Report diari sobre el coronavirus: Argimon confirma una modificació de les quarantenes i la situació de Madrid és alarmant

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
17.09.2020 - 19:50
Actualització: 17.09.2020 - 20:11

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Catalunya podria seguir el camí d’alguns altres països i optar per un escurçament de les quarantenes. Segons que ha anunciat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, podria oscil·lar entre deu dies i set. Ara mateix s’estudia un pla específic per al personal essencial i un altre per a la població general, i dilluns probablement ja es podran fer oficials. A l’estat francès, per exemple, ja s’ha reduït aquest període d’aïllament i actualment és de set dies. Al final d’aquest període es fa una PCR a l’afectat i, si és positiu, l’aïllament s’ha d’allargar fins a catorze dies.

Argimon també ha explicat que les proves ràpides per a detectar infectats de la covid-19 són en una fase final d’avaluació. ‘Ara com ara, els resultats són molt prometedors’, ha dit. En una entrevista a VilaWeb, el metge de l’hospital Germans Trias de Badalona, Oriol Mitjà, explicava la importància de les proves ràpides: ‘Es necessita una prova que pugui identificar la persona infecciosa al moment, i això és l’antigen.’

A Espanya, les dades de Madrid continuen empitjorant de dia en dia. El grup d’investigació de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC envia cada setmana un document a la Comissió Europea en què analitza la situació actual de la pandèmia per estats i elabora prediccions sobre l’evolució. En el darrer document destaca el risc de rebrot de la Comunitat de Madrid, que és de 783 punts, 425 més que la mitjana de l’estat espanyol. En pocs dies, la situació de Madrid s’ha desbocat. Fa cinc dies la xifra voltava els 500 punts. Cal tenir en compte que per sobre de 100 es considera que hi ha un risc de rebrot alt.

Tornant als Països Catalans, al País Valencià, malgrat que continua l’ascens d’infeccions diàries, els casos actius baixen considerablement. Dimarts hi havia 7.064 contagis actius, és a dir, la xifra més alta d’ençà del començament de la pandèmia. En dos dies s’ha reduït de més de 800 i actualment és de 6.212, cosa que millora molt l’anomenat ‘estrès sanitari’.

El servei d’epidemiologia de la Conselleria de Salut de les Illes ha informat que aquesta darrera setmana s’han detectat 22 nous brots, amb 137 casos positius associats i 163 persones en vigilància com a contactes estrangers. En total, 119 brots continuen actius.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 173.291 casos per PCR, 87.000 altes i 15.152 morts i hi ha 267 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 970 casos i 29 morts i hi ha 134 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 125.759 casos per PCR, 40.948 altes i 13.205 morts);
–Al País Valencià, 681 casos, 1.502 altes i 9 morts i hi ha 68 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 33.873 casos per PCR, 35.128 altes i 1.582 morts);
–A les Illes, avui s’hi han afegit 256 casos, 395 altes i 1 mort i hi ha 63 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 11.843 casos per PCR, 9.587 altes i 276 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 333 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i 1 pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.483 casos, 1.054 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 30.219.918 confirmats i 948.162 morts. Del total de casos, 21.936.995 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.844.149 casos i 201.699 morts;
–L’Índia, amb 5.205.760 casos i 84.340 morts;
–El Brasil, amb 4.430.227 casos i 134.363 morts;
–Rússia, amb 1.085.281 casos i 19.061 morts;
–Perú, amb 744.400 casos i 31.051 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 625.651 casos i 30.405 morts.
*A l’estat francès hi ha 404.888 casos i 31.045 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Prioritat absoluta a l’allargament dels ERTO’

Fa uns quants dies que parlem de les estatístiques macroeconòmiques que fan referència a l’estat espanyol i les revisions a la baixa de les previsions per a enguany que han fet diverses institucions. Avui toca parlar de Catalunya i ens servirem del primer Baròmetre Cambra, que aquest matí ha presentat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, on es pot copsar que l’economia catalana es recupera progressivament de l’aturada que va tenir a causa del confinament. Així i tot, a l’agost es va frenar la bona tendència dels mesos previs per la gran concentració de l’activitat econòmica d’aquell mes en el sector turístic i pels mals resultats dolents que ha tingut. Per contra, la construcció, la indústria i les exportacions es recuperen a bon ritme.

