Report diari sobre el coronavirus: les botigues 24 hores tancaran a la nit i la pandèmia es desboca a la República Txeca

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
19.10.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El govern català ha aprovat noves restriccions, després de les anunciades la setmana passada. En el marc del Procicat, s’ha aprovat una resolució que estableix el tancament de les botigues 24 hores entre les 22.00 i les 07.00, una mesura que aprofundeix en la limitació de la vida nocturna. A les àrees de servei de les carreteres només es podrà servir menjar i beguda per a endur-se, sense que es faci ús dels espais interiors. També s’han suspès les activitats en grup als equipaments cívics.

A la Unió Europea, preocupen les dades epidemiològiques de la República Txeca, que ha passat de ser un dels estats menys afectats per la covid-19 a tenir un risc de rebrot desbocat per sobre de mil (1.009). A més, té una incidència molt alta –698 casos per 100.000 habitants els últims catorze dies. Ahir van registrar-se 5.059 casos nous. La República Txeca n’ha tingut 173.885, però només aquest mes n’hi ha hagut més de 100.000. La propagació de la pandèmia ha fet augmentar el nombre de morts –dels 698 registrats fins el primer d’octubre a 1.422, actualment– i ha posat contra les cordes el sistema sanitari.

Ahir, una manifestació contra les restriccions del govern txec va acabar amb incidents amb la policia i un centenar de detinguts. Les mesures inclouen el tancament de bars i restaurants i la suspensió de les competicions esportives. Una part dels manifestants eren precisament afeccionats ultres que protestaven contra les restriccions. També s’han limitat les trobades socials a sis persones.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 245.932 casos per PCR, 107.209 altes i 15.778 morts i hi ha 378 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 3.383 nous casos, 17 morts i 214 pacients a les UCI (en total, 176.307 casos per PCR, 40.948 altes i 13.619 morts);
País Valencià, avui hi ha 286 nous casos, 1.071 altes, 3 morts i 106 pacients a les UCI (en total, 49.695 casos per PCR, 50.683 altes i 1.726 morts);
Illes, avui hi ha 372 nous casos i 327 altes i 39 pacients a les UCI (en total,16.192 casos per PCR, 13.238 altes i 334 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 10 pacients a les UCI (en total, 361 casos, 283 altes i 42 morts);
Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 9 pacients a les UCI (en total, 3.377 casos, 2.057 altes i 59 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 40.463.267 confirmats i 1.120.733 morts. Del total de casos, 30.234.158 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.393.773 casos i 224.824 morts;
–L’Índia, amb 7.590.514 casos i 115.163 morts;
–El Brasil, amb 5.237.961 casos i 153.982 morts;
–Rússia, amb 1.415.316 casos i 24.366 morts;
–Argentina, amb 989.680 casos i 26.267 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 982.723 casos i 33.775 morts.
*A l’estat francès hi ha 897.034 casos i 33.477 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘La licitació d’obres cau d’un 41% fins al setembre’

Quan les coses van malament, la primera cosa que acostuma a tallar l’administració és la nova inversió. D’aquesta manera no s’han de fer retallades a diners que la gent ja rep… i ningú protesta. Però a vegades allò que es deixa de fer és greu; per exemple, en la construcció, que és un dels sectors que més ocupació generen per milió d’euros invertits –dels 14 llocs de feina en obra civil, fins als 56 en rehabilitació– i ocupa tècnics d’elevat nivell i també molt de personal altament qualificat per al seu ofici però amb escassa formació, motiu pel qual la seva inserció laboral resulta molt difícil. Però aquesta premissa sembla que ha tornat a quedar en un segon pla.

Segons l’informe sobre la licitació pública del tercer trimestre que la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC) va presentar divendres passat, la licitació oficial d’obres a Catalunya ha disminuït, del gener al setembre del 2020, d’un 41% respecte al mateix període de l’any passat, i ha assolit 873,4 milions d’euros. Si continués aquesta tendència la resta de l’any, la licitació es podria situar al voltant dels 1.100 milions d’euros, aproximadament una quarta part de la mitjana de la sèrie històrica dels darrers vint anys, amb la qual cosa seríem al mateix nivell dels pitjors exercicis de la crisi precedent.

