Report diari sobre el coronavirus: polèmica pel tancament dels CAP i l’estat francès viu el pitjor moment de la pandèmia

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
06.04.2020 - 21:55
Actualització: 06.04.2020 - 22:45

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El tancament dels centres d’atenció primària (CAP) ha desvetllat un nou focus de tensió entre les autoritats sanitàries del Principat i els sanitaris. El Departament de Salut no informa de quants centres són afectats per la mesura, que pretén reordenar els professionals i focalitzar-los als hospitals habituals i als de campanya. VilaWeb se’n va fer ressò dijous passat, ahir l’Ara publicà que ja se n’havia tancat el 53% i avui la revolta dels sanitaris d’Osona ha fet desdir la direcció regional de l’Institut Català de la Salut (ICS). Al matí s’havia ordenat de tancar els CAP d’aquesta comarca, però les queixes han fet rectificar l’ICS a la tarda. De fet, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) s’ha manifestat ràpidament contra el tancament dels CAP i ha advertit del perill greu de desatenció per a la població.

Avui hem publicat que l’empresa tèxtil catalana Met Grup s’ha reinventat i ha distribuït vint milions de proves PCR a una trentena d’estats del món. El govern espanyol no s’hi ha interessat, ni tampoc la Generalitat de Catalunya, fins avui, arran del ressò que se n’ha fet VilaWeb. L’empresa, que pot fabricar un milió de proves PCR en tan sols una setmana, sí que havia rebut algunes propostes en fase inicial de diputacions i governs autonòmics.

Les defuncions en residències arreu del país continuen augmentant i podrien arribar aviat al miler, mentre la irresponsabilitat de la gent que es desplaça a les segones residències no cessa. L’Hospital de la Cerdanya ha denunciat que el 20% dels pacients atesos el cap de setmana no eren de la comarca. Una altra preocupació és l’acompanyament dels malalts de Covid-19 abans de la mort. Ara es va elaborant un pla perquè una persona acompanyi cada pacient terminal. La Covid-19 s’ha endut avui el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, una figura destacada de la cultura catalana i de la televisió. També s’ha sabut que s’han mort Dolors Sala, mare de Pep Guardiola, i l’ex-entrenador del Barça Radomir Antic.

A les xarxes també hi ha hagut polèmica aquestes últimes hores pel possible control que puguin fer les autoritats dels ciutadans mitjançant el telèfon mòbil. Es presenta com una mesura eficaç per a controlar els contagis, possibles brots nous una volta comenci a aixecar-se el confinament i una manera ràpida d’establir la traçabilitat dels nous casos que puguin sorgir. El debat sobre la privadesa i l’ús de les dades no té gairebé espai en plena pandèmia, però la XNet ha fet una proposta que es basa en l’ús a gran escala de dades privades sobre la mobilitat de manera anònima, descentralitzada i oberta, de manera que no quedin en mans només dels governs i les grans corporacions.

L’estat francès és el segon amb més casos nous avui (5.171) i el que ha reportat més morts (833), després del descens a Itàlia i a l’estat espanyol, i viu el pitjor moment de la pandèmia. En total hi ha 98.000 casos i 8.911 morts, unes xifres que van fer un salt la setmana passada, després d’afegir-se al balanç oficial els casos a les residències geriàtriques, on hi havia 17.827 casos i 1.416 morts que no havien estat comptabilitzats. A última hora, s’ha sabut que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha estat ingressat a l’UCI. Ahir va ser hospitalitzat després de deu dies d’aïllament a Downing Street.


L’editorial de Vicent Partal

L’amenaça de la tecnodictadura


La píndola sobre economia de Jordi Goula: ‘El sector del comerç, en situació límit’

Aquesta tarda Comertia ha passat la seva nota mensual sobre l’evolució del sector de la venda al detall (el retail). Els resultats són contundents. Les vendes de les seves empreses baixen d’un 41,2% al març –mig mes amb les botigues tancades– i l’entitat adverteix l’administració que la inacció en les mesures pot liquidar el 70% d’empreses. L’únic sector que ha tingut un comportament positiu ha estat l’alimentació bàsica. Sense tenir-lo en compte, la baixada de vendes hauria estat del 50,2%. I la nota afegeix que si es manté la situació actual de confinament, i amb les mesures actuals, moltes empreses de Comertia no arribaran al mes de juny.

És un SOS total del comerç. Per una banda, la incertesa els preocupa molt, perquè no saben fins quan hauran d’estar tancats i, per una altra veuen que la falta de mesures reals els ofega cada dia que passa. Joan Carles Calbet, president de RetailCat, diu que la incertesa va encara més enllà: ‘No sabem quina reacció tindrà el consumidor quan tot això hagi acabat. Quines ganes tindrà de sortir al carrer. De comprar… Tinc la impressió que ens costarà molt de tornar a arrencar. M’agradaria pensar que al maig podrem obrir, però no ho tinc gens clar.’

