Report diari sobre el coronavirus: confusió amb les màscares mentre el món supera els cinc milions d’infectats

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
20.05.2020 - 21:50
Actualització: 21.05.2020 - 00:30

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’ús de màscares en espais tancats i públics –quan no s’hi pugui garantir la distància de dos metres– a partir de demà de manera obligatòria ha originat confusió. Novament, el Ministeri de Sanitat espanyol ha publicat una ordre ministerial al BOE que no aclaria aspectes bàsics, com ara si es podrà de fer esport amb la màscara. Els cops de volant constants del govern espanyol han originat malestar i indignació entre la població, de la mateixa manera que la rectificació d’ahir de l’Ajuntament de Barcelona amb les platges. Aquest matí s’han vist imatges d’aglomeracions a la sorra, on primer es va dir que es podria prendre el sol i després no. Mentrestant, el sí del PNB i el suport de Ciutadans ha tornat a donar oxigen a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma que havia demanat Pedro Sánchez. El president espanyol ha sentit retrets durs de l’independentisme i també de Compromís, que fins ara havia votat a favor de les pròrrogues.

A Catalunya, la proposta del Departament d’Ensenyament de tornar a obrir les escoles ha estat rebuda amb crítiques dures dels sindicats del ram i de la Fapac. La USTEC ha tornat a demanar la dimissió del conseller, Josep Bargalló, la Intersindical-CSC l’ha acusat de mentir i la UGT ha titllat el pla de ‘molt perillós’. Bargalló també ha demanat més espais per a poder reprendre el curs presencialment al setembre. La tornada a l’escola és una qüestió punxeguda, tenint en compte el risc de rebrot i també que moltes famílies no saben a qui deixar els infants quan els pares treballen. A l’estat francès s’ha hagut de recular en alguns casos i s’han tornat a tancar escoles.

Al vespre, els Mossos han provat d’impedir una protesta anticapitalista al barri de Gràcia, a Barcelona, mentre que l’extrema dreta s’ha manifestat contra el govern espanyol a la plaça de la Bonanova de la mateixa ciutat. Els anticapitalistes s’han manifestat finalment a la plaça de la Virreina contra els incidents d’ahir amb els Mossos, la recentralització i la militarització, i un grup d’antifeixistes ha protestat contra els ultres a la Bonanova. La Plataforma 3-O ha convocat una concentració dissabte a la plaça de Sant Jaume per a ‘desconfinar drets i llibertats’, i per a protestar contra la recentralització del govern espanyol i la militarització dels carrers que ha fet la Moncloa amb l’estat d’alarma.

El món ha superat avui els cinc milions d’infectats de Covid-19, dels quals s’han guarit ja dos milions. El principal focus de la pandèmia és a Amèrica i el Brasil és a punt de superar l’estat espanyol i situar-se només per darrere dels Estats Units i Rússia com a estat més afectat per la pandèmia. A la UE, la cap de la lluita contra el coronavirus, Andrea Ammon, ha advertit que pot haver-hi una segona onada de contagis en el procés de desconfinament dels estats. Així mateix, les dades preliminars d’un estudi indiquen que un 44% dels infectats lleus de la Covid-19 no generen anticossos per a garantir la immunitat contra la malaltia.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 5.047.263 casos confirmats i 327.638 morts. Del total de casos, 1.999.534 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.577.936 casos i 93.894 morts.
—Rússia, amb 308.705 casos i 2.972 morts.
—L’estat espanyol, amb 279.524 casos i 27.888 morts.
—Brasil, amb 275.382 casos i 18.130 morts.
—Regne Unit, amb 248,818 casos i 35.704 morts.
—Itàlia, amb 227.364 casos i 32.330 morts.
—L’estat francès, amb 180.809 casos i 28.132 morts.


