietat amb què han de treballar els repartidors

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
16.03.2020 - 21:50
Actualització: 17.03.2020 - 09:47

L’estat d’alarma decretat pel govern espanyol dissabte i que va entrar en vigor ahir, ha despertat crítiques: molta gent pensa que és massa tou, que no posa fre a la circulació de persones i que si no s’apliquen mesures més restrictives pot afavorir els nivells de contagi del coronavirus 2019. Els bars, els restaurants, els cinemes i desenes d’establiments han hagut de tancar, però amb moltes excepcions que afebleixen el nivell de confinament del país. És el cas del repartiment de menjar a domicili. Empreses com Glovo, Deliveroo i Stuart continuen treballant sense limitació, emparades pel decret del govern espanyol. Des d’ahir, amb els carrers buits, és fàcil de veure repartidors a domicili –també anomenats riders– pedalant amunt i avall per la ciutat malgrat l’estat d’epidèmia.

Els treballadors d’aquestes plataformes digitals, considerats ‘falsos autònoms’ pel TSJC d’ençà de fa una setmana, es queixen de les condicions amb què han de fer la feina. ‘No ens han donat ni màscara, ni gel, ni guants perquè ens puguem protegir’, explica en Brice, que treballa per a la companyia Stuart de fa tres anys. Precisament avui l’empresa li ha enviat un seguit de recomanacions sanitàries per correu electrònic, entre les quals l’ús d’aquestes proteccions, però en cap cas les hi facilita. L’empresa també li recorda que la plataforma continuarà activa perquè, segons que asseguren, ‘el servei de repartiment de menjar a domicili i productes de primera necessitat contribueix de manera significativa a alleujar els efectes socials i econòmics de la difícil situació que viu el país’.

L’Iñaki, treballador de Deliveroo, ahir va treballar al centre de Barcelona i tampoc no ha rebut material de protecció: ‘Només ens han informat de mesures de precaució i com fer el lliurament amb contacte zero.’ Consisteix a lliurar el menjar a domicili tot deixant la motxilla de repartiment oberta a terra, allunyar-se’n dos metres i esperar que el client agafi la comanda, de manera que s’eviti el contacte entre tots dos.

La setmana passada, quan la crisi del coronavirus va començar a créixer exponencialment, les principals plataformes de repartiment van comunicar als treballadors que tothom era lliure de no treballar, i que això no els perjudicaria les estatístiques. Cal tenir en compte que com més hores treballen, més bona puntuació tenen, i això els dóna preferència en el moment de triar horaris i quantitat d’hores que volen treballar.

Però la realitat és que són autònoms i la seva remuneració va lligada a les hores que treballen: ‘Si no surto, no cobro. I tinc una quota d’autònoms a pagar, a part l’IVA per tots els beneficis que declari’, diu Brice. Avui, igual que ahir, sortirà a treballar, afegeix. ‘Ahir la policia em va aturar i em va demanar que anés a casa, que millor que no fos al carrer. Jo li vaig dir que estava connectat i havia de ser localitzable.’ Per por que no el multessin, tot i tenir l’empara de la llei, va refugiar-se a les entrades dels pàrquings esperant les comandes i que no el veiés cap policia. L’Iñaki també explica que s’ha vist empès a treballar per continuar cobrant: ‘Si vull pagar la quota d’autònom he de fer hores perquè Deliveroo no m’assegura cap guany si em quedo a casa.’ A diferència del seu company, dubta si tornarà a sortir a la nit. ‘Vaig sortir perquè és permès i he de cobrar, però és que si continuem movent-nos per tota la ciutat…’

‘Irresponsables’

En la maquinària del menjar a domicili, hi ha una peça imprescindible perquè continuï funcionant: el client. Els repartidors amb qui VilaWeb s’ha posat en contacte expliquen que el nivell de comandes que hi va haver durant el cap de setmana ha estat menor que el d’alguns altres festius, però que així i tot no han deixat de treballar. Sobre això, en Brice és molt crític: ‘No entenc que hagin tancat els restaurants i nosaltres hàgim de sortir al carrer. Com quan hi havia les manifestacions post-sentència, amb els carrers plens de barricades i la gent fent comandes de menjar… Són uns irresponsables.’

El sindicat Free Riders defensa els drets dels repartidors a domicili que treballen per plataformes digitals. Avui mateix han presentat una denúncia a Inspecció de Treball contra el decret aprovat pel govern espanyol. Un dels portaveus, Robert Castro, denuncia: ‘És un atemptat contra la salut i la seguretat dels treballadors’, perquè els exclou del confinament generalitzat. I acusa les plataformes de desprotegir els seus treballadors i no proporcionar-los mascares, gel ni guants. ‘El govern espanyol ha cedit a la pressió de les plataformes digitals i per això les ha excloses de la contenció de l’àmbit comercial. És una qüestió política i de poder econòmic’, denuncia Castro.

En el cas que algun repartidor tingui Covid-2019, Free Riders explica que emprendran accions legals. ‘Hi hauria una altra denúncia a Inspecció de Treball, una altra demanda al jutjat social reclamant una indemnització per danys i perjudicis –perquè seria un accident laboral en tota regla– i una demanda judicial per aquesta desprotecció.’

L’eterna batalla dels falsos autònoms

La condició d’autònom és la principal queixa dels repartidors, una professió amb pocs anys de vida i amb drets laborals encara per delimitar. Fa anys que batallen perquè siguin considerats assalariats i no pas autònoms. En aquest cas, si fossin baixa pel coronavirus, tindrien el dret de continuar cobrant, però no pas ara, essent autònoms.

En aquesta batalla judicial contra les plataformes digitals, tot just fa una setmana que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va pronunciar per primera vegada sobre la relació laboral d’aquests repartidors i va dictaminar que actualment treballen com a ‘falsos autònoms’. Tot esperant una decisió del Tribunal Suprem que estableixi jurisprudència, els tribunals de l’estat espanyol dictaminen majoritàriament a favor dels repartidors a domicili.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any