Parlem d’un sector molt important a Catalunya. Segons dades de la Generalitat, l’estat d’alarma ha prohibit l’activitat en el 54% dels establiments del comerç al detall, que equival al 49% de la facturació del sector i ocupa el 45% dels treballadors. Això ha significat el tancament de 48.000 establiments, on treballen 144.000 persones, i amb una facturació agregada de prop de 20.000 milions d’euros l’any. Aquest tancament forçat, a més de les mesures de restricció de mobilitat, han deixat en una situació extrema tots aquests comerços i establiments que, de cop i volta, s’han quedat sense accés ni oportunitat de fer ingressos, de manera que en perilla la viabilitat.

La queixa més gran de Calbet és la manca de mesures reals. ‘Les que s’han aprovat fins ara, llevat dels ERTO, són de cara a la galeria, però no ens ajuden. Si no hi ha ajuts directes, la manca d’ingressos s’endurà un feix d’establiments que no podran aguantar la situació. I la urgència és total.’ Del mateix parer és David Sancho, president de Comertia: ‘Manquen mesures que arribin ràpidament a l’empresa.’ I no s’està de criticar la banca: ‘Els crèdits que avala l’ICO acabaran en mans de les empreses més solvents. En canvi, les més necessitades tindran una anàlisi de risc més llarga i trigaran a decidir-se. I no tenim temps.’ Realment, la situació que viuen aquestes empreses familiars és crítica i les mesures econòmiques que fa dies que demanen a l’administració espanyola, extremadament urgents: suspensió imminent del pagament dels impostos i accés àgil, ràpid i flexible al crèdit per a obtenir liquiditat.

De la banca també se’n queixa Calbet. ‘A França hi ha una moratòria de sis mesos per als crèdits, hipoteques… com si fos una carència. S’allarguen els sis mesos per la cua. Però aquí no s’ha parlat de res d’això, ni dels lloguers…’ La gent del sector està molt tocada. Se sent impotent per un fet absolutament aliè a ells i veuen com se’ls escapa la feina i mitja vida entre les mans. El que demana el retail no sembla tan costós per a l’estat. Necessiten amb urgència liquiditat per a pagar els proveïdors i no trencar la cadena de pagaments. Costa d’entendre que el govern espanyol no hi faci res més…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: La Generalitat es posa en contacte amb l’empresa catalana que ha distribuït milions de proves PCR arreu del món
– La Vanguardia: Yuval Harari: El món després del coronavirus (en castellà)
– BBC: Quins països es recuperaran primer de la Covid-19? (en anglès)
– CNN: Com es diferencien els molt rics en la lluita de la Covid-19 (en anglès)
– Le Monde: No s’ha previst cap assaig clínic sobre la Covid-19 a l’Àfrica i això és un veritable problema (en francès)
– MIT Technology Review: Més de 24.000 treballs de recerca sobre el coronavirus ja són disponibles en un mateix lloc (en anglès)
– Clarín: La pandèmia uneix com mai científics de tot el món darrere un objectiu (en castellà)
– RTÉ: Els vincles entre la corrupció i el coronavirus (en anglès)
– Franceinfo: Per què Alemanya sembla gestionar millor l’epidèmia que no França? (en francès)
– The Straits Times: Què significa un estat d’emergència per al Japó? (en anglès)
– Corriere della Sera: Als Països Baixos, la cursa per a salvar les flors que no compra ningú (en italià)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Almenys 895 persones s’han mort en residències de gent gran pel coronavirus
Prop de tres-centes famílies demanen de treure avis de les residències de Catalunya
L’Hospital de la Cerdanya denuncia que el 20% dels pacients atesos aquest cap de setmana són vinguts de fora
S’ha mort el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet a 79 anys per la Covid-19
S’ha mort Dolors Sala, mare de Pep Guardiola, a causa del coronavirus
Catalunya permetrà que una persona acompanyi un terminal de la Covid-19 fins al final de la vida
Menys contagis i víctimes al País Valencià: 150 nous casos i 24 morts més en l’últim dia
Tres noves defuncions a Andorra víctimes de la Covid-19
Els Mossos aixequen el confinament perimetral a la conca d’Òdena
La revolta dels sanitaris evita que la Generalitat tanqui els CAP d’Osona
Com preservar la privadesa i controlar la Covid-19 després del confinament? Una proposta de la XNet
Carles Muntaner: ‘Jo demanaria la dimissió de Joan Guix, a Catalunya s’han d’exigir responsabilitats’
Joan Comella: ‘La crisi del coronavirus canviarà completament la nostra societat’


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 1.330.492 casos confirmats i 73.872 morts. Del total de casos, 277.707 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 356.653 casos i 10.516 morts.
—L’estat espanyol, amb 135.032 casos i 13.169 morts.
—Itàlia, amb 132.547 casos i 16.523 morts.
—Alemanya, amb 101.779 casos i 1.664 morts.
—L’estat francès, amb 98.010 casos i 8.911 morts.
—La Xina, amb 81.708 casos i 3.331 morts.

Als Països Catalans hi ha 37.767 casos i 3.665 morts.

—Al Principat, 28.323 casos i 2908 morts (1499 casos i 148 morts més que no ahir).
—Al País Valencià, 7.334 casos i 637 morts (150 casos i 25 morts més que no ahir).
—A les Illes, 1.320 casos i 81 morts (27 casos i 6 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 264 casos i 18 morts (13 casos i 1 mort més que no ahir).
—A Andorra, 526 casos i 21 morts (25 casos i 3 morts més que no ahir).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any