Als Països Catalans hi ha 81.146 casos, 49.393 altes i 13.428 defuncions [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 63.259 casos, 36.579 altes i 11.723 morts (avui hi ha hagut 281 casos, 177 altes i 20 morts)
—Al País Valencià, 14.759 casos, 10.350 altes i 1.399 morts (avui hi ha hagut 19 casos, 165 altes i 5 morts)
—A les Illes, 2.018 casos, 1.537 altes i 221 morts (avui hi ha hagut 13 casos, 15 altes i 2 morts)
—A Catalunya Nord, 311 casos, 273 altes i 34 morts (no hi ha dades noves)
—A Andorra, 762 casos, 639 altes i 51 morts (avui hi ha hagut 1 cas, 11 altes i cap mort)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal:

Pactar a Madrid? La realitat ha tombat el principi de realitat


La píndola de Jordi Goula: ‘Per què molts afectats pels ERTO no han cobrat?’

El Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya deia ahir que 80.000 treballadors catalans encara no havien cobrat el subsidi de desocupació tot i ser afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) presentats durant l’estat d’alarma. El càlcul es fa d’acord amb la quantitat d’afectats a partir de les dades registrades d’ERTO i de la Seguretat Social, però fonts de Treball insisteixen en el fet que el govern espanyol és l’únic que pot oferir dades oficials. El problema rau en el fet que el Ministeri de Treball espanyol no ha comunicat dades concretes. La xifra de Catalunya, doncs, posa en dubte les paraules que va dir la setmana passada la ministra del ram, Yolanda Díaz, segons la qual hi havia uns 300.000 afectats a tot l’estat espanyol. Apa!, més paper mullat.

I més encara després de les dades procedents d’una enquesta feta la setmana passada pel Consell de Col·legis de Gestors Administratius i presentada aquest matí a Madrid, en què calculen que 900.000 afectats per ERTO a tot l’estat espanyol no han cobrat. D’acord amb aquesta enquesta, aquests mesos vinents més d’1,5 milions de treballadors perdran la feina pel tancament de més de 240.000 pimes a conseqüència del coronavirus. I tot això, malgrat que 135.000 d’aquestes empreses es van acollir a un ERTO.

M’han semblat unes xifres molt fortes, que espero que no acabin resultant certes, pel bé de tots. Però m’interessa molt de saber la situació de Catalunya i parlo amb Aurora Rodés, que és la ponent de la comissió laboral del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya. La primera cosa que em comenta és que l’estimació que fan a la Generalitat és correcta, tot i que ells calculen que la xifra dels qui tenen un ERTO i no han cobrat és una mica més alta, entre 80.000 i 90.000. Immediatament, es queixa de l’actitud del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), que considera causant del col·lapse actual, que ha posat més del 10% dels afectats per un ERTO a Catalunya contra les cordes, perquè no cobren ni un euro d’ençà que l’empresa els va pagar, la primera quinzena de març. Els sindicats també han apuntat a aquest organisme del ministeri com a responsable del caos que impera avui.

M’explica els entrebancs que tenen per a relacionar-se amb el SEPE. La impossibilitat de contrastar dades i la vergonya de no poder saber per què hi ha gent que no cobra. ‘M’encarregavo de casos de persones a qui van presentar l’ERTO a mitjan març i al SEPE no ens volen dir per què no cobren encara. Si entrem directament amb el certificat digital, ens responen que hem d’anar a una oficina, però les oficines, és clar, encara són tancades pel confinament. Cercle tancat i no tenim cap manera de saber-ho. Una hipòtesi és que és gent que no ha estat mai registrada al servei d’ocupació, per exemple, i com que no s’han identificat, no els tramiten la prestació. Sembla absurd, però… És cert que van desbordats, però això no pot ser excusa per a tenir més de 80.000 famílies sense cobrar durant dos mesos.’

Realment, han creat una situació angoixant. Em diu que una altra de les causes de no cobrar és que hi hagi alguna incidència. Una xifra mal escrita, un canvi… però no hi ha manera de contrastar-ho. Em posa l’exemple d’una empresa que va demanar treballadors de l’ERTO per a fer feina un parell de dies i ho va comunicar per la via reglamentària. Aleshores, com que hi havia una incidència, es va aturar el mecanisme de les prestacions per a aquests dos treballadors.

