Report diari sobre el coronavirus: el govern espanyol relaxa el confinament enmig de la pandèmia

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
09.04.2020 - 21:50
Actualització: 09.04.2020 - 23:04

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Finalment, el president del govern espanyol ha confirmat que el desconfinament total començarà dimarts vinent, tot i les veus dels científics que li demanaven que l’ajornés. Així doncs, a partir del dia 14 d’abril, s’aixeca la prohibició del treball presencial no essencial, cosa que tornarà a omplir l’espai públic dels treballadors que no poden fer la feina des de casa. Pel que fa a la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 26 d’abril, ha estat validada pel congrés espanyol. Pedro Sánchez, en la seva intervenció, ja ha avisat que era possible que necessités demanar-ne una altra pròrroga fins al mes de maig. L’estat d’alarma no limita la mobilitat relacionada amb l’activitat econòmica, com sí que feia el confinament total.

La Generalitat de Catalunya, per la seva banda, ha anunciat que a partir de dimarts les farmàcies catalanes tindran disponibles catorze milions de màscares de protecció que es repartiran als ciutadans. Per aconseguir-les, tan sols s’haurà de presentar la targeta sanitària a la farmàcia. Amb aquesta mesura, el govern vol generalitzar-ne l’ús per tot Catalunya per, posteriorment, fer-les obligatòries als espais públics. Tanmateix, els farmacèutics diuen que encara no han rebut cap informació del govern relativa a les màscares i continuen denunciant el desabastiment de material sanitari.

A les Illes, el govern ha anunciat que havia fet proves de Covid-19 als professionals de les residències i als interns i ha anunciat una nova comanda de material sanitari en una reunió telemàtica amb els consells insulars i alguns ajuntaments. Avui no s’hi ha registrat cap mort, cosa que no passava d’ençà del 24 de març. Mentrestant, al País Valencià, avui ha aterrat el cinquè avió amb material provinent de la Xina amb setanta-sis tones d’equipament sanitari bàsic.

Pel que fa a l’economia, l’Eurogrup tenia prevista una nova reunió per a mirar d’acostar posicions en la recerca de solucions conjuntes per a pal·liar la crisi econòmica a l’eurozona. De moment, continua sense haver-hi acord i cada dia que passa es debilita més la posició de la Unió Europea davant els estats. Per la seva banda, l’FMI ha advertit que preveu la pitjor crisi econòmica d’ençà de la Gran Depressió dels anys trenta, després del crac del 29 a Wall Street.


L’editorial de Vicent Partal

Treballar tots a partir de dilluns: la pitjor decisió possible


Conversa de Vicent Partal amb els lectors de VilaWeb

Aquesta tarda el director de VilaWeb, Vicent Partal, ha mantingut un debat sobre l’actualitat amb els lectors del diari. Podeu recuperar el vídeo de la conversa ací.


La píndola sobre economia de Jordi Goula: ‘Les tensions de tresoreria s’acceleren’

Els bancs continuen posant entrebancs a l’hora de finançar els crèdits urgents amb aval de l’estat. No sé si totes les queixes es vehiculen amb la bústia especial que manté oberta la CNMC, però els empresaris continuen expressant malestar. ‘Volem denunciar l’abús de les entitats financeres apujant el tipus d’interès, que d’entrada era de l’1,5% i ara arriba al 3% i el 3,5%. Demanem que en el pròxim tram hi hagi un topall obligatori del 2%, ja que la línia té un suport del 80% per part de l’ICO i vivim una situació excepcional’, ha dit avui el president de la Pimec, Josep González, en la presentació telemàtica de l’informe ‘Impacte econòmic de l’estat d’alarma derivat de la crisi de la Covid-19 en les pimes i els autònoms de Catalunya II’. L’informe és fruit d’una tercera enquesta a més de 1.500 empreses i autònoms catalans entre el 2 i el 4 d’abril, amb l’objectiu de fer seguiment de l’impacte econòmic i empresarial de la crisi. L’anterior es va presentar a mitjan març.

És interessant veure l’evolució d’aquestes tres setmanes. Per mi, el més important és que ara com ara el 97% dels autònoms creu que les mesures anunciades per a ells no són suficients. A partir d’aquí, cal inferir que els problemes que tenen ja són molt greus i que l’angoixa i malestar regnen en aquest col·lectiu. De les xifres comparades, jo en destacaria tres. La primera, la més urgent de resoldre, és que el 77% de pimes i autònoms diuen que tenen tensions de tresoreria. Fa tres setmanes, eren només el 21%. D’aquí la importància d’una millor gestió dels crèdits esmentats. Això és cabdal per a no trencar la cadena de pagaments, que comença a trontollar. Fa setmanes que ho diem, però tot sembla que va massa a poc a poc.

