Report diari sobre el coronavirus: Risc d’alerta màxim a Europa, que sospesa de tancar fronteres i registra xifres de rècord al sud

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
21.01.2021 - 19:50
Actualització: 21.01.2021 - 20:47

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Les noves variants del virus, més contagioses, ja predominen en una tercera onada que assetja Europa com més va amb més força. Avui, el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties ha decidit d’apujar el nivell d’alerta epidemiològica a la Unió Europea fins al risc màxim. Al capdavant de la crisi hi ha la península ibèrica: l’estat espanyol ha registrat la pitjor xifra de contagis des de l’esclat de la pandèmia, amb 44.357 casos nous en un sol dia. I el primer ministre portuguès, António Costa, ha decidit d’aturar durant quinze dies el curs a les llars d’infants, escoles i universitats perquè es calcula que la setmana entrant,la variant britànica causarà el 60% dels casos nous de Portugal. L’aturada serà total, sense que les classes passin a fer-se de manera telemàtica, i el temps lectiu perdut es recuperarà més endavant. 

Per tot plegat, els caps d’estat i de govern de la Unió Europea s’han reunit aquest vespre per a debatre si han de tornar a haver-hi restriccions de mobilitat entre estats. La Comissió Europea mira d’impedir-ho, però ja no va aconseguir-ho en la primera onada, perquè és una competència dels estats.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit mantenir de manera cautelar les eleccions al 14 de febrer, refusant així les al·legacions que la Generalitat. El govern demana de mantenir l’ajornament adduint la gravetat de la situació sanitària. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha dit avui que “anem cap a un escenari molt dur”, amb una nova onada de contagis més semblant a la primera que no pas a la segona. Tot i que avui ha baixat de nou el risc de rebrot, la pressió assistencial no deixa d’empitjorar. Salut preveu que la tercera onada arribi al pic amb 900 pacients de covid a les UCI. Ara com ara hi ha 1.013 llits ocupats, 621 dels quals per malalts covid. Tot i que la capacitat màxima és de 1.300 llits, Comella ha dit que això “és una capacitat de risc perquè suposa que el sistema deixa de fer altres coses”. 

El president Ximo Puig no comparteix la decisió del ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, qui ahir no va permetre l’avançament del confinament nocturn a les vuit del vespre. El president del Consell ha dit que espera que els dies vinents els facin cas des de Madrid i es resolgui la situació. Puig ha aclarit que la mesura de restringir les reunions familiars a només un grup de convivents, que ahir va avançar per sorpresa la vice-presidenta Mónica Oltra, ja era prevista. En aquest sentit, el president ha negat que hi hagi “cap diversitat d’opinions pel que fa al fons de la qüestió” dins del govern. Avui, mentrestant, han entrat en vigor al País Valencià les noves mesures més restrictives per a combatre la covid. Les més cridaneres són la de la clausura de tota la restauració i l’avançament de l’hora de tancament del comerç.

Catalunya Nord i l’estat francès continuaran en estat d’emergència sanitària fins al primer de juny, i no pas fins al 16 de febrer, després que se n’hagi aprovat una nova pròrroga. El text aprovat a l’Assemblea Nacional francesa preveu, a més, la possibilitat de perllongar-lo fins al 30 de setembre. L’aval definitiu a la mesura haurà de produir-se en una sessió al Senat dimecres vinent.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 728.995 casos, 23.070 morts i hi ha 1.322 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 97.624.299 casos confirmats i 2.090.843 morts. Del total de casos, 70.102.798 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 25.052.415 casos i 416.941 morts;
–L’Índia, amb 10.625.420 i 153.053 morts;
–El Brasil, amb 8.655.512 casos i 213.180 morts;
–Rússia, amb 3.655.839 casos i 67.832 morts;
–Regne Unit, amb 3.543.646 casos i 94.580 morts;
–L’estat francès amb 2.965.117 casos i 71.652 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 2.456.675 casos i 55.041 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Millora la confiança de l’empresa amb vista al 2021’

Els empresaris catalans, al cap de gairebé un any de veure com la covid-19 els esberla tots els esforços, tenen moltes ganes de poder treballar sense aquesta amenaça constant i l’arribada del vaccí sembla que els ha animats una mica. Per una altra banda, la inesperada intensitat de la tercera onada de la pandèmia ha estat un contrapès important als nous ànims. Aquesta contradicció es pot deduir de l’índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) de Catalunya (Idescat, Cambra i INE), publicat avui, que mostra un augment del 5% de millora respecte del trimestre anterior.

Per això ens hem de demanar: això vol dir que tots els empresaris són un 5% més optimistes –o menys pessimistes– que en el trimestre passat? No, rotundament, no. Hi ha diferències importants per sectors, per grandària de les empreses i per territoris camerals. Segons l’Índex, tots els sectors observen un augment de la confiança empresarial, llevat de l’hoteleria i el transport (0,6%). La indústria i la construcció, amb un 8,3% i un 8,0%, respectivament, encapçalen els sectors on ha millorat més, seguits de la resta de serveis (4,7%) i del comerç (2,9%).