Una altra absurditat és que molts no cobren tant com els tocaria per la base reguladora. Són gent amb fills. En el primer moment, quan es van presentar tants ERTO, havia de ser una prestació única amb un màxim de 1.098 euros. Però poc després van dir que amb fills la xifra es podia augmentar. Amb dos fills o més són 1.411 euros. I aquí ve el problema. ‘Vam fer el canvis corresponents en els casos que tocava, però no els ho han tingut en compte, de manera que hi ha gent que cobra menys que no li tocaria. El drama de fons és que continuem a les fosques i sense poder contrastar les dades’, explica.

I, finalment, em comenta un fet curiós que acaba d’arrodonir aquesta mena de misteri en què s’ha convertit el cobrament de les prestacions dels ERTO. ‘Habitualment, és difícil de trobar una empresa en què ningú no cobri. Correntment, em trobo  que en una empresa de deu treballadors, per exemple, vuit cobrin i dos no. No té gens de solta, si no és en el cas hipotètic que aquests dos no hagin estat registrats prèviament.’

A mi, sincerament, tot això que m’ha explicat Aurora Rodés em sembla un disbarat. Es juga amb més del 10% de famílies catalanes que tenen un ERTO. Gent que d’avui per demà s’ha trobat sense feina i sense cobrar, malgrat les promeses i decrets que s’han fet. I, arran de la penúria cada dia més forta amb què es troben, topen amb el silenci més absolut. Ningú no sap per què passa això. El govern espanyol dóna dades poc concretes i cap resposta. Mentrestant, no hi ha explicacions de cap mena ni es poden contrastar les dades. Em sembla propi de país del tercer món. No se m’acudeix dir res més…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Byung-Chul Han: ‘El pànic pel virus és exagerat’
– The Economist: Com amenaça la pandèmia els nadius americans i les seves llengües (en anglès)
– The Korea Herald: Els pacients recuperats de la Covid-19 s’han de mantenir aïllats (en anglès)
– Infobae: Nova York adoptarà una mesura del 1918 per evitar contagis en el sistema de metro (en castellà)
– Politico: Suècia no esquivarà el cop econòmic tot i el lleuger impacte de la Covid-19 (en anglès)
– Franceinfo: Mar, piscina, llac, riu… Se’ns pot encomanar el coronavirus per l’aigua? (en francès)
– The Guardian: Covid-19: les persones amb diabetis tipus 1 tenen més probabilitats de morir-se que les de tipus 2 (en anglès)
– Clarín: Coronavirus: l’OMS inclou dos nous símptomes (en castellà)
– BBC: Coronavirus: les morts de la Covid-19 a Sud-àfrica ‘augmentaran’ aquests mesos vinents (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Concentració de protesta a Gràcia després dels incidents amb els Mossos d’ahir
Tots els detalls del pla per a reobrir escoles i instituts en la fase 2 del govern català
Els sindicats critiquen Bargalló pel seu pla per a reobrir els centres educatius
[VÍDEO] Merkel: ‘L’estat nació per si sol no té cap futur’
El PNB salva novament la pròrroga de l’estat d’alarma de Sánchez
La cap de la UE en la lluita contra el coronavirus alerta sobre una segona onada de contagis
[VÍDEOS] Confusió i aglomeracions en la reobertura de les platges a Barcelona
Dades preliminars indiquen que un 44% dels infectats lleus per la Covid-19 no queden immunitzats
Quan és obligatori portar màscara? Tots els detalls de la nova normativa
Miquel Ramos: ‘El govern espanyol té por de la dreta’
La Covid-19 esmicola els plans de futur del jovent
Vinyet Panyella: ‘La pandèmia ha fet augmentar encara més la precarietat de la gent que treballa en la cultura’


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any