La cosa que m’ha sorprès és que més de la meitat dels enquestats (55%) registri un escanyament en l’aprovisionament de materials i components, especialment dels interiors, mentre que fa tres setmanes eren el 28%, però assenyalant que els problemes més grossos venien de l’exterior. Sense dubte, el tancament d’empreses locals n’és una de les causes, i la ràpida extensió del fet no pinta bé. I el tercer aspecte, el considero ‘normal’ en un entorn com l’actual, dins una enorme gravetat: un 93% dels enquestats pateix una contracció de les vendes o una anul·lació de reserves, mentre que al març era només un 35%. Vet aquí la rapidesa en l’extensió del problema.

En aquesta enquesta s’han afegit algunes preguntes noves, de les quals m’han sorprès els resultats. El primer és en positiu: un 67% de pimes i autònoms diuen que han posat en marxa mesures de teletreball, un percentatge que em sembla molt alt i que, amb molta probabilitat, tindrà alguna cosa a dir en el patró de feina interna quan es torni a la normalitat. Pel que fa als altres dos punts que m’han sobtat, el primer és que el 43% diu que ha fet un ERTO i un 15% té previst de presentar-lo, tot i que encara no ho ha fet. Francament, jo esperava una xifra més alta. Igual com també esperava que fos més alt el percentatge de pimes i autònoms que s’ha acollit –o pensa fer-ho– a les línies de finançament extraordinàries de l’ICO, que és del 54%.

En definitiva, de l’evolució d’aquestes tres setmanes, jo faria èmfasi en la gran velocitat en l’escampament de la paràlisi econòmica, en la caiguda en picat de les comandes, fruit del tancament generalitzat d’empreses a Europa i en el creixement de les dificultats de tresoreria. Són tres elements prou greus perquè el govern de Madrid decideixi de fer alguna cosa més que no ha fet fins ara amb pimes i autònoms, sobretot, agilitzant més l’arribada de liquiditat i replantejant la seva línia fiscal, per al pròxim termini tributari. Aquestes demandes són avui un clam en aquest col·lectiu i tots saben que no són gratuïtes.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: La rebel·lió de la costa: municipis de tot el país es blinden agressivament contra l’arribada de turistes
– The Guardian: Un científic de veterinària aclamat per l’absència de morts de la Covid-19 a les Illes Fèroe (en anglès)
– Le Monde: Quins departaments han guanyat o han perdut població d’ençà del confinament? (en francès)
– BBC: La guia d’un astronauta per a sobreviure a l’aïllament (en anglès)
– Ouest France: L’assaig clínic d’un vaccí començarà el mes de juny a Bèlgica i Alemanya (en francès)
– Infobae: A la ciutat de Nova York, més d’un terç dels morts pel coronavirus són llatins (en castellà)
– Bloomberg: Fumar facilita l’entrada de la infecció pel coronavirus, segons un estudi (en anglès)
– Clarín: Coronavirus, racisme i desigualtat: l’epidèmia despulla totes les misèries dels EUA (en castellà)
– The New York Times: El principal brot del coronavirus a Nova York prové d’Europa, segons mostra el genoma (en anglès)
– CNN: Els confinaments no s’haurien d’aixecar del tot fins que no hi hagi una vacuna, adverteix un estudi (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Sánchez anuncia la fi del confinament total i deixa en mans dels treballadors que no es contagiïn
L’FMI preveu la pitjor crisi econòmica d’ençà de la Gran Depressió
La Generalitat de Catalunya distribuirà a la població 14 milions de màscares a partir de dimarts vinent
Els farmacèutics denuncien desabastiment de productes bàsics contra l’epidèmia
El govern de les Illes fa proves de Covid-19 a tots els professionals i interns de les residències
Arriba a València el cinquè avió amb material mèdic des de la Xina
Les Illes no registren cap mort per Covid-19 en les últimes 24 hores
43 morts i 300 casos més de la Covid-19 al País Valencià
Cinta Pascual: ‘El Departament de Salut no sap quants morts de coronavirus hi ha a les residències’
Hi ha més morts que no diuen? Us expliquem els dubtes que susciten les xifres oficials
David Noguera: ‘Hem demanat que importin professionals d’UCI de la Xina i Corea i no hem rebut resposta’
Simona Levi: ‘Tenim uns quants mesos per a posar les bases d’un futur que pot ser molt millor’


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 1.584.490 casos confirmats i 94.705 morts. Del total de casos, 348.470  ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 456.712 casos i 16.231 morts.
—L’estat espanyol, amb 152.446 casos i 15.238 morts.
—Itàlia, amb 143.626 casos i 18.279 morts.
—L’estat francès, amb 117.749 casos i 12.210 morts.
—Alemanya, amb 115.523 casos i 2.451 morts.
—La Xina, amb 81.865 casos i 3.335 morts.

Als Països Catalans hi ha 41.994 casos i 4.131 morts.

—Al Principat, 31.727 casos i 3.231 morts (684 casos i 83 morts més que no ahir)
—Al País Valencià, 7.964 casos i 767 morts (309 casos i 43 morts més que no ahir).
—A les Illes, 1.448 casos i 89 morts (36 casos més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 272 casos i 19 morts (no hi ha canvis)
—A Andorra, 583 casos i 25 morts (19 casos i 2 morts més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any