Report diari sobre el coronavirus: el govern català enllesteix les noves mesures enmig d’un clima de mala maror per les filtracions

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
18.11.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El comitè executiu de seguiment de la covid-19, integrat per consellers de JxCat i ERC, s’ha reunit aquest vespre per avaluar i enllestir les mesures de desconfinament que s’aplicaran a partir de dilluns vinent després d’una nova jornada de crisi entre tots dos partits a causa de les filtracions d’ahir. Al matí, els consellers d’ERC han plantat la reunió i han exigit un pacte de lleialtat, i al migdia el vice-president, Pere Aragonès, i la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, s’han reunit al parlament per mirar de reconduir la situació. El govern fa un mes i mig que no té president i està en funcions, però ni tan sols la lluita contra la pandèmia atura les disputes i la tensió entre totes dues formacions, que creix a mesura que s’acosta el 14-F.

La Comissió Europea ha publicat una guia per als estats per a l‘ús de les proves d’antígens, que permeten de diagnosticar casos de covid amb molta rapidesa. A més, demana que les facin els professionals i que es registrin els resultats als sistemes públics de salut. L’organisme també ha avalat l’esborrany del pressupost espanyol, que conté unes previsions econòmiques que compten amb l’arribada dels fons europeus per a afrontar la crisi econòmica derivada de la pandèmia, tot i que ha advertit a la Moncloa del descontrol del deute públic.

A l’estat espanyol, l’agència del medicament ha autoritzat l’assaig en fase 3 del vaccí de Janssen. Es reclutaran 30.000 voluntaris en diversos països i hi participaran nou hospitals d’arreu de l’estat. Per la seva banda, la farmacèutica Pfizer ha elevat al 95% l’eficàcia del seu vaccí, també en fase 3, tres setmanes després d’anunciar-ne un 92%.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 408.556  casos, 17.977 morts i hi ha 941 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 56.243.929 confirmats i 1.349.210 morts. Del total de casos, 39.162.159 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 11.729.356 casos i 254.742 morts;
–L’Índia, amb 8.925.467 casos i 131.130 morts;
–El Brasil, amb 5.912.903 casos i 166.847 morts;
–L’estat francès, amb 2.036.755 casos i 46.273 morts;
–Rússia, amb 1.991.998 casos i 34.387 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.535.058 casos i 41.688 morts.


La píndola de Jordi Goula: Un quart trimestre amb recuperació intermitent

En una nota publicada ahir, l’Institut d’Estatística francès (INSEE) preveia que el PIB del quart trimestre d’enguany, després del fort rebot del tercer, tindria un descens intertrimestral que podria arribar al 4,5%. Fins ara s’esperava una pujada. El canvi d’aquesta previsió respon al pronòstic que fan els analistes d’un nou confinament que duraria fins a les dues primeres setmanes de desembre. I si el blocatge s’allargués fins a final d’any, el PIB del quart trimestre seria un 9,5% inferior al de fa un any. Llavors, la riquesa produïda durant el 2020 baixaria entre el 9% i el 10%, segons la situació, en comparació amb la produïda el 2019. Aquesta dada, de fet, confirmava allò que havia insinuat pocs dies abans el ministre d’Economia, Bruno Le Maire.

A l’estat francès sembla que no veuen clar l’acabament de l’any. Com tampoc al Banc Central Europeu. El vice-president del BCE, Luis de Guindos, avisava fa deu dies que el creixement de l’economia la zona euro pot tornar a ser negatiu el quart trimestre, a conseqüència de les dures restriccions a l’activitat imposades pels governs aquestes últimes setmanes per plantar cara a la nova onada de la pandèmia. La setmana anterior, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ja va donar per fet que el creixement del quart trimestre en comparació amb el tercer seria molt inferior al +3,1% previst fa mesos i, fins i tot, no va descartar que arribés a ser negatiu.

