Report diari sobre el coronavirus: el BOE crea el caos

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
30.03.2020 - 21:50
Actualització: 31.03.2020 - 11:54

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui l’estat espanyol és el tercer país del món amb més casos de coronavirus 2019. Els més de cinc mil casos nous han fet que deixi enrere la Xina i ara mateix hi hagi sols dos països amb més casos: els Estats Units i Itàlia. Aquest darrer país, en canvi, avui comença a veure la llum al final del túnel. La xifra de nous casos de contagi de les últimes 24 hores, 1.648, és gairebé la meitat de la d’ahir: 3.815. Això no fa sinó confirmar la tendència a la baixa que començà fa una setmana, després d’un lleuger repunt dijous.

Les autoritats italianes observen amb esperança les noves dades però insisteixen en la necessitat de no ‘abaixar la guàrdia’. Un discurs similar ha fet avui als micròfons de Catalunya Ràdio l’epidemiòleg Oriol Mitjà. Sensiblement optimista, pensa que durant aquesta setmana el nombre de nous casos pot anar disminuint i que en una setmana i mitja les UCI dels hospitals podrien començar a agafar aire. Però encara hi ha força camí a fer, i sobretot convé que les administracions vagin preparant tot un conjunt de mesures que permetin de controlar els contagis. A l’estat espanyol, s’ha sabut la mort de l’històric periodista Antonio Álvarez-Solís, infectat pel virus, l’ingrés hospitalari de l’ex-batlle de Barcelona Xavier Trias i l’aïllament domiciliari de Fernando Simón, una de les cares visibles del Ministeri de Sanitat espanyol en la gestió d’aquesta crisi. A més, Oriol Junqueras i Raül Romeva han demanat al Tribunal Constitucional espanyol de passar el confinament a casa, com va fer la setmana passada Jordi Cuixart. De moment, com passa amb els recursos d’empara contra la sentència del Suprem, el TC tampoc no té pressa a resoldre aquests recursos.

Mentrestant, demà entrarà en vigor el decret de Pedro Sánchez que ordena el confinament total. Ahir a mitjanit es va publicar al BOE la llista de serveis essencials. La tardança en la publicació i la llarga llista han creat un caos considerable i una incertesa molt grossa en l’economia, les empreses i els treballadors. Aquest cop de timó ha originat una crisi política interna en el si del govern espanyol, segons que apuntaven ahir mitjans espanyols –tot i que avui el ministre Ábalos ho ha negat–, i també externa, car el PNB ja avisat que deixarà de donar suport a l’executiu i el PP ha advertit que vol canvis en els decrets econòmics per a votar-hi a favor. L’FMI ha advertit avui que els estats que aturin l’economia s’enfronten a una possible sotragada del PIB del 3%.

En l’àmbit esportiu, el COI ha anunciat les noves dates dels Jocs Olímpics de Tòquio de l’any vinent, que ja va decidir d’ajornar la setmana passada. Al nostre país, s’ha resolt un dels serials d’aquests últims dies, la rebaixa de sou dels futbolistes del Barça. El capità, Leo Messi, ha fet públic que accepten de cobrar un 70% menys i ha llançat un dard a la directiva de Bartomeu en un comunicat dur.


L’editorial de Vicent Partal

El virus de l’autoritarisme progressa aprofitant el del coronavirus


La píndola sobre l’economia de Jordi Goula: ‘El BOE de mitjanit no sap economia’

‘Tot allò que s’ignora es menysprea’, deia Antonio Machado. Poc s’imaginava que les seves paraules es farien realitat l’any 2020. El govern de Madrid ha estat l’agent d’aquesta reflexió. Gairebé a mitjanit del diumenge ha publicat al BOE un decret en què es passa del blanc al negre, de la negació a l’afirmació… però sense tenir en compte la realitat de cada territori. El president basc, Urkullu, ja va avisar. No és igual confinar una comunitat agrícola que una d’industrial. I vet aquí que es decreta un confinament total –llevat de vint-i-cinc excepcions sectorials–, sense tenir en compte la diversitat de l’estat. Sembla fet per gent que no sap quina és la realitat de cada sector, de cada territori i, cosa pitjor, com funciona el món real, més enllà del BOE, que sembla l’únic que coneixen. No, el món no és el BOE, senyors ministres! Perquè arribi un enciam al supermercat no n’hi ha prou de deixar que treballin els pagesos i obrir la botiga de queviures. Entremig hi ha un feix de productes i serveis necessaris que ho fan possible. I això és una de les coses que han oblidat.

