Report diari sobre el coronavirus: es reobre l’oci nocturn al País Valencià i es recupera la mobilitat entre Andorra i Catalunya Nord

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
04.12.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Generalitat Valenciana ha arribat a un acord amb el sector de l’oci nocturn perquè els pubs, les sales de concert i les discoteques reobrin a partir del 9 de desembre, després de molts mesos tancats. Ho faran en les mateixes condicions que la restauració, complint les limitacions de cabuda als locals i el confinament nocturn i, a més, no es podran fer servir les pistes de ball. Els empresaris, que havien pressionat amb l’anunci d’una acampada si no era possible un pacte, han celebrat l’acord amb el govern.

A Catalunya, el Departament de Salut ha insistit que s’aplicarà el pla previst per a Nadal si la pandèmia no es desbocava. El govern s’ha reunit avui amb els grups parlamentaris per exposar-los els protocols que ha preparat per a les eleccions del 14 de febrer, les quals preveu de suspendre en cas extrem. La majoria dels grups ha coincidit a demanar que es mantingui la data electoral tret que hi hagi un confinament total.

Al nord del país, Andorra i Catalunya Nord han reobert el pas i es permetran els desplaçaments dels residents. Segons que ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, caldrà que els andorrans i els nord-catalans portin el document que acrediti el supòsit de desplaçament per a fer compres. Benazet ha destacat que les bones relacions entre el govern andorrà i el francès havien permès d’avançar la reciprocitat de mobilitat abans que s’aixequi la restricció a tot l’estat francès el 15 de desembre.

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, han assegurat que al juny podrien haver estat vaccinats vint milions de ciutadans de l’estat espanyol, una xifra que representa gairebé el 50% de la població. Ha afegit que preveien de començar la vaccinació a principi de gener i que l’estimació era condicionada per l’autorització dels vaccins de l’Agència Europea de Medicaments i pel lliurament de dosis que fessin les farmacèutiques. Per la seva banda, el vice-president del govern català, Pere Aragonès, ha garantit que el sistema de salut estava preparat per a la vaccinació i la consellera de Salut, Alba Vergés, creu que podrien vaccinar-se entre 450.000 i 470.000 persones a Catalunya durant el primer trimestre del 2021 entre les residències, el personal sanitari i persones amb discapacitat severa.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 456.026 casos, 19.135 morts i hi ha 751 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 65.907.507 confirmats i 1.518.561 morts. Del total de casos, 45.645.656 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 14.591.593 casos i 283.580 morts;
–L’Índia, amb 9.606.810 i 139.700 morts;
–El Brasil, amb 6.496.050 casos i 175.432 morts;
–Rússia, amb 2.402.949 casos i 42.176 morts;
–L’estat francès, amb 2.257.331 casos i 54.140 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.693.591 casos i 46.038 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘L’exportació progressa adequadament’

Les exportacions van decréixer un 5,5% interanual a Catalunya el passat mes de setembre. Aquest matí, l’Idescat ha fet públiques les xifres del comerç exterior català, en què cal destacar que, malgrat que el volum de vendes a l’estranger se situa per sota del mateix mes de l’any passat, la diferència, mes a mes, s’ha anat fent més petita. Així, la variació interanual, que va arribar a ser del -40% al maig, ha anat remuntant fins al -6,2% de l’agost i el -5,5% del setembre. Respecte del total de l’estat, les exportacions catalanes del mes representen el 25%, un percentatge que ja és habitual en aquesta magnitud.

Veient les xifres, la baixada de les vendes a l’exterior és cada vegada més minsa de manera generalitzada, a mesura que es van activant els mecanismes de l’activitat arreu del món. La llàstima d’aquestes dades és que arriben amb molt de retard –més de dos mesos– i en moments com aquests, en què es valora la immediatesa més que mai, poden haver quedat desfasades. Quant a la tendència –això sí que és vàlid–, augmenten les vendes a tres països: Alemanya, Portugal i la Xina, en aquest últim cas amb un percentatge molt elevat, del 48%.

