Report diari sobre el coronavirus: el món supera els 400.000 morts per coronavirus

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
06.06.2020 - 21:50

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El món ha superat avui la barrera dels 400.000 morts per coronavirus 2019, una barrera emfatitza la catàstrofe sanitària que ha causat aquesta crisi. El país més afectat és, amb diferència, els EUA, amb gairebé dos milions d’infectats i 111.000 morts. Per darrere, el Regne Unit, amb 40.465 víctimes mortals; el Brasil, amb 35.211, Itàlia, amb 33.846; França, amb 29.111; i l’estat espanyol amb 27.135.

El país demà es prepararà per entrar dilluns a les fases 2 i 3, segons el territori. Avui, amb la publicació del BOE, el govern espanyol ha tornat a rectificar i ha anunciat que es permetrà l’obertura de bars d’oci nocturn i de discoteques en fase 3. Per una altra banda, aixeca la restricció del 50% d’ocupació dels seients que estava vigent fins ara en alguns dels transports. Així, ja no hi haurà limitacions en la cabuda de gent asseguda, tot i que es demana que, quan el nombre de passatgers ho permeti, es procuri garantir la ‘màxima separació’ entre persones.

Avui al Principat, el Col·legi de Metges de Barcelona i el sindicat Infermeres de Catalunya han posat el crit al cel i han demanat a la conselleria de Salut que reverteixi la decisió d’adjudicar el rastreig dels contactes de les persones positives de coronavirus a l’empresa, Ferroser Servicios Auxiliares –propietat de Ferrovial i amb seu a Madrid. Aquesta adjudicació a dit per valor de 17.690.169,02 milions d’euros, està emparada per la contractació amb caràcter urgent que preveu l’estat d’alarma.

En clau polític, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat les quaranta peticions que ha fet al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió de presidents autonòmics sobre el coronavirus que tindran demà: ‘No n’ha contestat ni una.’


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 6.917.663 casos confirmats i 400.054 morts. Del total de casos, 3.385.271 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.976.443 casos i 111.687 morts.
—El Brasil, amb 651.980 casos i 35.211 morts.
—Rússia, amb 458.834 casos i 5.725 morts.
—L’estat espanyol, amb 288.390 casos i 27.135 morts.
—El Regne Unit, amb 284.868 casos i 40.465 morts.

*A l’estat francès hi ha 153.055 casos i 29.111 morts.


Als Països Catalans hi ha 88.086 casos, 14.113 morts i 54.124 altes [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 68.002 casos, 38.544 altes i 12.358 morts (avui s’hi han incorporat 239 casos, 111 altes i 8 morts)
—Al País Valencià, 16.595 casos, 12.759 altes i 1.444 morts (avui s’hi han incorporat 20 casos nous de PCR, 79 altes i 2 morts)
—A les Illes, 2.223 casos, 1.774 altes i 226 morts (avui s’hi han incorporat 8 casos i 10 altes)
—A Catalunya Nord, 313 casos, 276 altes i 34 morts (sense variació)
—A Andorra, 852 casos, 741 altes i 51 morts (avui s’hi han incorporat 3 altes)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: Ja heu fet la cerveseta al bar?

Tots ens hem preguntat durant aquestes llargues setmanes de confinament què farem primer quan torni la llibertat de moviments i arribi l’anomenada nova normalitat. Somniar no costa gens, però el fet és que encara no hi hem arribat. L’últim que sabem és que aquest matí a Catalunya Ràdio, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha obert la porta a permetre que les regions sanitàries de Barcelona, Lleida i les dues metropolitanes facin el salt a la fase 3 del confinament abans d’hora; concretament, podria ser el dia 15. Sigui dit això amb totes les reserves, perquè els canvis de pensament de les autoritats en aquest àmbit són molt (massa) freqüents.

Sí que sabem, però, que durant les setmanes de confinament més dur, gairebé set persones de cada deu confirmaven que tornarien a consumir productes fora de la llar ‘tan bon punt sigui possible’, per la qual cosa tot feia pensar que hi hauria una ràpida recuperació d’alguns hàbits previs a la crisi. Després de vuit setmanes de confinament forçat i l’arribada dels primers dies de desconfinament progressiu, la consultora Kantar, capdavantera mundial en panells de consum, ha tornat a analitzar el comportament dels consumidors que ja han començat a adaptar-se a la nova normalitat en l’àmbit de l’estat espanyol.