El caos que es viu ara era temut, però no esperable. Qui ha de treballar? Qui és essencial?… Definir això requereix un coneixement aprofundit de la realitat i no han demostrat tenir-ne. Per això avui tot el món productiu és un clam. Empresaris desconcertats i treballadors atemorits. Les incerteses han crescut, malgrat el BOE. És ridícul que, per exemple, s’hagi d’afegir a corre-cuita un punt que dóna una pròrroga de vint-i-quatre hores per preparar el tancament de moltes fàbriques. Que no ho sabien que moltes empreses no es poden tancar d’avui per demà? Que no ho sabien que no es pot dir a mitjanit ‘demà vostè treballa i vostè no’? Que moltes màquines necessiten un tractament si s’han d’aturar? Han tingut molts dies per a preparar-ho. O potser esperaven que no s’hi arribaria, a aquest punt? No n’hi ha prou que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, hagi demanat perdó pels errors.

Som en un món en què una de les claus de l’eficàcia és el bon funcionament de la cadena de valor. Oblidem les grans empreses per un moment. Ja sé que hi han pensat. Però avui milers i milers d’empreses petites i autònoms van lligats entre si i uns són essencials –per definició del BOE– i molts altres també ho són perquè pugui funcionar l’activitat productiva, encara que siguin en sectors no compresos en la llista oficial. Ah! I pensem que hi ha moltes empreses que s’han reconvertit conjunturalment per fabricar material per als sanitaris.

Però encara més. I ara penso en milers i milers d’autònoms –mes de mig milió a Catalunya– i milers de botigues que fa quinze dies que no reben ingressos. Demà hauran d’encarar pagaments, nòmines, lloguers, crèdits, imposts, seguretat social… Com ho faran? Els països més civilitzats del nostre entorn han aprovat moratòries o condonacions fiscals i de tota mena per evitar el tancament de comerços i pimes i l’abandonament de l’activitat dels autònoms. És la liquiditat immediata més necessària que mai, no ho han pensat? Aquí no han volgut escoltar els qui fa temps que avisen que en l’economia no hi ha miracles. Què faran aquesta gent? Ara, en aquests moments, milers de petits empresaris i autònoms són en aquesta situació per ignorància, negligència i deixadesa de la gent que mana a l’estat espanyol.

I no s’ha acabat, encara. S’han decretat finalment quinze dies de confinament total, cosa que sanitàriament era necessària. Benvingut sigui! Però resten obligats a fer un pas més! Si m’han tallat la font d’ingressos, com puc fer els pagaments? Sí, han concedit crèdits, però no són diners immediats. Cal repetir que es necessita liquiditat, però ara mateix! Si demà comencen, és un dir, perquè ja fa moltes setmanes que creixen els impagaments a proveïdors, entrem en una cadena que serà molt difícil d’aturar. Les administracions deuen diners. Per què no comencem per aquí –després d’ajornar imposts i condonar quotes–, com demanen tantes institucions empresarials?