A l’estat espanyol, la ministra Calviño no sembla ni de bon tros tan pessimista. Ans al contrari. ‘El govern és optimista amb l’evolució de l’economia el quart trimestre del 2020, malgrat l’impacte dels rebrots de la pandèmia de covid-19 que ha dut Europa i Espanya, en particular, a viure una segona onada de la malaltia.’ Ho deia ahir després del consell de ministres. I afegia: ‘Som en una situació molt incerta, però la previsió central del quart trimestre no és d’una caiguda o creixement negatiu del PIB.’ Va dir també que l’evolució del mercat laboral el quart trimestre, juntament amb més indicadors avançats que té en compte el seu departament –això sí, no va dir quins–, ‘eliminen les hipòtesis més negatives que hàgim pogut preveure per a aquest any’.

Ve’t aquí, doncs, que el BCE té por que la pujada esperada del quart trimestre a la zona euro faci un tomb cap avall, a França ho tenen coll avall i a Madrid diuen la contrària, sense especificar en què fonamenten la previsió. Optimisme desfermat? Em fa l’efecte que sí.

I arribem a Catalunya. Avui s’ha presentat el Baròmetre Cambra del mes de novembre, en què es demostra que l’economia catalana es va recuperant per sectors, perquè tant la indústria com la construcció han assolit nivells semblants als del 2019. A més, l’ocupació ha tancat en verd per segon mes seguit: el nombre d’assalariats reals ja arriba a 2,6 milions, un 6,1% menys que l’octubre del 2019. Per contra, la resta d’indicadors tanquen en vermell, perquè l’enduriment de les restriccions sobre el comerç i els bars i restaurants, juntament amb l’auge del teletreball, han fet que la mobilitat, el consum d’energia i aigua i el consum general decaiguin. Amb tot, un mes més, el turisme torna a tancar en vermell i esdevé el sector més damnificat.

Es veu clar que la situació és confosa. El pes dels serveis a l’economia és molt més important que no el de la indústria i la construcció plegats. Quin serà el resultat final? ‘No comparteixo l’optimisme de la ministra Calviño, però no estem tan malament com mesos enrere. És una recuperació intermitent’, em comenta Joan Ramon Rovira, cap del gabinet d’estudis de la Cambra. ‘Anem entrant en una situació de dualitat, en què molts sectors industrials i la construcció es van recuperant a bon ritme, com també les exportacions, mentre els serveis s’han frenat molt per la greu situació de bars i restaurants i el comerç, amb la desaparició del turisme de rerefons.’ La conclusió del baròmetre, doncs, és que tenim una equació amb dues forces contraposades, en què pesen una mica més les negatives, i la solució final consisteix en una recuperació del quart trimestre més lenta que no s’esperava. El dubte és si finalment creixerem o, per contra, recularem. La covid-19 i l’encert en els instruments per a lluitar contra la pandèmia –sense enfonsar-la més del compte– en tenen la paraula final.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Joan Canadell: “Ho hem intentat, però no hi ha manera de dialogar amb Salut”
–Stat: Els sistemes sanitaris utilitzen intel·ligència artificial per predir casos greus de covid. Però les dades limitades poden donar resultats poc fiables (en anglès)
Ouest-France: El 13% dels gels hidroalcohòlics venuts a França són ineficaços (en francès)
–The Straits Times: Covid-19 deixarà la seva empremta en els joves de tot el món (en anglès)
–Infobae: Les quatre claus de l’anunci de Pfizer sobre el seu vaccí contra el coronavirus (en castellà)
–The Irish Times: El Big G pot ajudar-nos a sortir de la crisi (en anglès)
–Bloomberg: Els EUA aproven la primera prova que permet que un mateix detecti la covid (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Aragonès i Budó es reuneixen al parlament per reconduir la crisi originada per les filtracions
Els consellers d’ERC planten la resta del govern abandonant la reunió del comitè de crisi de la covid
La directora de la residència Domus VI de Llíria, investigada per la desatenció dels residents
Prats demana que es compleixin sense presses els trams de 15 dies de la reobertura
Brussel·les encoratja els estats a fer servir les proves d’antígens
La rebaixa de l’IVA de les màscares només inclou les quirúrgiques i deixa fora les d’altres tipus
L’agència del medicament espanyola autoritza l’assaig en fase 3 del vaccí de Janssen


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any