Quant a la grandària de l’establiment, tots registren una millora de la confiança respecte del trimestre anterior, llevat dels establiments de 1.000 assalariats o més (-5,7%). Ara, dins la resta, les diferències també són notables, amb creixements importants en les empreses mitjanes i mitjanes-grans entre el 10% i l’11%, i les de menys de 50 treballadors, on els augments només atenyen el 2%. Les pimes i els autònoms són, doncs, els que no veuen el panorama tan clar.

Per territoris, passa semblantment; en aquest cas, per demarcacions camerals, perquè les de la demarcació de Barcelona, tret de la capital, són les que presenten uns augments de l’índex més elevats (6,8%), mentre que les de la ciutat de Barcelona, les de Girona i de Tarragona oscil·len entre el 4% i el 5%, i resten una mica enrere les de Lleida, amb un 2,5%.

Explicat això, quant a la comparació intertrimestral des de diversos angles, cal dir que encara estem molt per sota de les expectatives del primer trimestre de fa un any (un 16%). I, també, que l’optimisme que es respirava el trimestre passat amb un augment del 13% en la confiança s’ha esvaït en bona part. “El trimestre passat no es comptava amb la intensitat que ha mostrat la pandèmia aquests últims mesos, ni amb el fet que les restriccions que s’han aplicat fossin més dures que no es preveien. Han fet mal a molta gent i és lògic que els empresaris, tot i no ser tan pessimistes, hagin frenat una mica la baixada del seu sentiment negatiu amb vista als mesos vinents”, em comenta Joan Ramon Rovira, cap d’estudis de la Cambra de Barcelona. Sí, és cert, molta gent ha frenat una mica l’onada d’optimisme que va arribar amb l’administració dels vaccins a la població.

Si mirem els resultats d’aquesta enquesta trimestral –que hauríem de qualificar, en general, de positiva, tot i que no ben bé tant com l’anterior–, veurem que no és tan lluny d’uns altres resultats que hem sabut avui, corresponents al novembre. El primer és l’índex de volum de negoci a la indústria dels productes industrials, excloent-ne l’energia, que va créixer d’un 0,6% interanual a Catalunya. Les diferències per grans sectors industrials van ser molt importants. Per una banda, van augmentar els béns d’equipament (8,3%) i els béns intermedis (3,9%), mentre que els béns de consum van disminuir d’un 7,5%. Crec que és molt important de destacar que al novembre, per primera vegada des que va començar la pandèmia, el valor de l’índex fou superior al que tenia el mateix més del 2019, gràcies a l’embranzida dels béns d’equipament. És un pas més que mostra que la indústria es va recuperant del sotrac del març i l’abril.

L’altra cara de la moneda és l’índex de volum de negoci del sector dels serveis, també publicat avui, que es va reduir d’un 11,7% interanual a Catalunya al novembre. Per sectors d’activitat, van disminuir el comerç (-8,0%) i els altres serveis, és a dir, els no comercials, d’un -18,2%. I, dins aquests, tots davallen, excepte la informació i comunicacions, que creix d’un 0,8%. El descens més destacat és l’hoteleria (-65,7%), les activitats administratives i serveis auxiliars (-21,8%) i el transport i emmagatzematge (-15,0%). En aquests subsectors tenim el problema més seriós, com mes rere mes ens recorden les estatístiques.

De totes aquestes dades que hem sabut avui, la més important és la del creixement de la indústria, superior la del novembre del 2019, i la més decebedora és el -66% de baixada a l’hoteleria. Però enmig, a la banda positiva, hi ha l’enquesta que mostra que la confiança empresarial, malgrat que continua millorant en relació amb el primer trimestre, creix a un ritme més contingut. L’empresari ja semblava curat d’espants, però la tercera onada de covid-19 l’ha fet tornar a tocar de peus a terra en el terreny de les expectatives. Unes expectatives que, malgrat tot, són cada vegada menys pessimistes amb vista als mesos vinents. Ens hauríem de quedar amb això, amb el punt positiu. Si més no, jo ho faig.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Bars tancats: entren en vigor les noves restriccions per a frenar l’expansió de la covid al País Valencià
–BBC: Hongria esdevé el primer estat a la UE que aprova el vaccí rus (en anglès)
–Público: Es calcula que Portugal ja ha tingut 30.000 casos de la variant britànica (en portuguès)
–Vox: El nou pla nacional de Biden per a lluitar contra la covid-19, explicat (en anglès)
–Ouest-France: Irlanda vol tenir tota la població vaccinada al setembre (en francès)
–The Japan Times: El Japó es garanteix 310 milions de dosis del vaccí contra la covid (en anglès)
–The Straits Times: Les morts per la covid superen les de la Segona Guerra Mundial als EUA mentre Biden adverteix que el moment pitjor encara ha de venir (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

“La covid-19 ha estat una piconadora que m’ha destrossat”
Puig insisteix en la necessitat d’avançar el confinament nocturn tot i la imposició d’ahir d’el govern espanyol
El TSJC manté cautelarment el 14-F i dictarà sentència en plena campanya electoral
Amnistia Internacional reclama d’impulsar una llei per blindar drets a les residències
BCNegra i Tiana Negra: deu actes imprescindibles per a seguir des del sofà


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any