I sí, encara hi ha més. Punts que els advocats aniran posant sobre la taula les hores vinents. Dubtes que ja anirem veient com es resolen…

Però hi ha dos fets que em semblen imperdonables i que és de justícia d’exigir que s’esmenin amb urgència. Vivim una situació angoixant, amb milers de morts a tot l’estat espanyol, en molts casos en unes condicions trites i lamentables per a les famílies. No sabem quant durarà. Però sí que sabem que cal mirar endavant i fer tant com es pugui per escurçar la crisi. El primer fet a què em refereixo és que no pot passar ni un dia sense que Madrid prengui decisions tan importants sense comptar amb els governs territorials. I el segon és que no afegeixin més problemes als que ja tenim, amb inconcrecions, improvisacions maldestres i decrets a mitjanit, que no fan sinó entrebancar el funcionament de l’activitat, ja prou difícil en aquests moments per a empresaris i treballadors. Ens hi juguem el color del paisatge després de la crisi…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Joan Martínez Benazet: ‘Primer cal salvar la pell: no pot haver-hi dubtes sobre si s’ha de triar entre l’economia i la vida’
– Ràdio Arrels: Músics nord-catalans molt presents a la xarxa continuen d’actuar durant l’epidèmia
– Termcat: Recull de termes sobre el coronavirus
– The Atlantic: Acostumeu-vos-hi: aquest confinament no serà l’últim (en anglès)
– Corriere della Sera: Quan s’eliminaran les infeccions a Itàlia? Estimacions regió per regió (en italià)
– DW: Els alemanys canviaran privadesa per protecció enfront del coronavirus? (en anglès)
– Público: Què fer amb un milió de treballadors aturats? (en portuguès)
– BBC: L’estil de vida suec podria ajudar a combatre el coronavirus? (en anglès)
– CNN: El futbol es tanca a tot Europa, però a Bielorússia continua com sempre (en anglès)
– Global Voices: Músics africans creen cançons sobre el coronavirus, al marge de la indústria (en anglès)
– Diari Nós: Les fronteres en el temps del coronavirus (en gallec)
– Clarín: Les 101 fotos del coronavirus al món. Recull de fotografies molt interessants de tot el planeta (en castellà)
– Balkan Times: Albània envia trenta metges per a ajudar Italià (en anglès)
– La Stampa: Viatge a Codogno, un mes després de l’inici de l’epidèmia (en italià)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Què caldrà fer d’ara endavant per poder sortir del confinament?
Els Jocs Olímpics de Tòquio es faran del 23 de juliol al 8 d’agost de 2021
L’FMI veu inevitable una ‘profunda recessió’ a Europa pel coronavirus
Pep Riera: ‘Quedem tan pocs pagesos, que no n’hauria de plegar cap’
Equips de fórmula s’uneixen per a produir 10.000 respiradors hospitalaris
Quins són els serveis essencials que a partir de demà podran treballar durant el confinament total?
L’ex-batlle de Barcelona Xavier Trias, ingressat pel coronavirus
S’ha mort l’històric periodista Antonio Álvarez-Solís per la Covid-19
Messi anuncia una rebaixa del 70% del sou de la plantilla del Barça mentre duri l’estat d’alarma
Junqueras i Romeva demanen al TC que suspengui la pena de presó per l’emergència de la Covid-19
Fernando Simón, positiu per coronavirus
Òmnium Cultural organitza l’Esprint Solidari per a recaptar recursos contra el coronavirus
Dades: l’estat espanyol inverteix en sanitat un 15% menys que no pas la mitjana de la UE


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 753.367 casos confirmats i 36.273 morts. Del total de casos, 158.783 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 146.027 casos i 2.650 morts.
—Itàlia, amb 101.739 casos i 11.591 morts.
—L’estat espanyol, amb 85.195 casos i 7.340 morts.
—La Xina, amb 81.470 casos i 3.304 morts.
—Alemanya, amb 63.929 casos i 560 morts.

A l’estat francès hi ha 44.550 casos i 3.024 morts.

Als Països Catalans hi ha 25.412 casos i 2.039 morts.

—Al Principat, 18.733 casos i 1.672 morts (2.616 casos i 226 morts més que no ahir).
—Al País Valencià, 5.110 casos i 310 morts (326 casos i 43 morts més que no ahir).
—A les Illes, 1.000 casos i 37 morts (42 casos i 4 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 197 casos i 12 morts (8 casos i 1 morts més que no ahir).
—A Andorra, 372 casos i 8 morts (72 casos i 4 morts més que no ahir).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.

 


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any