Revelen les mentides del cas de Nadia, la nena malalta que va colpir els mitjans espanyols

  • Ana Pastor i Jordi Évole demanen disculpes per haver-se cregut una història desmentida per Hipertextual i El País

VilaWeb
Redacció
03.12.2016 - 11:32

La setmana passada El Mundo i La Sexta van difondre la història de Nadia Nerea, una nena d’onze anys amb una malaltia rara, anomenada tricotiodistròfia, que segons els seus pares l’amenaçava d’una mort imminent si no rebia el tractament adequat. La història va colpir una bona part de l’opinió pública espanyola, i es va generar una onada de solidaritat a través de les xarxes socials, alimentada per la difusió que en van fer personalitats mediàtiques com Jordi Évole, Ana Pastor i Alejandro Sanz, entre més. El pare, Fernando Blanco, que viu actualment amb la seva dona i la nena a Fígols i Alinyà (Alt Urgell), explicava orgullós que en només quatre dies havien recaptat 153.000 euros. Però la gran part de la història és falsa, segons que han revelat una investigació del diari Hipertextual i una altra d’El País.

‘Nadia. Onze anys, però en un cos de vuitanta. El seu pare, amb càncer terminal, no es tracta per a continuar recaptant diners’, piulava dissabte passat Jordi Évole. ’Número de compte del Banc Sabadell per a ajudar a Nadia’, demanava la televisiva Belén Esteban. ‘Fins on arribaries tu si fos la teva filla’, preguntava la periodista Ana Pastor. ‘Us demano que difongueu això amb l’etiqueta #UnaGranHistoriaDeAmor’, deia el cantant Alejandro Sanz.

Les crides a la solidaritat es van extendre sobretot arran de l’explicació de cas que en va fer La Sexta:

El pare explicava que amb els diners que havia recaptat ja podia portar la nena a Houston perquè li fessin una operació que li salvaria la vida. Deia que ja havia viatjat a molts països en la cerca per al tractament adequat per a la Nadia: Argentina, Guatemala, Índia, Panamà, Rússia, Cuba, Xile… I fins i tot que havia passat tot un mes amb ella a l’Afganistan, ‘sota les bombes’, per a trobar la cova on s’amagava suposadament un dels millors experts del món en ña tricotiodistròfia.

El cert és que la nena fou diganosticada de la malaltia el 2006, segons confirma a El País la genetista Ana Patiño, de la Clínica Universidad de Navarra, que afegeix que tot el que va aparèixer publicat ‘és al·lucinant’, bo i afegint que no entén quin tractament experimental hauria de rebre a Houston, tal com explicava el pare. Fernando Blanco deia que l’operació que li havien de fer era ‘una manipulació genètica prohibida a Espanya’ en la qual li havien de fer tres forats a la nuca.

La tricotiodistròfia és una malaltia d’origen genètic que implica una sèrie de trastorns, com en anomalies en els cabells, retard en el desenvolupament físic i mental, signes d’envelliment prematur, pell escatossa, problemes oculars, baixa estatura… És considerada una malaltia rara, perquè es coneixen poc més d’un centenar de casos a tot el món, entre els quals el de la Nadia Nerea.

Consultada per Hipertextual, la doctora Eulàlia Baselga. cap clínica de la unitat de dermatologia pediàtrica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i professora de dermatologia de la UAB, diu que ‘els pacients amb tricotiodistròfia tenen un envelliment prematur, però això no porta a la mort als onze anys.

El País ha demanat al pare de la nena a quin hospital de Hosuton li farien la intervenció, i on suposadament ja li van fer una operació el 2012. Respon  Houston Children’s Hospital, però no hi ha cap hospital amb aquest nom. I en els hospitals pediàtrics de la zona no saben res del cas.

Més desmentiments: El dermatòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona Juan Ferrando va ser un dels metges implicats en el diagnòstic de la malaltia de la Nadia el 2006, diu a El País: ‘Jo formo part del Grup Europeu de Tricologia i conec tots els grans referents científics. Això de l’expert en una cova de l’Afganistan és mentida’.

El pare també sostenia que els diners que han anat recaptant al llarg dels anys per tractar la malaltia han servit per a finançar quatre operacions als Estats Units, fetes per ‘un neurocirurgià mexicà’ de qual no dóna el nom. Diu que hi ha un home, anomenat Ed Brown, vinculat a la NASA i als guanyadors del Nobel de Medicina del 2013, que seria el pare intel·lectual de les operacions que suposadament poden salvar la vida de la nena. Hipertextual ha contactat amb els guanyadors d’aquell Nobel de Medicina, Randy Schekman, James E. Rothman y Thomas C. Südhof, que diuen que no saben qui és el tal Ed Brown i que mai han treballat amb ningú que es digui com ell.

Per tot plegat, un cop publicada avui la notícia a El País, afegida a la que va publicar Hipertextual, la periodista Ana Pastor ha demanat disculpes per haver-se empassat tot el relat del pare.

Jordi Évole també ho ha fet:

I la periodista Mamen Mendizábal:

I el mateix ha fet el periodista d’El Mundo que va publicar la notícia la setmana passada amb la crida a la solidaritat per a poder operar de nou la nena. Pedro Simón ha reconegut que va abaixar la guàrdia i que es va deixar endur per l’emoció. ‘No vaig corroborar com ho hauria hagut de fer el nom del suposat doctor americà, determinats viatges a l’estranger i l’autèntic grau de la malaltia de la nena, que és real (…). Demano perdó als lectors d’El Mundo i als companys per un error impropi d’algú que fa vint-i-cinc anys que exerceix la professió’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any