Report diari sobre el coronavirus: Ja hi ha més de tres milions d’infectats per Covid-19 al món

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
27.04.2020 - 21:55
Actualització: 27.04.2020 - 23:24

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La polèmica del confinament infantil ha començat a amainar. El Ministeri de Sanitat espanyol estudiarà la proposta d’establir franges horàries per a les sortides, tal com havia demanat el president Quim Torra. El ministre Salvador Illa ha demanat a les conselleries que li facin arribar propostes, però no ha aclarit si n’acceptaria cap. Mentrestant, la tendència arreu del país sembla bona: minven els casos, creixen les altes i milloren les expectatives. Amb tot, avui el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha criticat que massa gent no va seguir les mesures de precaució, ha avisat que ‘ho podem acabar pagant molt car’ i ha demanat responsabilitat. Avui la mainada ha continuat sortint, per primera vegada entre setmana. El director del centre de coordinació d’emergències i alertes sanitàries espanyol, Fernando Simón, també ha coincidit a indicar una tendència positiva, però demana responsabilitat perquè un pas enrere ‘pot ser molt més dur que això que hem viscut fins ara’.

Simón ha dit que les Illes Balears era un dels territoris amb la situació més favorable per a començar a pensar en la fase de transició cap al desconfinament. VilaWeb ha analitzat les dades que demostren que tancar les Illes va ser clau per a frenar l’expansió del coronavirus. La presidenta Francina Armengol ja pensa en el ‘pacte de reconstrucció’ posterior a la pandèmia, i avui s’ha començat a reunir amb els grups parlamentaris. ‘Si no va com hauria d’anar perquè no es respecten totes les indicacions, aquesta fase de transició arribarà més tard o serà més lenta d’allò que a tots ens agradaria’, ha dit.

Al País Valencià, l’executiu de Ximo Puig també ha fet pronòstics prou optimistes. El president veu possible d’anar a les platges aquest estiu, tant els valencians com els turistes, tot i que ha dit que amb mesures de seguretat. Segons Puig, demà el consell de ministres espanyol ‘obrirà una nova etapa de transició cap a la nova normalitat’, i el Consell vol introduir en aquesta transició ‘la singularitat de les accions’ al País Valencià, que avui ha registrat la xifra més baixa de casos d’ençà del 17 de març. El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha proposat que el curs escolar vinent comenci el 7 de setembre i s’acabi el 23 de juny, que són les dates habituals.

La Generalitat de Catalunya aprovarà un ajut de 200 euros per a persones afectades per la crisi econòmica de la Covid-19. La prestació serà per a famílies que puguin acreditar que en conjunt han tingut una reducció de més del 30% dels ingressos del mes de febrer i no han cobrat, entre el març i l’abril, més de 2098,3 euros. L’ajut pot beneficiar cent mil famílies. Avui també s’han sabut més detalls de l’estudi de seroprevalença que mesurarà l’abast de la pandèmia a l’estat espanyol, del qual se sabran els primers resultats d’ací a dues setmanes. Hi participaran trenta-sis mil cases. A tot el món ja hi ha 3.002.303 casos confirmats per les autoritats de 185 països, i el nombre de morts ja és de 208.131, segons les dades aplegades per la Universitat John Hopkins.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 3.029.746 casos confirmats i 209.244 morts. Del total de casos, 900.334 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 993.852 casos i 56.009 morts.
—L’estat espanyol, amb 229.422 casos i 23.521 morts.
—Itàlia, amb 199.414 casos i 26.977 morts.
—L’estat francès, amb 162.100 casos i 23.293 morts.
—Alemanya, amb 158.142 casos i 5.985 morts.

Als Països Catalans hi ha 64.541 casos, 37.024 altes i 11.365 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 50.162 casos, 28.934 altes i 9.923 morts (1.074 casos, 1.085 altes i 159 morts més que no ahir)
—Al País Valencià, 11.412 casos, 6.317 altes i 1.194 morts (40 casos, 74 altes i 4 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.922 casos, 1.136 altes i 179 morts (5 casos, 13 altes i 4 morts més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 302 casos, 252 altes i 29 morts (1 alta i 1 mort més que no ahir)
—A Andorra, 743 casos, 385 altes i 40 morts (3 casos i 11 altes més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal

‘Desconfinament: cal frenar la dinàmica de la Moncloa’


La píndola de Jordi Goula: ‘Una EPA esperada, però incompleta’

El dimarts 28 d’abril és el dia que surt l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre. És molt esperada, perquè és la primera estatística important que es fa pública després del decret d’alarma general del 14 de març i que incideix en l’aspecte més important a hores d’ara per a la societat –després del sanitari–, que és el laboral. Però el cas és que tan sols en tindrem una idea orientativa, a causa de la metodologia que fa servir l’Institut d’Estatística espanyol (INE) per a elaborar-la.