Pel que fa als productes, és bo ressaltar que al setembre hi ha un sector que ja exporta més que el mateix mes de l’any passat: el de l’alimentació i les begudes, concretament un 7,5% més. En realitat, ho fa des del juny i és, de llarg, el sector que menys ha patit en les vendes a l’estranger durant la pandèmia. La resta de sectors, al setembre encara són per sota de l’any passat, si bé alguns, com el tèxtil i la maquinària i els equips mecànics, han estat molt a la vora d’assolir el mateix nivell, amb menys del -1%.

Cal recordar que el sector alimentari és, habitualment, el tercer exportador català, darrere del químic i el dels cotxes. I també que el sector agroalimentari català ocupa un pes estratègic per al present i el futur del país. Concentra el 22% del valor de les exportacions de l’estat, acull el 26% de les empreses exportadores regulars i representa el 14% del PIB de Catalunya. És, per tant, un clúster alimentari capdavanter i referent a Europa, amb productes de valor afegit, producció de proximitat amb una àmplia varietat d’aliments i begudes de qualitat, alts nivells de seguretat alimentària i capacitat d’innovació. El nostre sector agroalimentari multiplica el seu valor amb un subsector gastronòmic molt apreciat.

Per què es destaquen a l’alça les exportacions, si la resta de béns baixen? M’ho explica Ramon Sentmartí, director gerent de Promotora d’Exportacions Catalanes (Prodeca), una empresa pública del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, que fa més de trenta anys que acompanya el sector en el seu procés d’internacionalització i millora de la competitivitat. Val a dir que és la primera entitat pública a promoure l’alimentació com a sector estratègic del país.

Em diu que som davant un sector molt dinàmic i molt obert de fa anys, que durant la pandèmia ha aprofitat que l’alimentació havia estat vital per a tots els països i també que alguns dels productors habituals havien travessat un mal moment. “El sumatori dels tres aspectes ha tingut com a resultat un millor posicionament dels nostres productes als mercats internacionals i han augmentat les vendes”, comenta. I afegeix que amb les guerres comercials han apujat el preu d’alguns productes, amb la qual cosa ha crescut la facturació. Per últim, m’explica el pes creixent dels mercats asiàtics, sobretot el de la Xina, que, amb la pesta porcina que hi ha hagut, s’ha convertit en un importador destacat de carn de porc.

A veure què ens donen les xifres de l’octubre i si continuen acostant-se a les de l’any passat, com les dels darrers mesos. Insisteixo que és una llastima el retard en la publicació de l’Idescat, a partir de dades del Departament de Duanes i Imposts Especials de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
–Euronews: Com preveuen els estats europeus de vaccinar els ciutadans?  (en anglès)
–Público: El vaccí Pfizer viatjarà en caixes on no entra la calor (amb l’ajuda d’una empresa portuguesa) (en portuguès)
–Toronto Star: Què és exactament endèmic, la pandèmia de la covid pot esdevenir-ne? (en anglès)
–Franceinfo: Eficiència, nombre de dosis, conservació… tot sobre els sis vaccins contra la covid ja reservats per la Comissió Europea (en francè)
–The Moscow Times: Cinc respostes sobre el vaccí rus Sputnik V (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern valencià i l’oci nocturn acorden la reobertura del sector el 9 de desembre amb les condicions de la restauració
Es reobre el pas entre Andorra i Catalunya Nord
Salut diu que el pla de Nadal s’aplicarà si no es desboca la pandèmia
La Moncloa preveu que uns 20 milions de persones s’hagin vaccinat al juny
Pugen un 5% les sortides de l’àrea metropolitana de Barcelona en comparació amb dijous passat
Una farmacèutica puntera en la cursa del vaccí de la covid va pagar suborns a l’agència reguladora xinesa


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any