Segons les dades de la consultora, que va fer públiques ahir, amb l’arribada de les diverses fases, les ocasions de consum fora de la llar han començat a créixer de manera progressiva, i a la tercera setmana de desconfinament ja es pot apreciar que el consum que hem fet fora de casa ha arribat a un nivell mitjà del 44% respecte de la dada acumulada durant les cinc setmanes prèvies a la crisi sanitària. A mi em sembla una dada que implica un creixement espectacular.

Pregunto a la gent de la consultora què passa a Catalunya i em responen: ‘A Catalunya treballem amb dos escenaris diferents. Per una banda, l’àrea nord-est (Catalunya menys Barcelona ciutat), on la recuperació evoluciona al ritme de la mitjana espanyola: a la setmana 22, el consum fora de la llar ja és un 43% dels nivells pre-crisi. I quant a Barcelona, tot va molt més lent a causa de l’endarreriment en les fases, i la recuperació se situa en un 33% dels nivells pre-crisi.’

I aporten un aspecte que em sembla interessant. Aquesta tornada a gastar fora de la llar sembla que ve del consum alimentari no principal que fèiem a casa –el vermut, per exemple– i no del lliurament de menjar a domicili, a causa de la limitació de moviments encara vigent. Això ha moderat l’augment de compra per a consumir dins la llar. En les dues primeres setmanes del desconfinament s’ha obtingut un augment del 22% de la despesa total en productes de gran consum respecte dels nivells pre-crisi, malgrat que setmanes abans superava amb escreix el 25%.

Tot i que la compra i el consum es van adaptant a mesura que avancem de fase, la consultora observa que alguns canvis adquirits durant el confinament han arrelat i, probablement, perduraran. Aquest és el cas dels canals de compra per internet i del lliurament de menjar a casa dels restaurants, que han accelerat molt el creixement i aconsegueixen de mantenir-ne els nivells durant el desconfinament. Tot apunta que no desapareixeran.

I per part de l’oferta, què? El president del Grup de Treball de Retail del Col·legi d’Economistes, Santi Pagès, assenyala la feina ben feta de les cadenes de supermercats amb el seu procés d’adaptació a les etapes per les quals han passat les necessitats de les famílies. M’agrada especialment el seu punt de vista sobre l’actuació positiva i proactiva de moltes botigues petites i de proximitat, a les quals sembla que també ens hem acostumat aquests últims mesos. Reprodueixo part de les seves paraules.

Segons Pagès, el comerç de proximitat ha estat el gran descobriment d’aquest període. ‘Estaven callats però han fet sentir la seva veu, tant els qui han pogut obrir com també aquells qui no podien fer-ho, però podien oferir els seus serveis al domicili del consumidor utilitzant tota classe d’eines de contacte: les més tradicionals (telèfon) i les digitals. Es confirma que el món digital en el grup de productes no essencials els ha funcionat prou bé. Ens referim a tots aquells que tenien la botiga física tancada però mantenien en funcionament l‘omnicanalitat. Es diu que el creixement ha superat totes les expectatives, però la seva participació en el conjunt de vendes representa una xifra encara prou baixa, però molt significativa, si pensem en un futur proper.’

Jo també crec que moltes botigues han fet una bona feina aquests últims mesos, ara cal veure si els consumidors serem fidels o, en tornar la lliure mobilitat, canviarem aquest bon costum que hem adquirit i tornarem als vells hàbits…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Anàlisi setmanal: la covid-19 continua en retirada al conjunt del país
– BBC: La Xina és més atrevida arran de la pandèmia del coronavirus? (en anglès)
– Los Angeles Times: El peatge de la pandèmia: les vides perdudes a Califòrnia (en anglès)
– The New York Times: [Fotoreportatge] L’última unció (en anglès)
– Infobae:- Infobae: Un expert italià assegura que la càrrega viral del coronavirus és 100 vegades menor que al març: ‘És com si hagués envellit’ (en castellà)
– The Guardian: La primera onada de covid-19 no ha acabat, però, com seria una segona? (en anglès)
– Público: Santiago Niño-Becerra: ‘España serà rescatada, però no li diran rescat’(en castellà)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

El govern català preveu de contractar 9.000 professors més per al curs vinent
Així serà la revetlla de Sant Joan si el Principat avança completament a la fase
Torra critica que Sánchez ‘no ha respost ni una’ de les 40 propostes que li va plantejar
Metges i infermeres protesten contra un contracte milionari del Departament de Salut amb Ferrovial


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any