L’anàlisi que ha presentat la Cambra no ens allunya gaire de la que havíem explicat fins ara referida al conjunt de l’estat espanyol. El mes d’agost ha estat una galleda d’aigua freda per a la recuperació incipient de l’activitat que s’albirava el mes anterior. Potser alguns s’han adonat ara a quants sectors i subsectors arriba a afectar la manca dels diners del turisme exterior, amb els quals, qui sap si inconscientment, comptàvem cada any.

Del baròmetre, en destacaria dos aspectes preocupants. El primer, que el nombre real d’assalariats ocupats (descomptant els que tenen un ERTO) encara és d’un 10% (o unes 300.000 persones) per sota dels nivells ‘normals’ i mostra un marcat alentiment a l’agost, fet que reflecteix el fort impacte de la situació sanitària sobre l’ocupació al sector turístic. I el segon, que el nombre d’empreses actives és d’unes 239.000 a l’agost, 18.668 menys que abans de l’esclat de la pandèmia i un 7,7% per sota de les que hi havia l’agost del 2019. Com en el cas de l’ocupació, la destrucció del teixit empresarial també empitjora a l’agost.

Per impedir aquesta última xacra tenim els ERTO. Però quan falten menys de dues setmanes perquè se n’acabi el termini, el govern espanyol i els agents socials discuteixen com es pot allargar l’instrument que ha d’ajudar a salvar empreses. El govern espanyol sembla que s’ha entossudit a allargar-los només als sectors lligats al turisme, però la patronal i els sindicats creuen que el problema va molt més enllà.

I sobre aquesta disputa –absurda, per tardana– el Banc d’Espanya també hi ha dit la seva. Abans-d’ahir, el governador de l’entitat, Pablo Hernández de Cos, va deixar anar les seves reflexions sobre què caldria fer. Com a conseller del BCE, la institució que més ha fet per resoldre problemes en aquests mesos, crec que cal escoltar-lo.

En primer lloc, va demanar de ‘mantenir els ERTO durant un temps prolongat’ i, molt important, va dir que no s’havia de témer per aquesta prolongació. En segon lloc, va dir que era partidari que els ERTO es localitzessin més sobre les empreses que no pas sobre els sectors. I, seguint la política del BCE, va recomanar que els estímuls es mantinguessin fins a consolidar una recuperació que s’ha alentit a l’agost i que és ‘feble, fràgil i incerta’. També va fer parlar de destinar bé els recursos. ‘Cal mantenir els estímuls de manera més localitzada perquè es puguin reassignar en cada cas’, és a dir, prioritzar les empreses que tenen futur. I, finalment, va avisar els bancs que la crisi havia ‘afectat la qualitat del crèdit’. No em semblen mals consells en aquests moments. I, sobretot, la fixació de prioritats, que, ara com ara, a l’estat espanyol, són els ERTO.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Straits Times: Els residents de Iangon fortifiquen els seus barris contra la segona onada de la covid-19 (en anglès)
–Corriere della Sera: Covid, quin és el risc de mort actual? Aquí teniu les dades i la comparació amb la grip (en italià)
–South China Morning Post: Les iniciatives de compra comunitària tenen cada vegada més èxit a la Xina (en anglès)
–Ouest-France: Confusió a Madrid sobre l’anunci de confinaments específics (en francès)
–Stat: Un vaccí i prou no aturarà la covid-19. També necessitem un pla (en anglès)
–L’indépendant: Universitat de Perpinyà: tres brots identificats, cent estudiants a casa (en francès)
–The Atlantic: No hi haurà un final clar de la pandèmia (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Marzà vol fer més PCR a les escoles per tranquil·litzar els pares
Sheila González: ‘És riscós obrir la porta a un absentisme arbitrari segons cada família’
Sesa Cameán: ‘Les escoles no estan preparades per a obrir’


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any