Segons que explica l’INE, el període de referència dels resultats de l’enquesta, com ja sabem, és el trimestre. I afegeix: ‘Les entrevistes es reparteixen uniformement durant les tretze setmanes d’aquest període i els resultats que se n’obtenen es refereixen a una setmana mitjana del trimestre,’ És a dir, és una ‘enquesta contínua’ i els resultats que es presenten finalment corresponen a la mitjana d’aquestes tretze setmanes. Els trimestres en què no hi ha cap esdeveniment anormal les dades de l’enquesta del primer trimestre, per exemple, corresponen si fa no fa a la situació de mitjan febrer. Mai a final de març. Tanmateix, el pes dels canvis tan importants esdevinguts a partir del 14 de març farà que en l’enquesta d’ara les dades de les últimes tres setmanes hi tinguin una influència cabdal en la mitjana final, però molt matisada per les dades de les deu anteriors, que van ser ‘normals’. Per tant, els resultats no serviran per a tenir sinó una certa orientació de tot allò que ha passat realment al mercat laboral i, sobretot, de la situació al final del mes de març.

Un segon aspecte a tenir en compte, molt important, és en quin apartat apareixeran els treballadors afectats pels ERTO. Pensem que fins avui –dia 27 d’abril– a Catalunya s’han presentat 94.598 expedients que afecten 694.284 treballadors. Doncs bé, aquests treballadors apareixeran com a ocupats, encara que avui no treballin. La raó me l’explicaven fonts de l’INE aquest matí. ‘Segons la metodologia de l’EPA, els afectats per expedients de regulació d’ocupació es consideren ocupats mentre la suspensió de la feina sigui inferior a tres mesos’, em deien. Això vol dir que aquests gairebé 700.000 treballadors que apareixeran com a ocupats tenen al damunt un expedient obert i no se sap quants es mantindran al lloc de treball les setmanes vinents, quan es vagi normalitzant la situació creada per la pandèmia.

Tot plegat vol dir que la situació real és pitjor i diferent de la que reflectiran les xifres de l’EPA. No serà fins a l’enquesta corresponent al segon trimestre que tindrem les coses més clares. Mentrestant, haurem d’anar seguint l’actualitat del mercat laboral amb les dades de la desocupació registrada del Ministeri de Treball i les afiliacions a la Seguretat Social que, recordem-ho, el mes de març van ser a Catalunya de +23.000 desocupats i -123.000 afiliats a la Seguretat Social respecte del mes anterior, sense comptar tampoc, en cap cas, els afectats pels ERTO.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

-VilaWeb: [DADES] El tancament de les Illes, factor clau per a frenar l’expansió del coronavirus
– The Guardian: Què passa si la Covid-19 no és la nostra amenaça més gran? (en anglès)
– Infobae: Dos assaigs clínics intenten determinar si una solució per al coronavirus està en les dones (en castellà)
– South China Morning Post: Nova Zelanda ha ‘guanyat la batalla’ de posar fi a la transmissió comunitària no detectada (en anglès)
– Le Figaro: Un laboratori desenvolupa el primer test per a mesurar el grau d’immunitat al coronavirus (en francès)
– Balkan Insight: Les presses txeques per a la sortida del coronavirus (en anglès)
– The Economist: Molts pobres nord-americans no es poden permetre l’aïllament (en altes)
– BBC: Per què hi ha tanta resistència al confinament als EUA? (en anglès)

Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

El País Valencià registra la xifra de contagis més baixa d’ençà de l’inici de l’epidèmia
Borrell sota sospita: la UE rebaixa un informe sobre desinformació del coronavirus per pressions xineses
Dolors Bassa surt de la presó per anar a treballar a la Fundació Hospital de Torroella de Montgrí
La CGT denuncia l’ERTO de la UGT per ‘indicis de frau a la Seguretat Social’
José Mujica: ‘S’ha tornat a demostrar que l’òrgan humà més sensible no és el cor sinó la butxaca’
La Generalitat de Catalunya aprovarà un ajut de 200 euros per a famílies amb pocs ingressos
Padrós avisa que les irresponsabilitats en el desconfinament dels nens les ‘podem pagar molt cares’
Glovo rebaixa a la meitat la tarifa base dels repartidors a domicili
Puig veu ‘una possibilitat real’ obrir les platges aquest estiu, però amb mesures de seguretat
Cuina de confinament (5): la conservació dels aliments
Jocs d’estar per casa (10): el joc dels nombres, el Mastermind i els castells


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any