Sense dubte, aquesta retallada sobre un any com el passat, que ja va ser baix, desanima els empresaris del sector. No és estrany, doncs, que a l’enquesta de clima empresarial de l’Idescat i la Cambra de Comerç que vam conèixer la setmana passada, un 43% dels gestors d’empreses del sector tingui una opinió desfavorable de la marxa del seu negoci el tercer trimestre, mentre que només el 10,% la tingui favorable i el 48% consideri que s’ha mantingut estable. D’altra banda, pel que fa a les expectatives sobre la marxa del negoci per al quart trimestre del 2020, el 7% considera que serà favorable, mentre que el 42% opina que serà desfavorable i el 51% restant considera que es mantindrà estable. Una diferència entre opinions favorables i desfavorables molt negativa i una mica pitjor que fa tres mesos.

Les xifres que surten ho diuen gairebé tot, però parlo amb Joaquim Llansó, que és el president de la CCOC. El veig amoïnat, perquè la caiguda de licitació ‘significa una hipoteca per a l’any vinent’: ‘Si no es licita més, moltes empreses acabaran les seves carteres el primer trimestre del 2021 i el segon semestre pot ser molt dolent.’ Pel que fa a la feina actual, m’explica que el 85% de les obres públiques que es van parar al març ja s’han posat en marxa novament. I que dels gairebé 8.000 ERTO que el sector va presentar fins a l’agost, i que afectaven vora 50.000 treballadors, pràcticament se n’han aixecat el 80%.

Es mostra esperançat de participar en la confecció de la llista d’obres que cal fer per presentar a la Unió Europea per obtenir diners del Fons de Recuperació. ‘L’obra més important que es pot fer a l’estat i que entra perfectament en la llista de treballs de la Unió Europea és el corredor mediterrani, però real. És a dir, amb doble via i amb connexió a tots els ports. A vegades sembla que oblidem que dels ports del Mediterrani surt el 58% de les exportacions i el 75% dels contenidors de l’estat.’

Jo també crec que la construcció ha de ser una de les locomotores de la recuperació, per la seva capacitat d’arrossegament d’altres sectors, i així ho ha entès la Unió Europea, que aportarà fons per a la rehabilitació d’habitatges i altres projectes vinculats a la sostenibilitat, l’eficiència energètica i el canvi climàtic… Però sembla que no tothom ho veu igual. Cal esperar que prosperin idees com les de Llansó i que els fons europeus acabin fent realitat allò que els diners domèstics sembla que no poden.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Antoni Torres: ‘Amb les proves d’antígens s’ha avançat molt, però cal fer un pas més’
–Euronews: Polònia convertirà l’estadi de Varsòvia en un hospital temporal contra la covid-19 (en anglès)
–The New York Times: Una dosi d’optimisme en l’avançament de la pandèmia (en castellà)
–Politico: La segona onada del coronavirus del Regne Unit: més dura, més freda i més dividida (en anglès)
–Franceinfo: Fallides, plans socials… la crisi de la covid-19, una ‘bomba de temps’ per a empreses en dificultats (en francès)
–Time: ‘Si tinguéssim un botó del pànic, ara el premeríen’. Les dones surten del mercat laboral en massa, i això és dolent per a tothom (en anglès)
–BBC: Coronavirus: el lloc d’Amèrica del Nord sense casos (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Com és que l’Àfrica controla millor la pandèmia que no Europa? Què ens poden ensenyar?
Cantó demana a Puig la contractació de vuit mil sanitaris i el compromís de no apujar imposts a canvi del sí al pressupost
Josep Maria Argimon és positiu per covid-19
Els MIR faran vaga una setmana al mes si no s’arriba a un acord


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any